Hlavní obsah

Udělejte z umyvadla elegantní ozdobu koupelny

Právo, Gisela Růžičková

Umyvadlo tvoří nedílnou součást koupelny, proto by mělo být hlavně funkční. To ovšem neznamená, že nemůže být její dominantou, nebo dokonce ozdobou. Jak pestrá je současná nabídka tohoto sortimentu na trhu?

Foto: Roca (2x)

Kolekce Carmen vzdává hold minulosti, např. klasické historické umyvadlo, které je součástí koupelny s nejmodernějšími funkcemi. Tu zastupuje také toaleta s bezoplachovým kruhem.

Článek

Umyvadlo má ladit s dalším vybavením, plnit nároky na pohodlí a odpovídat dispozici místnosti. A právě doladit jednotlivé prvky je mnohdy náročné. Proto se při výběru umyvadla zaměřte na styl, umístění, rozměry, typ, tvar i materiál.

Foto: Grohe

Umyvadlo Bau Ceramic 45 disponuje jedinečnou povrchovou úpravou Alpine White, která je robustní a mimořádně snadno udržovatelná.

Před výběrem zvažte

Styl - charakteristickým trendem letošního roku ve všech obytných prostorech, koupelnu nevyjímaje, je viditelný návrat k retro stylu. To znamená jednoduché tvary, čisté linie, bílá sanitární keramika či použití drobné mozaiky nebo naopak velkých obkladů.

Retro styl se dnes doplňuje s modernou, vytváří tak zajímavý kompromis. Při plánování nové koupelny se inspirujte koupelnou svých babiček a některé prvky využijte inovativním způsobem.

Foto: Laufen

Dominantou kolekce INO je originální umyvadlo, které společně s odkládací plochou a skříňkou vytváří jednolitý kus.

Umístění - podle odborníků by mělo být před umyvadlem alespoň 80 cm prostoru. Tato vzdálenost zajistí pohodlí při užívání umyvadla i zrcadla. Pokud nejde o rohové zrcadlo, nechte po jeho stranách zhruba 10 cm.

Vedle umyvadla neinstalujte velkou skříňku, která vás bude omezovat. Doporučená výška pro montáž umyvadla je 85 cm.

Foto: Jika

Čisté a elegantní tvary umyvadel a umývátek nabízí jedinečný koncept Tigo nejen pro malé koupelny.

Rozměry často neodpovídají praktickému využití umyvadla. Proto se více než o design zajímejte o jeho účelnost. Příkladem může být příliš mělké umyvadlo, do kterého neponoříte obě ruce a při mytí cákáte vodu všude kolem. Vybírejte umyvadlo s rozvahou a raději se poraďte s odborníky.

Zatímco šířka velkých umyvadel se běžně pohybuje od 80 do 100 cm, běžné umyvadlo je široké 50 až 65 cm a hluboké kolem 45-50 cm, malá umyvadla mají šíři do 50 cm, umývátka jsou široká zhruba 35 cm a hluboká 20 cm.

Foto: Laufen

Umyvadlo z kolekce VAL ohromí svou dokonalostí a atraktivností zakulacených rohů. Jednoduché elegantní linie, extrémně úzké okraje a kvalitní povrchová textura povznáší výrobky z této kolekce na celosvětový unikát.

Typ umyvadla. Máte k dispozici nepřeberné množství variant:

Závěsná umyvadla jsou klasickým a často používaným řešením do malých i velkých koupelen. Zavěšují se na zeď buď s přiznaným, nebo zakrytým odtokem vody. Výhodou je úspora místa a tvarová různorodost - lze vybírat z různých velikostí. Tento typ umyvadel je cenově dostupný, díky tomu se také těší velké oblibě.

Zapuštěná umyvadla jsou zasazena přímo do koupelnové skříňky nebo desky. Jejich praktičnost spočívá v bezezbytkovém využití prostoru pod umyvadlem. Skříňka schová případné napojení k odpadní trubce, zejména poskytne další úložný prostor.

Umyvadla tohoto typu mohou být zapuštěna zcela, nebo jen částečně. Rozdíl je pouze ve výsledném vzhledu, případně se drobně liší ve velikosti úložného prostoru, který je u zcela zapuštěných umyvadel menší.

Foto: Du pont corian

Zapuštěné umyvadlo Serenity - vyrovnanost obdélníkového tvaru z corianu sluší díky bezešvému spojování a široké škále nabízených barev různým prostorám a stylům.

Umyvadla na desce jsou vysoce designovou záležitostí. Díky tomu, že je umyvadlo postaveno na desce, která ho ze žádné strany nezakrývá, vyniknou všechny jeho linie.

Vzhled je v tomto případě naprosto stěžejní, jelikož umyvadlo bude dominantním prvkem celé sestavy, určující její celkovou tvář.

Foto: Grohe

Umyvadlo Euro Ceramic na desku z kolekce Bau Ceramic je typické inovativními technologiemi. Celá řada je perfektně kombinovatelná s vybranými vodovodními bateriemi, ovládacími tlačítky a doplňky. Rozměr 60 cm, cena od 1960 Kč.

Mini umyvadla jsou ideálním řešením do malých koupelen, kde je potřeba šetřit místem. Menší hloubka umyvadla totiž znamená více volného prostoru v koupelně.

Foto: Dřevojas

Mini umyvadlo řady Door s hloubkou 38 cm je volbou do malé koupelny, kde je nutné šetřit každým centimetrem.

Dvojumyvadla ušetří prostor, navíc mezi umyvadly vzniká praktická odkládací plocha. Ve velkých koupelnách jsou oblíbenou a žádanou volbou.

Foto: Grohe

Nadčasové umyvadlo Cube Ceramic se hodí do koupelny libovolného stylu. Jeho decentní design z něj činí dokonalou volbu pro interiér jakékoli koupelny.

Foto: Roca

Kolekce Inspira nabízí sanitu rozličných tvarů i typologii a sází na snadný a inovativní přístup k plánování koupelen.

Umyvadla se dvěma bateriemi jsou další variantou, jak může jedno umyvadlo využívat více osob. Hlavní výhodou je úspora prostoru.

Tvar umyvadla slaďte s celkovým designem koupelny. Dáváte-li přednost ostřejším hranám, vyberte si hranaté umyvadlo. Oblíbeným tvarem je půlkruh. Takové umyvadlo je ergonomické a snadno se udržuje. Vybrat si lze i tvar oválu, čtverce, obdélníku a další. Do malých koupelen se hodí umyvadla rohová, šetřící prostor.

Foto: Dřevojas

Nezaměnitelný kulatý tvar umyvadla Glade vynikne na samostatné umyvadlové desce nebo na skříňce. Umyvadlo tak bude nejen funkčním, ale také výrazným designovým prvkem, který vaší koupelně dodá ten správný šmrnc.

Materiál - kromě klasické keramiky jsou na výběr umyvadla skleněná, kamenná nebo z litého mramoru. Každý z těchto materiálů se liší vzhledem, cenou i způsobem údržby.

Foto: Ravak

Umyvadla Moon vyrobená z litého mramoru v ucelené řadě pěti různých modifikací tvaru kruhu. Trendová umyvadla na desku reflektují potřeby různých druhů prostorů a poskytují výjimečnou svobodu při zařizování interiéru.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Barvy v koupelně

Letošní rok je ve znamení temnějších tónů a černých obkladů. V této souvislosti se klade důraz na kvalitní osvětlení v teplých žlutých barvách.

Kdo neholduje tmavým barvám, vsadí na neutrální styl v šedých, světle hnědých a bílých odstínech. Příznačné je použití přírodních materiálů či imitací. Roste zájem o mramorové a kamenné doplňky, stejně jako dlažby a obklady z přírodního kamene. Přirozená textura rozbíjí jednolitost a ozvláštňuje neutrální barevné tóny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám