Hlavní obsah

Ostrovní chata na jezeře je rájem pro milovníky dřeva, rybolovu a myslivosti

Novinky, Jana Nesvadbová

Dřevo, dřevo a zase dřevo! Tak vypadá interiér domu (chaty), který stojí na soukromém ostrově uprostřed kanadského jezera Maquapit. Obloženy jím jsou totiž nejenom stropy, ale také veškeré stěny, dřevěné jsou všude podlahy a prakticky veškeré další zařízení. Celek tak působí především velice neformálním dojmem.

Foto: Profimedia.cz

Srdcem domu je obývací pokoj zařízený ve velmi neformálním, téměř až rustikálním stylu.

Článek

Chata stojí na soukromém ostrově Philligan’s (nebo také Hunter’s) Island na jezeře Maquapit, s jehož břehem je propojen úzkou šíjí. Většinu jeho povrchu o velikosti 3,6 hektaru pokrývá bujná vegetace v podobě hustého stromoví. K mání je za 745 tisíc dolarů, v přepočtu tedy za 16,5 miliónu korun. Tím, co ale každého zájemce o eventuální koupi zaujme, je chata, která na něm stojí.

Foto: Profimedia.cz

Interiér domu je obložen několika druhy dřeva.

Na první pohled tato budova s plochou podlah 325 m² působí jako celkem všední dům se třemi štíty a možná trochu nesourodě působící vyvýšenou terasou.

Samotný dům, soudě dle odstínu červené barvy jeho fasády, by někteří mohli považovat za některý z venkovských domů ve Švédsku.

Foto: Profimedia.cz

Na první pohled svou barvou fasády připomíná chata na jezeře tradiční švédské domy. Ve skutečnosti stojí na soukromém ostrově v kanadském jezeře Maquapit.

Dům ale stojí v Kanadě. A jeho hlavním lákadlem je interiér. Nejenom jeho členité uspořádání a střídající se prostory, tu otevřené až pod střechu, jinde rozdělené do dvou podlaží, ale především množství použitého dřeva vyrazí leckterému návštěvníkovi dech.

Na podlahách, stropech a stěnách se vzájemně doplňuje dřevo borové, smrkové a cedrové. Tmavé stopy po sucích vypadají jako hrsti pih rozeseté po tváři tohoto nevšedního letního domova.

Foto: Profimedia.cz

Jednou z velmi mála výjimek proti vládnoucímu dřevu v interiéru je cihlové obložení rohu, kde stojí krbová kamna.

Dům je vybudován ve stylu severských srubů a jejich atmosféru dokonale nabízí. Vytápěn je kromě jiného krbovými kamny, která jsou umístěna v obývacím pokoji v rohu, který je jako jediný obložen jiným materiálem než dřevem - cihlami.

Velice neformální, až rustikální atmosféru domu podtrhuje nejenom bohatě čalouněný nábytek, ale také textilní detaily, jako například krátké závěsy nad okny.

Foto: Profimedia.cz

Chata nabízí spoustu míst k odpočinku, v prostředí více či méně soukromém.

Srdcem domu je velký otevřený společenský prostor tvořený obývacím pokojem volně přecházejícím v jídelní zónu, jejíž dominantou je dřevěný kulečníkový stůl. V sousedství obývacího pokoje je menší pracovna.

Foto: Profimedia.cz

Specifický odstín červené barvy, kterou návštěvník poprvé spatří na fasádě chaty, pak nalezne v kuchyni na dvířkách linky.

Barva fasád se znovu objevuje překvapivě v kuchyni na dvířkách skříněk linky, která jsou samozřejmě dřevěná. Je to ovšem jedna z velice mála výjimek, protože jinak téměř veškerý další nábytek je ve světlé přírodní barvě dřeva.

Dalším „hříšníkem” proti vytyčenému barevnému schématu je zařízení hlavní ložnice, které je tmavě hnědé.

Foto: Profimedia.cz

Chata je svou polohou přímo ideálním útočištěm pro milovníky rybaření a myslivosti.

Redaktoři internetového serveru Daily Mail si všímají útulného zařízení ložnic, které jsou v domě dohromady čtyři. Na první pohled zaujme obzvláště nejmenší z nich, která je zařízena v ryze rybářském stylu.

Foto: Profimedia.cz

Dřevem jsou obložené i koupelny, výjimkou jsou zde pouze podlahy.

Jak podotýkají realitní makléři, dům nepochybně nadchne právě milovníky rybolovu a rovněž myslivosti. Ve vodách jezera lze lovit pstruhy, štiky, lososy a okouny. V okolních lesích se lze setkat s jeleny, losy, medvědy, tetřevy, husami a kachnami.

Foto: Profimedia.cz

Velice praktické je v koupelně velké zrcadlo, a navíc uspořádané do rohu. Nejenomže každý z partnerů má své umyvadlo a dost svého prostoru před zrcadlem, ale kdo potřebuje, dobře se v něm vidí prakticky ze všech stran.

Kdo by si ale myslel, že je dům v tom případě zcela mimo dosah civilizace, pletl by se. Pouhých 40 minut od něj je letiště Fredericton, odkud pravidelně létají linky do Toronta a Montrealu.

Foto: Profimedia.cz

K chatě přiléhá i prostorná vyvýšená terasa s výhledem na jezero.

Anketa

Líbila by se vám také chata na ostrově jako víkendové bydlení?
Je to můj sen! Kdy se mohu stěhovat?
67 %
Líbí se mi ta myšlenka. Ale chtěl/a bych něco trochu jiného.
18,4 %
Nevím, nepřemýšlel/a jsem o tom.
1,1 %
Spíše ne. Už s normální chatou je dost starostí, tady jich tuším ještě víc.
5,4 %
V žádném případě! Obtížná doprava, komáři, přílišná samota. Nebrat!
8,1 %
Celkem hlasovalo 185 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám