Hlavní obsah

Digestoře jsou designovým šperkem kuchyně

Právo, Sylva Svobodová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V kuchyni mají digestoře primárně za úkol odvádět přebytek par a mastnoty. Jsou ale také designovým kouskem, který podtrhne styl kuchyně. Jsou záměrně dominantní, nebo naopak neviditelné. Vždy ale pracují spolehlivě.

Foto: Mora (3x)

Černý komínový odsavač par a pachu v kuchyni, velikost 80 cm, halogenové osvětlení perfektně osvítí varnou plochu. Digestoř lze použít i na vnitřní cirkulaci vzduchu, stačí dokoupit uhlíkové filtry. Kovové tukové filtry lze mýt v myčce. Cena 10 990 Kč.

Článek

Kromě vzhledu nás zajímají i technické přednosti přístroje. Digestoř si totiž vybíráme podle kapacity (výkonu), kterou limituje velikost kuchyně.

V případě odtahové digestoře je důležitá i délka potrubí vedoucí do komína, průměr trubky a počet kolen. Ideální je hladké potrubí s co nejkratší trasou ven, hlučnost přístroje tak bude nižší.

Platí pravidlo, že digestoř má zvládnout vyměnit vzduch v místnosti alespoň 10krát za hodinu. Oblíbený je minimalistický vzhled, čisté linie. Z materiálů převládají kov nebo sklo v černém či bílém provedení.

Foto: Electrolux

Odsavač par EF6905630X zapadne do kuchyně tak dokonale, že bude téměř neviditelný. Zabezpečí přívod svěžího vzduchu a přitom nenaruší kuchyňský design. Hliníkový filtr lze snadno vyndat a vymýt. Cena 13 871 Kč.

Dejte přednost odtahu

Digestoře s odtahem odvádějí znečištěný vzduch ven, do místnosti pak přivádějí nový čistý vzduch (což je důležité zejména u plynových sporáků). Bývají méně hlučné, lépe se udržují v kondici.

Jsou vybavené tzv. zpětnou klapkou, která je na výstupním hrdle digestoře. Zabraňuje pronikání studeného vzduchu zvenčí a zároveň brání úniku teplého vzduchu ven z místnosti.

Foto: Electrolux

Komínový odsavač par EFV90657OK má výkonný motor, který rychle odsává výpary od vaření. Omyvatelný filtr zaručí, že čistý vzduch v kuchyni vydrží mnohem déle. Cena 12 929 Kč.

Pozor na chyby!

Digestoře skvěle fungují jen při správné montáži. V praxi se bohužel někdy stává, že si pořídíme velmi dobrou a drahou digestoř, která ale není napojena na odpovídající odtahové potrubí, a problém je na světě. Spotřebič netáhne správně, snižuje se jeho výkon a v kuchyni hučí.

Moderní digestoře lze většinou napojit i na rekuperační systém, který mají domy s nižší spotřebou energie, tedy v nízkoenergetickém a pasivním režimu.

Foto: Mora

Výkonný komínový odsavač v černo nerezovém provedení s dotekovým ovládáním, hlučnost 53 dB, funkce automatického čištění vzduchu v místnosti. Cena 9900 Kč.

Design ve hře

Velmi žádané jsou stropní digestoře, které nepřekážejí ve výhledu. Zachycují páry štěrbinovým sáním a lze je zabudovat do stropu či podhledu. Ovládají se dálkově. U některých typů je možné ventilační jednotku umístit mimo kuchyň. Výhodou je bezhlučnost při vaření.

Stálicí jsou komínové (nástěnné) digestoře, které jsou od varné desky umístěny obvykle ve vzdálenosti 75 cm, minimálně 65 cm. V praxi oceníme přístroje nástěnné zkosené, které nás neomezují v pohybu při vaření (nenarážíme hlavou o její rohy).

Foto: Electrolux

Komínový odsavač Electrolux EFB90566BX osvěžuje vzduch stejně jako ten profesionální. Silný motor poskytuje odsavači skvělý výkon, zakouřená místnost je během chvilky svěží a čistá. Cena 16 106 Kč.

Foto: Mora

Komínový odsavač par v bílém provedení s dotekovým ovládáním, 4 výkonovými rychlostmi a s kovovými filtry. Díky zkosené přední části máme volný prostor před sebou. Cena 7900 Kč.

Hitem jsou digestoře výsuvné, jež zajíždějí za varnou desku nebo je lze instalovat do horní skříňky.

Výhoda: neomezují nás ve výhledu, nabízejí čistý design, neruší a mají vysokou účinnost odsávání (tzv. štěrbinové sání), protože zachycují páry přímo nad hrncem.

Foto: Ikea

Ostrůvkový odsavač par je dominantou celé kuchyně. Jestliže kuchyň navazuje na obývací pokoj, sledujte především, jakou má hlučnost.

Lustrové digestoře jsou designovým prvkem, regulují se dálkovým ovladačem a lze je podle potřeby spustit nad pracovní desku. Mají v sobě zabudované i osvětlení.

Vymazlené technologie

Digestoř lze bezdrátově propojit s indukční varnou deskou. Dotekové ovládání je pak integrováno v ovládacím panelu varné desky a vše lze regulovat z jednoho místa.

LED osvětlení se kombinuje s filtrační jednotkou. Tukové a aktivní uhlíkové filtry se dokážou pomocí čidel (která vyhodnotí stav vzduchu) nastavit tak, aby nedocházelo k plýtvání energie.

Foto: Aeg

Ostrůvkový odsavač par DIE5960HG nové řady AEG Mastery disponuje systémem Hob2Hood, který spočívá v bezdrátovém propojení odsavače par s varnou deskou, technologie Breeze zajistí dokonalé a téměř neslyšitelné odsávání. LED osvětlení, výkonný motor.

Některé modely mají i dvě sací zóny, více přídavných tukových filtrů (horní, spodní). Výkon digestoře je zachován při nižší rychlosti.

Přístroje mají i extra funkci na automatické čištění vzduchu v místnosti po dobu 5 minut každou hodinu. Vhodné je to v době dovolené.

Foto: Oresi

Digestoř zabudovaná přímo v pracovní desce kuchyňské linky. Odsává při vaření, schová se po „práci“ a neruší design interiéru.

Ukazatel znečištění tukového filtru nás upozorní na výměnu.

Některé digestoře mají dálkové ovládání nebo se samy zapnou, když čidla upozorní na větší znečištění vzduchu v kuchyni.

Může se Vám hodit na službě Firmy.cz:

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám