Hlavní obsah

Co nabízejí moderní čističky vzduchu

Právo, Karolina Černá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pro správné dýchání během spánku je ideální poloha na zádech a dobře vyvětraná ložnice. Když venku řádí smog, nebo je pylová sezóna, spoléháme na čističku vzduchu.

Foto: Geton

IQAir spolehlivě odfiltruje hrubé i ultrajemné vzdušné částice až do velikosti 0.003 mikronů díky IQAir HyperHEPA filtraci s garantovanou účinností více než 99,5 %. Čistička je vhodná pro alergiky i astmatiky.

Článek

Máme-li doma alergika, astmatika, domácího mazlíka, investice do kvalitní čističky vzduchu se vyplatí. Její výběr podřídíme tomu, jak velkou místnost chceme čistit.

Větší část dne tráví dospělí v práci a děti ve škole, takže se k umístění čističky vzduchu primárně nabízí ložnice, v níž organismus během spánku regeneruje.

Foto: Sencor

Čistička vzduchu SHA 8400WH má třístupňovou filtraci. Vstupní filtr na hrubé prachové částice a alergeny, uhlíkový filtr pohlcuje formaldehyd, benzen a jiné škodlivé plyny a HEPA filtr zachytává prachové částice, kouř, pyly a jiné alergenní částice.

Tři kritéria

Velikost místnosti je důležitá pro zjištění množství čištěného vzduchu v m3. Někteří výrobci uvádějí v technických listech, pro jakou plochu místnosti je výrobek vhodný.

Někdy se dozvíme informaci o výkonu, tj. množství vzduchu v m3, které vyčistí za hodinu. V takovém případě vynásobíme výšku, šířku a délku konkrétní místnosti a výsledek ještě vynásobíme třemi, v případě, že interiér obývá astmatik, alergik, raději čtyřmi. Konečný násobek určí, jaký minimální výkon v m3 potřebujeme.

Foto: Datart

Čistička vzduchu Philips AC3259/10 s připojením k mobilu, kterým ji ovládáme odkudkoli, nabízí tři automatické a pět manuálních režimů. Technologie AeraSense automaticky pozná změny v kvalitě vzduchu v místnosti a průběžně jim přizpůsobuje svůj výkon.

Většina výrobků slibuje odstranění kolem 90 % nečistot (prachu, pylu a dalších alergenů) ze vzduchu díky soustavě filtrů. Kombinace několika filtračních stupňů bývá doplněna UV lampou hubící mikroorganismy.

Některé typy neutralizují pachy, ionizují vzduch. Zajímáme se, jaké nečistoty filtry odstraňují a jak často je musíme měnit. Inteligentní přístroje jsou opatřené senzory, které výkon čištění přizpůsobí skutečnému znečištění vzduchu v místnosti.

Foto: Euronics

Čistička vzduchu Ionic-CARE Triton X6 ionizuje vzduch (generuje zdraví prospěšné záporné ionty) a snižuje výskyt bakterií a plísní.

Chceme-li se v klidu vyspat, neměla by čistička vzduchu překročit hlučnost 30 dB, která se rovná běžnému šepotu. Na trhu najdeme i čističky přepínající mezi běžným a tichým nočním režimem.

Foto: Datart

AirFree Lotus kombinuje charakteristický design a technologii umožňující změny barev a rozevírání okvětních lístků zařízení. Odstraní ze vzduchu plísně, roztoče, bakterie, houby, viry, pyl a více než 99 % alergenů. Má tichý a bezúdržbový provoz.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám