Studenti z Technické univerzity z Eindhovenu spojili své síly s kolegy z Univerzity aplikovaných věd Fontys a vytvořili 53členný tým VIRTUe. Vybudovali obytný dům budoucnosti, a než začali s jeho rozebíráním, představili jej reportérům agentury Reuters.

Interiér byl hotov již v červenci, během září studenti svůj výtvor celý rozmontují a pošlou do Dubaje. V listopadu pak budou mít deset dní na to, aby jej znovu sestavili.

Součástí vybavení domu jsou například interaktivní hodiny, které neustále sledují spotřebu energie, zajímavostí je používání stejnosměrného proudu kvůli nižší spotřebě, a také například venkovní vertikální zahrada, jejímž účelem je ochlazování interiéru.

„Veškeré technologie, jako například velký zásobník vody pro chladicí systém, bojler nebo prvky klimatizace, jsme umístili do centrálního modulu,” řekla reportérům mluvčí týmu Tamar Henquetová. „Chytrý systém řekne uživateli, kolik spotřeboval vody a energie, ale zároveň mu poskytne různé návrhy. Například, jestliže předpověď počasí předpokládá, že po následující dvě hodiny bude hezky, poradí možnost sušení prádla po následující dvě hodiny venku,” dodala.

„V běžných domech bývá rozveden střídavý proud, protože při dálkovém vedení stejnosměrného proudu dochází k velkým ztrátám. Proto se stejnosměrný převádí na střídavý. My ale čerpáme energie z vlastního lokálního zdroje, proto jej nemusíme přeměňovat na střídavý, ale rovnou používáme stejnosměrný. Tak ušetříme zhruba 10 procent, jinak ztracených při převodu na střídavý,” vysvětlila Henquetová.

Dům má několik podlaží se společnou kuchyní, koupelnami a prádelnou, což jednak snižuje náklady na jeho provoz, zároveň povzbuzuje rezidenty ke stylu života s tzv. sdílenou ekonomikou.

Už téměř samozřejmostí u těchto projektů je střecha pokrytá solárními panely, jejichž náklon je vypočítán tak, aby měly maximální příjem, a přitom co nejlépe stínily vlastní střechu.

Ostatně právě pasivní způsob ochlazování interiéru je jedním z rysů, na něž se nizozemští studenti zaměřili. Jižní stěna má proto například sklon 15 stupňů. Díky tomu si sama sebe stíní a snižuje se tím příjem tepla.

Budova je postavena částečně z biokompozitních materiálů. Kromě jiného jejich směs obsahuje len a trávu. Rovněž tak studenti použili džíny. Ze všech složek vytvořili těstovitou hmotu, kterou nalili do formy a v ní vytlačili požadovaný tvar. Tak vznikly díly, jimiž jsou obloženy dvě fasády.

Sezení před domem je pak vytvořeno metodou trojrozměrně tištěného betonu, což je technologie, jíž se univerzita v Eindhovenu dlouhodobě zabývá.