Hlavní obsah

Studentský soutěžní dům je obrostlý zelení a pracuje se stejnosměrným proudem

Novinky, Jana Nesvadbová

Mezinárodní soutěž Solar Decathlon, v níž se pravidelně utkávají studentské týmy se svými prototypy udržitelných staveb, se v letošním roce koná v Dubaji ve Spojených arabských emirátech. O výhru v hodnotě 2,3 miliónu eur (59,2 miliónu korun) bojuje 21 týmů ze 16 zemí světa. Mezi nimi jsou i mladí Nizozemci, kteří veřejnosti představili svůj dům nazvaný LINQ.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Nizozemský tým se připravuje na soutěž solárních domůVideo: Reuters

 
Článek

Studenti z Technické univerzity z Eindhovenu spojili své síly s kolegy z Univerzity aplikovaných věd Fontys a vytvořili 53členný tým VIRTUe. Vybudovali obytný dům budoucnosti, a než začali s jeho rozebíráním, představili jej reportérům agentury Reuters.

Interiér byl hotov již v červenci, během září studenti svůj výtvor celý rozmontují a pošlou do Dubaje. V listopadu pak budou mít deset dní na to, aby jej znovu sestavili.

Součástí vybavení domu jsou například interaktivní hodiny, které neustále sledují spotřebu energie, zajímavostí je používání stejnosměrného proudu kvůli nižší spotřebě, a také například venkovní vertikální zahrada, jejímž účelem je ochlazování interiéru.

„Veškeré technologie, jako například velký zásobník vody pro chladicí systém, bojler nebo prvky klimatizace, jsme umístili do centrálního modulu,” řekla reportérům mluvčí týmu Tamar Henquetová. „Chytrý systém řekne uživateli, kolik spotřeboval vody a energie, ale zároveň mu poskytne různé návrhy. Například, jestliže předpověď počasí předpokládá, že po následující dvě hodiny bude hezky, poradí možnost sušení prádla po následující dvě hodiny venku,” dodala.

„V běžných domech bývá rozveden střídavý proud, protože při dálkovém vedení stejnosměrného proudu dochází k velkým ztrátám. Proto se stejnosměrný převádí na střídavý. My ale čerpáme energie z vlastního lokálního zdroje, proto jej nemusíme přeměňovat na střídavý, ale rovnou používáme stejnosměrný. Tak ušetříme zhruba 10 procent, jinak ztracených při převodu na střídavý,” vysvětlila Henquetová.

Dům má několik podlaží se společnou kuchyní, koupelnami a prádelnou, což jednak snižuje náklady na jeho provoz, zároveň povzbuzuje rezidenty ke stylu života s tzv. sdílenou ekonomikou.

Už téměř samozřejmostí u těchto projektů je střecha pokrytá solárními panely, jejichž náklon je vypočítán tak, aby měly maximální příjem, a přitom co nejlépe stínily vlastní střechu.

Ostatně právě pasivní způsob ochlazování interiéru je jedním z rysů, na něž se nizozemští studenti zaměřili. Jižní stěna má proto například sklon 15 stupňů. Díky tomu si sama sebe stíní a snižuje se tím příjem tepla.

Budova je postavena částečně z biokompozitních materiálů. Kromě jiného jejich směs obsahuje len a trávu. Rovněž tak studenti použili džíny. Ze všech složek vytvořili těstovitou hmotu, kterou nalili do formy a v ní vytlačili požadovaný tvar. Tak vznikly díly, jimiž jsou obloženy dvě fasády.

Soutěž Solar Decathlon

Mezinárodní soutěž Solar Decathlon vypisuje americké Ministerstvo energetiky a je určena studentům ze všech zemí, aby navrhli a postavili dům v plné velikosti, plně funkční a využívající solární energii. Vítězem takové soutěže je pak tým, který navrhne stavbu snoubící v sobě nejlepší design, chytrý způsob výroby energie, šetrnost při zacházení nejen s energií, ale také vodou a zároveň, která slibuje i jistý obchodní potenciál.

První ročník soutěže proběhl v roce 2002, další ročník se uskutečnil v roce 2005 - od té doby jej pořadatelé vyhlašují každým druhým rokem. Letos proběhne soutěž v termínu 14. - 29. listopadu v Solar Parku Mohammeda bin Rashida Al Maktouma v Dubaji, ve Spojených arabských emirátech.

Čeští studenti z pražského ČVUT se účastnili v roce 2013 s projektem Air House a oslavili s ním veliký úspěch - získali celkově třetí místo.

Sezení před domem je pak vytvořeno metodou trojrozměrně tištěného betonu, což je technologie, jíž se univerzita v Eindhovenu dlouhodobě zabývá.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám