Hlavní obsah

Jaké zvolit povlečení do ložnice? Nejlépe to, které se nežehlí

Právo, Sylva Svobodová

Co je pro nás u ložního povlečení důležité? Aby byl materiál příjemný na dotek, nemusel se po vyprání žehlit a snadno se udržoval. Barvu, vzor a motiv řešíme až v druhém kole.

Foto: Matějovský (2x)

Povlečení Ponte s puntíkovým vzorem. Dvoubarevné provedení v odstínech krémové a světle hnědé barvy, materiál hladká bavlna.

Článek

Zakoupit povlečení na první dobrou si přeje každý. Ukázalo se, že máme rádi hebké a splývavé materiály, snadno udržovatelné a s nežehlivou úpravou.

Vybrat podle kvality materiálu je snadné, obtíž přichází, když se máme s partnerem shodnout na barvě a vzoru. Dámy preferují květinové motivy, pánové zase geometrické vzory. A tak konečná volba obvykle padne na jemné decentní vzorky neutrálních barev, art kolekce nebo klasiku.

Foto: Scanquilt

Kolekce Fino Design na luxusním plátně z dlouhovlákné česané bavlny nabízí krásné dětské vzory (zde Jungle).

Co si vyberete?

Bavlněný satén: Nechladí, neklouže, je hebký, příjemný na omak. Výborně saje vlhkost, je prodyšný, velmi snadno se žehlí. Vysoce hladká atlasová tkanina vytváří přirozený lesk, v nejvyšší kvalitě je s nežehlivou úpravou.

Foto: Glamonde

Decentní povlečení Reina s fialovými růžemi na šedobílém podkladu je hebké na dotek, s nežehlivou úpravou v provedení bavlněný Premium – Satén.

Krep: Oblíbený je pro svou nenáročnou údržbu. Bavlněná tkanina s krepovým efektem se nemačká, nikdy nežehlí. Má dlouhou životnost, příjemně hřeje.

Flanel: Velmi hřejivý materiál, vhodný do zimního počasí. Základem je 100% bavlna, která úpravami získá vlasový efekt. Proto máme pocit tepla, měkkosti a hebkosti.

Foto: Kika

Decentní povlečení Lech, 100 % bavlna, flanel. Vhodné na zimu, příjemné na dotyk. Uzavíratelný zip, praní na 60 °C. Cena 1999 Kč.

Mako Jersey: Luxusní, splývavé povlečení, heboučké na omak. Vyrábí se z jemné bavlněné pleteniny z dlouhovlákných česaných přízí. Nemačká se, po vyprání nevyžaduje žehlení.

Foto: Scanquilt

Povlečení Art Jersey renoir z jemné potištěné pleteniny z dlouhovlákných česaných přízí se během používání nemačká a po vyprání nevyžaduje žehlení. Materiál česaná bavlna.

Hladká bavlna: Je v plátnové úpravě velmi oblíbená. Její kvalitu ovlivňuje hustota přízí, mezi top patří materiál z jemného plátna z dlouhovlákné česané bavlny.

Foto: Matějovský

Povlečení Grande přírodní motiv kombinuje barvu petrolejovou, světle modrou, bílou a jasně zelenou. Materiál hladká bavlna, povlečení lze upravit i na míru.

Damašek: Má luxusní vzhled a bezvadné užitné vlastnosti. Látka je velmi jemná, připomíná hedvábí, v létě chladí a v zimě hřeje. Z nejjemnějších přízí a žakárské tkané bavlněné látky se vyrábí v Broumově od roku 1856.

Foto: Veba

Damaškové ložní prádlo se v luxusním provedení nabízí s úpravou Easy Care. Údržba je snadnější, nemusí se žehlit.

Foto: Veba

Damaškové povlečení z nejjemnějších česaných přízí je příjemné na omak a skvělé na spaní. Decentní vzor, žakárové provedení a nadčasový odstín jsou nestárnoucí klasikou.

Jak o materiál pečovat

Zásadou je pečlivě si přečíst pokyny na všívaných etiketách a podle toho s lůžkovinami zacházet. Bílé prát odděleně od barevného, vyloženě tmavé odstíny pak samostatně. Suché zipy a zipové uzávěry uzavřít.

Lůžkoviny nebělíme a nepoužíváme chemické čištění.

Foto: Glamonde

Povlečení Callisto s jemnými béžovými vlnkami je opatřeno nežehlivou úpravou, materiál bavlněný satén. K povlečení hezky ladí bílé a světle béžové prostěradlo.

Nově zakoupené prádlo vypereme po rubu při teplotě 60 °C. Používáme malé množství prášku, aby ve tkanině zbytečně nezůstal a nedráždil pokožku.

Vhodné je používat přípravek na jemné a zároveň barevné prádlo. Látka se může, bohužel, poškodit i během sušení a žehlení. Proto sušme v závěsu a žehličku si nastavme na střední teplotu kolem 150 °C.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Povlečení pro děti

Ložní prádlo do dětského pokoje volíme podle ročního období a teploty v místnosti. Maminky preferují 100% bavlnu v běžném plátně, veselé barvičky a potisky. Doporučujeme zkusit i úpletový jersey, který je velice jemný a vhodný pro dětskou pokožku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám