Hlavní obsah

Dům, který funguje chytře a logicky

Právo, Sylva Svobodová

Funkčnost, logické uspořádání, úsporný provoz a dostatek úložných prostor. Toho si nejvíce cení majitelé minimalistického domu, který funguje jako svébytná samostatná jednotka. Nezatěžuje totiž vysokými náklady ani náročnou údržbou.

Foto: archiv majitelů (8x)

Moderní rodinný dům má obklad z modřínu, který postupně zešedne. Kdo má rád přirozenost, ocení jeho patinu. Má to i svoji výhodu - dřevo se nemusí pravidelně natírat.

Článek

Klid, všude zeleň a skvělá dostupnost do Prahy. Přijali jsme s potěšením pozvání a byli zvědaví na moderní stavbu, v níž žijí mladí, pracovně vytížení lidé.

Dům má vlastní čističku vody, studnu, solární panely, umí si sám do baterky naakumulovat energii a později ji využít.

Foto: archiv majitelů

„Majitelé si přáli vše maximálně usnadnit. Proto volili obklad domu a podlahu na terase naprosto bezúdržbovou,“ říká architekt Miroslav Gebas ze stejnojmenného ateliéru, který stavbu realizoval.

Dřevo i beton se doplňují

Dům s dispozicí 4+kk s možností úpravy na 5+kk o velikosti 170 m2 je jako dobře padnoucí oblek - ani velký, ani malý. Uvnitř se cítíte volně a příjemně, protože má galerii a z hlavního obytného prostoru je impozantní výhled do horního patra.

Interiér je prosvětlený denním sluncem a máte přehled o dění na zahradě. Plášť domu z velké části tvoří nadstandardně velká okna, která mají venkovní stínění. To lze nastavit podle potřeby tak, aby se interiér vyhříval, či chladil.

Foto: archiv majitelů

Modřínový obklad je použit jako dekorativní prvek i v obývacím pokoji. Zde ale zůstane ve své původní podobě, nezešedne, protože na něj nepůsobí venkovní vlivy.

Líbí se nám dřevěný venkovní obklad z modřínu, který postupně zešedne a zestříbrní. Nemusí se ošetřovat a natírat, jeho patina je přirozená a elegantní. Navíc se skvěle kombinuje k bílé a šedé, která se pravidelně opakuje i v interiéru.

Ve stejném odstínu je rovněž podlahová krytina na terase. Profilovaná je jako klasické dřevěné prkno, ale je to pro nás překvapivě beton.

Foto: archiv majitelů

V přízemí je samostatná místnost, která slouží jako hostinský pokoj. Má i přímý vstup na venkovní terasu. Zajímavá je stěna, kde je přiznaný stavební materiál ve své syrové podobě.

„Dlouho jsme vybírali různé materiály, ale beton nás zaujal svými vlastnostmi a cenou. Je bezúdržbový a umí naakumulovat teplo,“ vysvětluje majitelka.

V brzké době bude nad betonovou terasou i prostorná pergola, aby si rodinka s dcerkou nejen léto hezky užila. A také je v plánu zrealizovat kryté stání pro vůz.

Vertikálně otevřený prostor

V přízemí se nachází prostorná hala s vestavěnými skříněmi, pokoj pro hosty, technická místnost a koupelna s toaletou. Centrum domu tvoří kuchyně, jídelna a obývací pokoj.

Otevřený průchozí prostor působí vzdušně, protože v interiéru je plno světla a část horního podlaží zaujímá galerie.

Foto: archiv majitelů

Z horní galerie je vidět do hlavní obytné části v přízemí. Prostor díky vertikálnímu prodloužení působí velkoryse a vzdušně.

„Galerie má skleněnou podlahu, nyní je otevřená, ale do budoucna z ní může vzniknout i samostatná místnost, třeba pracovna,“ říká paní domu. Stejně tak variabilní je i dětský pokoj, který lze snadno uzpůsobit na dva pokoje.

„Stačí ho jen přepažit, všechny nutné rozvody i vstupní dveře jsou již stavebně připravené,“ vysvětluje paní Eliška.

Foto: archiv majitelů

Majitelé jsou kreativní a nebojí se atypické dekorativní stěrky či přiznaného betonu na stropě.

Prostorná garáž slouží spíše k uložení sportovních potřeb (lyží, kol, golfového bagu) a volná plocha je určena pro posilovací stroje.

Foto: archiv majitelů

Z ložnice majitelů se vchází do šatny, kde jsou vestavěné skříně a speciální prosklená vitrína na střevíčky. Vše je přehledné, uklizené a při ruce.

Zahrada se obslouží sama

Majitelé si pochvalují domácí čističku vody, protože v okolí Hradce je příliš tvrdá voda a na bateriích se brzy usazují nevzhledné mapy. Stejně tak kvitují vlastní studnu, která je zásobuje vodou a podílí se na zálivce.

„Plánujeme automatickou závlahu, protože si chceme údržbu zahrady maximálně ulehčit. Zaujala nás i robotická sekačka, která travní porost seká každý den,“ říká majitelka.

Foto: archiv majitelů

V rodinné koupelně je vana i vyspárovaný jednoduchý sprchový kout. Praktický je shoz prádla přímo do technické místnosti s pračkou a sušičkou.

Na zahradě o velikosti zhruba 200 m2 mají vysazené ovocné stromy (nektarinka, meruňka, jabloně) a také okrasné dřeviny a jehličnany. Ty odstíní pohled z veřejné komunikace, protože jsou vysazené na valu. Zahrada je okrasná, zčásti i užitková. Malá dcerka si může pochutnat na jahodách a paní domu má na záhonu vysazené čerstvé bylinky.

Může se Vám hodit na službě Firmy.cz:

Technické údaje

Stavební materiál: cihla Porotherm, tepelná izolace fasádní polystyren 160 mm

Střešní krytina: střešní foliová

Dispozice: 4+kk (5+kk), 170 m2

Okna: trojskla

Vytápění: elektrické (podlahové vytápění), solární panely, krbová kamna 

Pozemek: 580 m2, studna s 15metrovým vrtem 

Fasáda: modřín, cena betonové terasy - 1000 Kč/m2

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám