Vila manželů Voltrových vznikla v roce 2006. Architekt Jan Hochman navrhl dům do centra rozlehlé kaskádovité zahrady ve svahu nad městem.

Vnitřní prostor rozdělil na dvě podlaží, přičemž v přízemí umístil denní místnosti, v patře jsou klasicky ložnice.

Součástí domu je i menší zimní zahrada.

FOTO: Miroslav Podhrázský

V nejnižší úrovni je umístěn prostorný obývací prostor uzavřený prosklenou segmentovou stěnou s panoramatickým výhledem do krajiny a s připojenou zimní zahradou.

Na protější straně přízemí je v jiné výškové úrovni kuchyň s jídelnou. Oba prostory od sebe odděluje průchozí chodba propojená se vstupní halou, která podobně jako hlavní obytný prostor prochází přes obě podlaží.

Stavba je shlukem řady různých tvarů.

Stavba je shlukem řady různých tvarů.

FOTO: Miroslav Podhrázský

Do prostoru vstupní haly je citlivě umístěno zavěšené schodiště do patra s ložnicemi, přičemž patro není od přízemí odděleno přísným uzavřením. Jeho prostor je opticky přiznán otevřenou galerií s vestavěnou knihovnou.

Dům navrhl architekt se zvláštním požadavkem vytvořit hodně stěnových ploch, čehož dosáhl už zmíněným otevřením vstupní haly přes celou výškovou úroveň budovy, a především protažením obytné haly až do prostoru zakrytého krovu.

Moderní interiér poskytuje i důstojné prostředí pro vystavení trofejí.

Moderní interiér poskytuje důstojné prostředí pro vystavení trofejí.

FOTO: Miroslav Podhrázský

Jednou ze zajímavostí domu je horní osvětlení obytného prostoru, které v kombinaci s prosklenou západní stěnou zajišťuje jeho dostatečné prosvětlení a proslunění a zároveň pomáhá splnit požadavek nadprůměrných stěnových ploch.

Chodba navržená na základě principu sbíhavé dynamiky se od vstupní haly směrem k severu zužuje a ústí k zahradnímu jezírku. Záměrně vytváří šipku, kterou navíc vyjadřuje způsob položení dlažby.

Netradiční tvar stavby se projevil i v interiérech.

Netradiční tvar stavby se projevil i v interiérech.

FOTO: Miroslav Podhrázský

Dům je pozoruhodnou sestavou geometrických těles a tvarů, uzpůsobenou do určité míry atypickým požadavkům stavebníků v závislosti na funkci jednotlivých prostor.

Hlavní obytná část je zastřešena třístěnným jehlanem s přesazenými křídly nesenými kruhovými sloupy, k němuž na jihovýchodě přiléhají dva ploše zastřešené hranoly různé výškové úrovně (sociální zařízení v patře s ložnicemi a garáže).