Hlavní obsah

Zahrada se stala přirozenou součástí moderního domu

Vybudovat dům pro pětičlennou rodinu v klidném místě nedaleko Zlína v dosahu MHD, školy a školky s cílem vytvořit nadčasový vzdušný interiér, který nezevšední. Tak znělo zadání investora. Projekt po dokončení působí tak lehce a celistvě, že si málokdo uvědomí možná úskalí spojená s realizací.

Foto: Lukáš Hausenblas

S převýšením pozemku 3,5 m si autorka s týmem poradila velmi dobře.

Článek

„Pozemek byl velmi svažitý, to majitel vnímal jako menší nevýhodu. Nicméně se mu líbila dispozice pozemku a dostupnost do města. Podmínkou bylo vyřešit dvoupodlažní půdorys v maximálním propojení se zahradou a díky tomu být v absolutním kontaktu se zelení. Současně si majitel přál, abychom vytvořili projekt, který bude dobrou investicí do let budoucích. Proto nám dovolil i nadstandardní prvky nejen v interiéru, ale také v exteriéru. Na co kladl důraz, byl koncept s čistými liniemi,“ říká designérka Žaneta Radiměřská, která s kolektivem firmy Tekom-P vybudovala projekt, který reprezentuje dokonalé propojení interiéru s exteriérem v jeden kompaktní celek.

Tento záměr si zaslouží pracovní název – jedno tělo, jedna duše.

Foto: Lukáš Hausenblas

S převýšením pozemku 3,5 m si autorka s týmem poradila velmi dobře, nakonec bylo potřeba vybudovat schodiště s pouhými devíti schody

Nerovnost terénu jako výzva

Kolektiv realizační firmy navrhl víceúrovňové členění domu s 270 m2 zastavěné plochy. Vrchní část domu byla navržena jako vstup s chodbou s úložným prostorem, garáží a technickou místností i se dvěma dětskými pokoji, které mají společnou koupelnu, dvě samostatné šatny a vlastní vstup na profesionálně řešenou terasu.

Foto: Lukáš Hausenblas

Kuchyň a obývací pokoj byly na přání investora koncipovány tak, aby vytvářely srdce domova. Při otevření pojízdných okenních křídel na terasu, která tvoří prakticky celou stěnu, lze dosáhnout absolutního sepětí s okolní přírodou.

Dominantou prostoru celého interiéru se stala obývací místnost s kuchyní, které se nacházejí ve spodní části domu společně s manželskou ložnicí včetně velkorysé koupelny s pracovnou.

Polyfunkční místnost se díky proskleným velkoplošným oknům chlubí neuvěřitelným výhledem a s ohledem na svažitost terénu je i v této části domu možný kontakt s okolní zahradou.

Foto: Lukáš Hausenblas

Nadčasovost a čistotu prostoru podporují barevné akcenty dekorativních doplňků včetně textilií, které designérka vybírala s citem a s respektem k zadání investora.

Interiér je koncipován v jednoduchém hladkém řešení bílého laku v kombinaci s dýhovým obkladem a doplňky z hnědého jasanu s nevšední strukturou. Bílá barva zaznívá také v odstínu dřevěné olejované dubové podlahy a prostupuje napříč celým interiérem.

Oproti tomu vynikají černé rámy velkoformátových oken, které dokonale ladí s černými solitérními svítidly. Neutrální barevnost interiéru respektuje vkus investora a současně podtrhuje teplo domova a splynutí s přírodou.

Foto: Lukáš Hausenblas

Specialista na podlahy zajistil kompletní pokládku podlahy dubem, který i v zimních měsících, kdy se topí podlažním topením, dokáže zajistit absolutní komfort napříč interiérem včetně dětského zázemí.

Vysoká hra

Vzdušnost domu akcentuje výška stropů, která je 2,75 metru od podlahy.

„Vybavení domu jsme řešili s firmou Hanák nábytek a s jejich hlavním designérem Jiřím Veselým. Firma v rámci své filozofie Interior Concept dodala kompletní vybavení domu včetně interiérových dveří v atypické výšce 2,65 m a v prémiové kvalitě sedmivrstvého laku ve stejném odstínu jako ostatní nábytek. Jejich přístup k realizaci díla jsme s majitelem velmi ocenili a můžeme konstatovat, že tato firma absolutně splňuje všechny nároky na design a kvalitu,“ pochvaluje si kooperaci architektka.

Nábytek současně koresponduje s masivní podlahou v dekoru bělený dub dodanou od firmy Princ parket.

Foto: Lukáš Hausenblas
Foto: Lukáš Hausenblas

Ve všech koupelnách byl použit velkoformátový obklad 1 × 3 m a sanitární zařízení od exkluzivního výrobce Laufen.

V koupelnách designérka s týmem použila velkoformátový obklad 1×3 m a tak, jak si v celém interiéru dali záležet na veškerém solitérním nábytku, osvětlení či dekoracích, tak i v samotné koupelně lze obdivovat to nejlepší z aktuálního výběru, tentokrát ze sortimentu výrobce Laufen.

Také manželská koupelna je jako všechny ostatní obytné zóny volně průchozí se zahradou.

Foto: Lukáš Hausenblas

Strohou geometrii domu skvostně doplňuje zahrada s kulatými keři a kamennými doplňky a luxusní whirpool (design Žaneta Radiměřská).

Foto: Lukáš Hausenblas

„Kromě dispozičního propojení zahrady s obytnými zónami jsme pracovali s myšlenkou vizuální kompaktnosti a dokonalého sladění energií.

Zahrada se v křivkách vlní okolo domu. Pracovali jsme se žulovými ovály, které jsme doplnili o keře kulatých tvarů – buxusy, hortenzie, velké katalpy, bonsaje či černé borovice. Použili jsme také kamenný koberec a skalničky. Pro pocit komfortu jsme do venkovního prostoru umístili whirlpool se slanou vodou od firmy Hydropool Spa včetně odpočívadla kruhového tvaru, které koresponduje s celkovým pojetím oválného tvarosloví. Konstrukce je obložena cedrem, díky tomu ladí s obkladem domu,“ popisuje designérka.

Radost jí dělá mimo jiné také to, že stavba, která poskytuje dostatek pohodlí a soukromí, naprosto zapadá do okolního prostředí.

Foto: Lukáš Hausenblas

Jak to vidí architektka

„V případě tohoto projektu jsme od investora dostali šanci zařídit interiér včetně doplňků a dekorací. To je pro autora ve výsledku obrovská devíza. Vytvořili jsme koncept, který rozproudí srdce domu a současně poskytne majiteli možnost v budoucích letech snadno styl obměnit. Podmínkou našeho dekorování bylo ponechat prostoru plnou funkčnost. A protože pro tuto realizaci jsou typické nadčasové přírodní materiály a jednoduchá barevnost, i doplňky jsme zvolili v obdobném duchu. Vybírali jsme z portfolia top produktů firmy Levier home. I tuto spolupráci musím vyzdvihnout.“

Veronika Motyčková, www.modernibyt.cz

Může se vám hodit na službě Firmy.cz:

Hledáme nejhezčí rodinné vánoční stromečky

Ozdobený stromeček je možné o Vánocích nalézt snad v každé české rodině. Když se na Štědrý večer rozzáří, rozlije se po celé domácnosti tajemná atmosféra, na niž se těší nejenom děti, ale i dospělí.

Jak vypadá ten váš? Je designově dovedený k dokonalosti? Anebo na něj věšíte tradičně památeční ozdoby po babičce? Zdobíte stromeček v pokoji, anebo jej máte venku, na zahradě? 

Na adresu bydleni@novinky.cz nám do 20.12.2018 pošlete fotografii (orientovanou na šířku) s vaším vánočním stromečkem a připojte pár zajímavých informací o něm. Přehlídku těch nejhezčích vám přineseme v článku o Vánocích v rubrice Bydlení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám