Hlavní obsah

Realizaci dřevostavby svěřte zkušené firmě

Právo, Sylva Svobodová

Dřevostavby se líbí a jejich výstavba roste. Jsou moderní, v nízkoenergetickém nebo pasivním standardu. Jejich předností je rychlost a čistota výstavby. Uživatelé si také chválí možnost získání dotace z programu Zelená úsporám.

Foto: ADMD (3x)

Životnost dřevostavby je závislá na vzduchotěsnosti obálky budovy, aby se do konstrukce nedostávala žádná vlhkost z domu ani z vnějšího prostředí.

Článek

S nárůstem zájmu o dřevostavby se na trhu, bohužel, objevují i nekvalitní firmy. A těm je potřeba se vyhnout. Obvykle s dřevostavbami teprve začínají, nemají zkušenosti, neznají technické normy a jsou za podezřele nízkou cenu.

Foto: ADMD

Na stavbu dřevostavby v pasivním standardu získáme dotaci 450 000 Kč z programu Zelená úsporám.

„Jestliže si chcete nechat postavit kvalitní dřevostavbu, doporučuji se obrátit na některého z členů Asociace dodavatelů montovaných domů (ADMD), protože tyto firmy jsou certifikované podle Dokumentu národní kvality,“ vysvětluje Vratislav Blaha z Asociace.

Foto: Rigips

Sádrokartonové desky zlepšují akustiku domu nejčastěji ve formě podhledů či před-stěn.

Hlídejte si izolace

Dům, ve kterém žijeme, vnímáme a hodnotíme podle dvou věcí: klimatu v interiéru a budoucích účtů za topení. Když je v létě horko, v zimě chlad, a navíc platíme za energie hodně peněz, spokojeni nebudeme. Proto je důležité nalézt vhodnou kombinaci materiálů a vše správně poskládat. Podstatnou roli u dřevostavby přitom hraje izolace.

Stavbě ze dřeva by měly dominovat přírodní materiály. Jestliže dáváme přednost minerální izolaci, máme možnost zvolit Ecose Technology. „Tyto izolace díky vysoké pružnosti vyplňují izolovaný prostor v dřevěné konstrukci lépe než jakékoliv jiné běžně používané materiály. Izolace je vyrobena s využitím přírodních pojiv a čistý charakter dřevostavby zůstane zachován,“ vysvětluje Jan Kurc z Knauf Insulation.

Foto: Knaufinsulation

Minerální izolace s Ecose Technology díky vysoké pružnosti vyplňuje izolovaný prostor lépe než jiné materiály.

Vysoká pružnost materiálu dokonale vyplní izolovaný prostor dřevěné konstrukce, materiál v něm skvěle drží a není nutné ho v průběhu montáže dodatečně fixovat.

Izolace patří nejen do nosné konstrukce, zásadní vliv na její technickou kvalitu mají i vrstvy izolace umístěné zpravidla z vnější strany konstrukce (obvodové stěny). Doporučují se tzv. difúzně otevřené konstrukce, protože se vyloučí problémy s vlhkostí a následné narušení konstrukcí, která snižuje životnost domu.

Foto: Knaufinsulation

Difúzně otevřená obvodová stěna dřevostavby, kontaktní zateplení omítkou.

Okna a větrání

V domě musíme udržet správnou relativní vlhkost vzduchu, ideálně 40-50 %. Pasivní stavby jsou vybaveny rekuperačním systémem, který výměnu vzduchu zajišťuje, ale jestliže nechceme takový dům, musíme se naučit správně větrat.

Foto: Inoutic

Když nechceme rekuperační systém, který stojí od 120 do 200 000 Kč, musíme se spolehnout na správné větrání domu.

„V dřevostavbě, ale i v jiných domech doporučujeme větrat průvanem, tedy přirozeně. Stačí chvilku, několikrát denně. Vzduch se vymění, sníží se hladina vzdušné vlhkosti a rosení oken,“ říká Libuše Šindelářová ze společnosti JIS. V domě nemáme sušit prádlo, při vaření naopak vždy používat digestoř, v koupelně spustit větrák.

Pro dřevostavbu jsou zásadní okna a jejich bezchybná montáž. Mohou být klasicky dřevěná (náročná na údržbu), hliníková (za vyšší cenu) nebo plastová. Nebojme se jich, mají vynikající tepelně izolační vlastnosti, což je pro dřevostavby, zvláště v pasivním režimu, opravdu důležité.

Foto: Inoutic

Okna a jejích bezchybná montáž jsou pro dřevostavbu zásadní. Zde s plastovým profilem, která barevně věrně kopírují moderní šedé odstíny hliníku.

„Osvědčila se nám okna s plastovými profily Inoutic. Mají probarvené jádro a věrně tak napodobují moderní šedé odstíny hliníku, které zákazníci žádají,“ říká Lukáš Černík z firmy Lucern.

V kvalitní dřevostavbě si lze dovolit i velké prosklené plochy, protože nosnost dřevěné konstrukce je dostatečná. Doporučuje se jejich orientace na jih, aby v zimě přispívaly tepelnými zisky k vytápění domu. V létě okna zajistíme předokenním stíněním.

Foto: ADMD

Asociace dodavatelů montovaných domů sdružuje kvalitní firmy, které mají s dřevostavbou zkušenosti a jsou certifikované podle Dokumentu národní kvality.

Deset kroků k jistotě
1. Doba a počet: Zjistěte, jak dlouho je firma na trhu a kolik domů již postavila. Minimálně by to mělo být 10-20 realizací. Rovněž prověřte historii firmy a podívejte se do obchodního rejstříku.
2. Reference: Nechte si předložit kontakty a seznam alespoň 5-10 zákazníků, kterým firma dům postavila.
3. Certifikáty: Žádejte statické a tepelně technické posouzení, prokázání požární odolnosti (bezpečnosti) apod.
4. Akustické řešení: Platí, že čím je konstrukce lehčí, tím je dosažení normami předepsaných parametrů složitější. Ptejte se, jak zhotovitel řeší akustiku, tj. kročejovou a zvukovou neprůzvučnost.
5. Seznam dodavatelů: Prověřte, s kým firma spolupracuje, zda se jedná o kvalitní materiály: konstrukční dřevo, tepelné izolace, desky na opláštění stěn, okna, dveře, topení apod.
6. Konstrukce obvodové stěny: Nechte si ukázat skladbu a řez stěny a zjistěte, jakou tloušťku má rámová konstrukce, jak silné jsou izolace, zda je tam parozábrana, jaký mají stěny koeficient prostupu tepla a řešené detaily.
7. Montáž: Ověřte si, kdo bude dům vyrábět, ale i montovat. Kvalitní montáž, zvládnutí detailů je důležitější než samotná výroba.
8. Test Blower door: Zjistěte, zda firma dělá test na neprůvzdušnost obálky budovy, zda je schopna garantovat záruku na nosnou konstrukci domu 30 let.
9. Cena: Nehleďte na nízkou cenu, to by nemělo být hlavní kritérium výběru. Příliš nízká cena znamená vždy i nízkou až nedostatečnou kvalitu.
10. Vzor smlouvy o dílo: Nechte si smlouvu předložit předem a poznáte, jakou má firma úroveň, jakou poskytuje záruku na různé výkony.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám