Hlavní obsah

Obklady a dlažby mixujte harmonicky

Právo, Gisela Růžičková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Keramické obklady a dlažby patří mezi prověřený přírodní materiál a podobně jako dřevo se stále a v různých obměnách objevují v našich interiérech.

Foto: Rako (2x)

Série Mano představuje stylový charakter - pro ni typická barevnost vynikne jak v rustikálních interiérech, tak i v moderních koupelnách a kuchyních. Formát 60 x 60 cm, cena 742 Kč/m2.

Článek

Na keramickém designu je podstatná jeho funkčnost. Keramické obklady nás obklopují přes stovku let a i po tak dlouhé době nás stále příjemně překvapují.

Designéři zpracovávají svoji představu tak, aby fungovala pro jiné. Mnohokrát musí krotit svou vlastní vizi a vhodně propojit požadavky uživatelů a technologické možnosti.

Foto: Hornbach

Keramické obklady stěn Varna v červené barvě, lesklý glazovaný vzhled, kamenická hrana. Rozměry 25 x 50 cm, cena 329 Kč/m2.

Zajímáte-li se o nejnovější trendy v obkladech, pak se zaměřte na jejich rozměry, tvary, povrchy i barevnost. Jak velké se budou vyrábět dlaždice a jaké barvy budou v příštích letech v kurzu?

Foto: Keramika Soukup

Glazované majolikové obklady ze série Cloud rozjasní koupelnu ve svěžích barvách. Cena: dekory - 599 Kč/m2, struktury - 499 Kč/m2, linie - 259 Kč/kus, základ - 499 Kč/m2.

Velké i menší formáty

Velké formáty už nejsou takovým hitem jako v minulých letech. Letošnímu roku spíš vévodí rozměry obkladů, které vypadají jako cihla, tzv. Brick. Přesto se již velkoformátová dlažba zabydlela v našich interiérech, takže nás nepřekvapí ani rozměr 60 x 60 cm.

Foto: Rako

Série Garda - decentní struktura pískovce na obkládačkách dává možnost vyniknout řadě zajímavých dekorací, které série nabízí v různých cenových variantách, formát 33 x 33 cm, cena 317 Kč/m2.

Za velkoformátové považujeme dlaždice, jejichž hrana je minimálně metr dlouhá. Ve světě se už ale vyrábějí obklady a dlažba o rozměru neuvěřitelných 162 x 324 cm. A v příštích letech lze očekávat ještě zvětšení.

V kontrastu k nim se znovu vracejí na výsluní menší rozměry, jak 30 x 30 cm, tak 20 x 20 cm.

Abstraktní 3D obklady

Mezi významné prvky obkladů patří 3D efekt. Některé obklady jsou jen jemně plastické, jiné jdou do hloubky. Objevují se na jednobarevných (bílých, šedých, krémových) plochách různých velikostí. 3D dekorace jsou zajímavé.

Výrobci nabízejí 3D obklady v abstraktních vzorech, které se nejčastěji aplikují jako jedna stěna v koupelně, za postelí či v televizním koutku. Ale pozor na usazování prachu v záhybech! Proto vybírejte vzor, který se snadno čistí.

Foto: Sapho

Obklad série Eros od španělského výrobce Azteca je správný tip pro elegantní a nadčasovou koupelnu v přírodních barvách, rozměr 20 x 60 cm, cena od 495 Kč/m2.

Barvy, tvary a vzory

Vedou zemité neutrální barvy, zejména všechny odstíny šedé, přes bílou, hnědou, béžovou až po krémovou a antracitovou. Nejde jen o jednolité plochy. Často se objevují valéry různých tónů. Tyto nenápadné přechody působí elegantně a promyšleně.

Foto: Siko

Koupelna ve skandinávském stylu vznikne kombinací bílého lesklého obkladu a dlažby s designem dřeva Emil 20 Industrial. Rozměry 20 x 120 cm, cena 1199 Kč/m2.

Barevnost obecně je velmi jemná a neutrální, barvy vypadají jako naředěné vodou nebo v mlze. Módní je také jemná růžová, vodní modrá či netypické odstíny zelené. Syté a výrazné barvy jsou spíš ojedinělé.

Foto: Roca

Strukturovaná série Costa vnese do domova přímořskou atmosféru, evokující kamenné domy a úzké klikaté uličky s pevnými zdmi i ručně malovanou dekoraci na kameni. Cena na vyžádání u vybraných prodejců.

Patchwork není nic nového, ale v podobě keramického obkladu a dlažeb zase tak obvyklý není. Je to technika specifická v textilním odvětví. Jde o sešívání malých, různě barevných kousků látek tak, aby vytvářely geometrické vzory.

Stále populární jsou dlaždice s dekorem dřeva, nejrůznějších odstínů a druhů dřevin. Tento motiv se posouvá dál, imitace dřeva je často s patinou ve vintage stylu nebo vypadá jako opalované, lazurované či jinak povrchově upravené prkno.

Foto: Siko

Trendem posledních let, co se týče provedení imitace dřeva a jeho struktury, je dlažba Mumble. Tento obklad je vhodný pro vytvoření koupelny v přírodním stylu. Rozměry 20 x 120 cm v matu. Cena 1199 Kč/m2.

Imitace plechu patří mezi oblíbené dekory v podobě oprýskaného laku či jiného materiálu, který navozuje atmosféru továrny - industriální styl.

Foto: Siko

Pro koupelnu v chalupářském stylu je typická kombinace rustikálních prvků a osvědčených tradičních materiálů s moderními. Vytváří ji matné obklady bílé nebo béžové barvy v kombinaci s keramickou dlažbou v naturálním dekoru dřeva.

Imitace mramoru se drží již mnoho let na výsluní.

Foto: Roca

Dlažba Marble Pulpis je inspirovaná mramorovým vzhledem a kombinuje klasické linie přírodní skály s výjimečnými vlastnostmi vysoce kvalitní porcelánové podlahy. K dostání jak v obdélníkových, tak ve čtvercových formátech.

Vintage styl je dlouho v kurzu, ale objevuje se v jemnějších, často pastelových odstínech.

Foto: Roca

Přírodní úkazy, industriální struktury a dotek geometrie. To je základ série Claqué, která vychází z industriální inspirace. Cena na vyžádání u vybraných prodejců.

Obklady inspirované uměním mají rozpité motivy, připomínají akvarel a působí až nostalgicky.

Foto: J. A. P.

Neotřelé řešení nabízejí skleněné obklady v trendové barvě, které mohou vytvořit atraktivní umělecká díla o velikosti až 1,45 x 2,80 m v jakékoli koupelně a přeměnit ji tak v unikát.

Atypické tvary, jako třeba hexagony, doplňují různé vzory, např. rybí kost. Tyto tvary jsou většinou v neutrálních barvách či v imitacích kamene nebo dřeva.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám