Hlavní obsah

Fasády moderních domů ožívají barvami

Právo, Gisela Růžičková

Fasády domů už nás nenudí fádní šedí, i když se změny netýkají jen barevného provedení. Moderní fasáda upoutá nejen svým vzhledem, ale plní i důležitou ochrannou funkci.

Foto: Cemix

Díky technologickým možnostem současných fasád se daří architektům dodat stavbám originální a netradiční vzhled.

Článek

Kvalitu fasády ovlivňuje výběr vhodného omítkového systému i fasádní barvy.

Foto: Novabrik

Dům po rekonstrukci -fasáda Novabrik disponuje doplňky, díky nimž lze docílit plastického efektu.

Zpracování omítek

Aby byla vnější omítka funkční, musí se správně zvolit omítkový systém a sladit s podkladem. Výběr systému doporučí stavitel, který vezme v úvahu použitý stavební materiál, kvalitu jeho zhotovení (rovnost, šířku, ložní spáry, vlhkost) a strukturu povrchu i požadavky na nerovnosti.

Před tím, než se začnou aplikovat vnější omítky, musí být hotové všechny mokré procesy v interiéru (vnitřní omítky včetně potěru). Podklad musí být rovný, dostatečně nosný a pevný, stabilního tvaru, ne vodoodpudivý, rovnoměrně nasákavý, homogenní, přiměřeně drsný, suchý, zbavený prachu a nečistot, bez výkvětu solí.

Foto: Iltegro

Fasádní konstrukce pro větrané fasády zajišťují bezpečnou montáž různých obkladových materiálů na nosnou konstrukci budovy.

Po dobu zpracování, tuhnutí a tvrdnutí jednotlivých vrstev nemá teplota vzduchu, podkladu ani materiálu klesnout pod +5 °C.

Jádrové omítky

Na připravený podklad se nanáší čerstvá omítková malta. Povrch jednovrstvých omítek se po dostatečném zavadnutí navlhčí a vyhladí. Až hrubá jádrová omítka vyzraje, aplikuje se vrstva štukové omítky na mírně navlhčený, vždy však dostatečně vyzrálý povrch jádrové omítky. Po zavadnutí se povrch navlhčí a vyhladí.

Ušlechtilé omítky se nanášejí čerstvé na čerstvý podklad. Další den se použije druhá vrstva omítky a upraví se struktura povrchu (hlazená nebo škrábaná).

Čerstvě omítnuté plochy se udržují dva dny ve vlhkém stavu. Aby se netvořily trhliny, vnější omítka se vyztuží tak, že se sklotextilní výztuž vloží do jádrové omítky nebo se zastěrkuje na vyzrálou jádrovou omítku. Sklotextilní výztuží se zastěrkuje i vápenocementová omítka, která se aplikuje na pórobeton, nebo na podklad z dřevocementových desek a zdicích prvků.

Povrchová úprava

Na hrubé jednovrstvé vápenocementové omítky se lepí keramický obklad stavebním lepidlem. Typ obkladového materiálu se vybírá s ohledem na možnost difúze vodních par přes konstrukci. Na vyzrálou, nezahlazenou jádrovou omítku lze aplikovat i minerální ušlechtilou omítku, bílou nebo barevnou, s točenou nebo škrábanou strukturou.

Foto: Stavební ráj

Korkové nástřiky Decork, od společnosti Diasen, lze aplikovat na fasády i na stěny v interiéru, případně na podlahy, nebo střešní krytiny. Materiál drží na každém pevném podkladu, jako je beton, polykarbonát, plech, dřevo, dřevotříska, sklo.

Na vyzrálé štukové vnější omítky se aplikují probarvené tenkovrstvé ušlechtilé omítky. V oblasti soklu nebo při zvýraznění detailů se volí mozaiková omítka na bázi akrylátů, silikátová omítka na bázi draselného vodního skla nebo silikonová omítka se silikátovým pojivem.

Omítky se nanášejí v tloušťce zrna na podklad ošetřený základním nátěrem. Mozaiková omítka není vhodná na pórobeton a na podklad se zvýšeným prostupem vodních par v konstrukci.

Fasádní barvy

V praxi se osvědčily disperzní barvy s organickým pojivem. Jsou vodou ředitelné a snadno zpracovatelné. Odolávají povětrnostním vlivům, mají dobrou krycí schopnost.

Jako varianta minerálního materiálu se používají i jednosložkové silikátové barvy s draselným vodním sklem jako pojivem a s organickou příměsí. Vynikají vysokou propustností pro vodní páru, ale poskytují jen omezenou ochranu proti vlhkosti.

Barvy se silikonovou pryskyřicí nabízejí kombinaci dobrých vlastností silikátových i disperzních barev. Vysokých parametrů dosahují v propustnosti i ve vodotěsnosti. Jsou mj. odolné proti plísním, mechům a lišejníkům.

Foto: Ciur

Omyvatelné odvětrávané fasády Vinyl Siding s dostatečnou provětrávací mezerou, která díky proudícímu vzduchu rychle odvádí vlhkost mimo konstrukci.

Aplikace nátěru

Fasádní nátěr se používá výhradně na vyzrálou štukovou omítku.

Při aplikaci vnějších omítkových systémů a také povrchových úprav je nutné dodržet všechna doporučení výrobce, stejně jako všechny v praxi obvyklé technické a řemeslné zásady. K dispozici je široká paleta barev, struktur a zrnitostí.

Foto: Iltegro

Pro optimální ventilační efekt nosného systému pro obklady fasád domů je nutné zabezpečení vzduchové mezery 4 až 8 cm mezi fasádním materiálem a tepelnou izolací.

Druhy fasádních omítek

Minerální omítky jsou dekorativní, nehořlavé, prodyšné, odolné vůči nepřízni počasí, hodí se na jakýkoli minerální podklad, je pro ně příznačná nízká cena, ale i nízká odolnost proti nečistotám, vyžadují přísné podmínky při skladování a přepravě, povrch omítky lze barvit až po jejím vyzrání.

Akrylátové omítky obsahují pojivo z umělé pryskyřice, proto jsou tvrdé, houževnaté a vodoodpudivé. Jsou nejlevnější i nejžádanější. Ale více se špiní a nejsou paropropustné. Nedoporučují se na kontaktní zateplovací systémy s minerální vlnou.

Silikátové omítky, jejichž pojivo tvoří draselné vodní sklo, mají vynikající paropropustnost a hodí se na všechny druhy zateplovacích systémů. K nevýhodám patří horší pružnost a vodoodpudivost. Jsou o něco dražší než akrylátové.

Foto: Zofi fasády

Rekonstrukce rodinného domu v Praze, zateplení fasády paropropustným zateplovacím systémem New Therm, povrchová úprava silikátová omítka Novalith, odstín K11610 Kabe Farben.

Silikonové omítky mají všechny výhody akrylátových i silikátových omítek, jsou pružné, vodoodpudivé a zároveň paropropustné. Mají menší sklon k ulpívání prachu. Jejich cena odpovídá kvalitě.

Silikon-silikátové omítky jsou kompromisem mezi silikonovou a silikátovou omítkou. Je to vlastně silikátová omítka s přídavkem silikonu. Omítka je odolnější proti ulpívání nečistot.

Dekorativní omítky se hodí k povrchovým úpravám stěn ve vnějším i vnitřním prostředí, zvláště na soklové části.

Foto: Baumit

Projekt bytového domu Vítkovka: Koněvova 2894/37,39, Praha 3. Vítěz soutěže Fasáda roku 2017 v kategorii Novostavba bytového domu.

Designové omítky představují komfort nejmodernějších technologií, ve spojení s tradičním vzhledem přírodních materiálů, např. dřeva, zdiva, pískovce, granitu, kamenných kvádrů, betonu, brizolitu, třpytivé či metalické fasády. Toto řešení je výrazně levnější, rychlejší, s nižší hmotností.

Nejčastěji se používají pastovité probarvené omítky. Jejich výhodou je snadná probarvitelnost a aplikace v jednom kroku, mnoho textur (zrnité, rýhované, hladké) a při správné údržbě i vysoká životnost.

Druhy fasádních prvků
Kovové
Plechové fasády jsou pevné a trvanlivé, odolné, lze je použít jako zajímavý kontrast s jiným materiálem (hliníkový kompozit, měď, pozinkovaná ocel), v široké škále barev, povrchů a textur, mají moderní vzhled, jsou 100% recyklovatelné, korozivzdorné. Minusem je možná deformace při nárazu, horší tepelná izolace.
Fasády z oceli Corten se přirozeně pokrývají rzí v průběhu času, čímž vzniká nápadný zoxidovaný povrch. Rez vytváří ochrannou vrstvu, která je vysoce trvanlivá a snižuje nutnost údržby.
Fasády z nerezové oceli jsou k dispozici ve velké paletě barev a textur, mají dlouhou životnost a trvanlivost, jsou odolné proti korozi, velmi dobré mechanické vlastnosti, obsahují 70 % recyklovaného materiálu, mají minimální nároky na údržbu.
Nekovové
Dřevěné fasády jsou často vyhledávané pro přírodní vzhled, originalitu, odlišnost a osobitost bydlení. Představují dobrou tepelnou izolaci a ekologickou fasádu. Hůře odolávají povětrnostním vlivům, nevýhodou je také vyšší cena.
Obkladové cihly jsou ekologické, nehořlavé, prodyšné, bezúdržbové, mají dobrou tepelnou izolaci, ale nesou i riziko solných výkvětů (zejména v případě použití nekvalitní malty na velké ploše), vyšší cena.
Přírodní kámen má dlouhou životnost, je to elegantní, nehořlavý, bezúdržbový materiál s dobou tepelnou izolací, avšak má vysokou hmotnost a problémy s případným zateplením. Náročná je realizace - vysoká cena materiálu práce.
Umělý kámen (cement, sádra, polymery) - plusem je barevná škála, textury, odolnost proti povětrnostním vlivům, snadná montáž, nižší cena než u přírodního kamene, má šablonovitý vzhled - jeden kámen jako druhý. Díky lepidlu má horší prodyšnost, také hrozí riziko plísní ve spárách mezi deskami.
Laminátové desky z HPL v širokém výběru barev, povrchových úprav a vzorů. HPL (vysokotlaký laminát) je plochá deska vyrobená z vrstev na bázi dřeva impregnovaných pryskyřicí.
Keramické obklady - mimořádně atraktivní, odolné a cenově výhodné řešení, které se využívá v systému zavěšených fasád.

Co je samočisticí fasáda

Samočisticí účinky nátěrového systému Balclean jsou založeny na využití heterogenní fotokatalýzy. Povrchy jsou působením slunečního svitu průběžně zbavovány organických komponent absorbovaných ze vzduchu. Jde např. o všudypřítomné zplodiny spalování, které na běžných površích tvoří lepkavý povlak, na němž ulpívají prachové částice. V případě fotokatalytické úpravy k tomu nedochází a povrch zůstává dlouhodobě čistý.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám