Byt ze 70. let je součástí domu postaveného v systému Larsen-Nielsen. V rámci své kategorie 1+1 má výměru 40 m2. Z malé předsíně byla toaleta přístupná pouze skrz koupelnu, obě v původním umakartovém jádru. Druhé dveře vedly do pokoje s kuchyní, odkud byl přístupný druhý pokoj využívaný jako ložnice.

Po vybourání umakartového jádra a jeho vyzdění z pórobetonových tvárnic si koupelna vzala několik centimetrů z předsíně, kde nijak nechybí.

Po vybourání umakartového jádra a jeho vyzdění z pórobetonových tvárnic si koupelna vzala několik centimetrů z předsíně.

S ohledem na polohu bytového jádra nebylo možné do dispozice výrazněji zasahovat a tak základní uspořádání bytu zůstalo stejné. Zásadní změnou bylo vyzdění jádra a komfortnější koupelna, stejně jako nová, pohodlná kuchyně.

Optická kouzla

Navzdory své nevelké výměře působí byt po rekonstrukci výrazně větší a vzdušnější. Přispěla k tomu především jednotná podlahová krytina, která ho opticky zvětšuje a všechny jeho prostory sjednocuje.

Zásadní změnou bylo vyzdění jádra a komfortnější koupelna, stejně jako nová, pohodlná kuchyně.

Zásadní změnou bylo vyzdění jádra a komfortnější koupelna, stejně jako nová, pohodlná kuchyně.

Podlaha z lepených vinylových dílců s dekorem dubu probíhá celým bytem včetně předsíně i koupelny bez prahů. Interiéry dále prosvětluje a zvětšuje světlá výmalba stěn, pro kterou nebyl zvolený chladný bílý odstín, ale několik jemnějších teplých odstínů. Základní krémovou na vybraných stěnách obytných místností doplňují a proteplují další dva sytější teplé odstíny ze stejné barevné palety.

Nádech luxusu

Kromě harmonických barev výmalby působí luxusním dojmem obklad některých stěn „dřevem“, které v nájemním bytě nahradil odolný vinyl. Oproti dřevu se jedná o výrazně levnější materiál, s jehož řezanými dílci se dobře pracuje. Obklad vybrané stěny bytu vizuálně sjednotil s podlahou a byl s výhodou použitý i v koupelně.

Předstěna nesoucí závěsnou toaletu je obložená vinylem, který bílou koupelnu příjemně zatepluje.

Předstěna nesoucí závěsnou toaletu je obložená vinylem.

Předstěna nesoucí závěsnou toaletu je obložená vinylem, který bílou koupelnu příjemně zatepluje. Vinylem je také obložena jedna stěna v předsíni, kde doplněná nerezovými háčky a policemi z masivního dubu slouží jako praktický velkorysý věšák.

Koupelna s pračkou

Původní koupelna byla dispozičně nevyhovující především proto, že byla průchozí. Toaleta byla maličká, dostupná jen skrze koupelnu s miniaturní vanou, nad kterou přesahovalo malé umývadlo. Po vybourání umakartového jádra a jeho vyzdění z pórobetonových tvárnic si koupelna vzala několik centimetrů z předsíně, kde nijak nechybí, zatímco v koupelně se díky nim poměry razantně změnily. Nyní je zde pohodlný sprchový kout, umývadlo široké 60 cm i s koupelnovou skříňkou, dobře dostupná závěsná toaleta a vedle ní místo na pračku, kterou nikdo v celém domě v koupelně tohoto typu nemá.

Nadčasové obklady

Koupelna má stejnou vinylovou podlahu jako celý byt, jen je nalepená speciálním lepidlem odolným proti vlhkosti. Stěny byly obloženy matnými bílými obkladačkami firmy Rako, které ve II. jakosti nadchly investora svou cenou: 99 Kč/m2. Kombinace vinylu v dekoru dubového dřeva s bílými obklady působí velmi čistě, svěže a je nadčasově moderní.

Interiéry prosvětluje a zvětšuje světlá výmalba stěn, pro kterou nebyl zvolený chladný bílý odstín, ale několik jemnějších teplých odstínů.

Interiéry prosvětluje a zvětšuje světlá výmalba stěn, pro kterou nebyl zvolený chladný bílý odstín, ale několik jemnějších teplých odstínů.

Dekor dřeva koupelnu pocitově zatepluje a bílá jí opticky zvětšuje a prosvětluje. Stejnou roli hraje i prosklený pás z matového skla nově vložený mezi koupelnu a pokoj, který během dne přivádí do koupelny přirozené denní světlo.

Velkorysá kuchyně

Navzdory skromné výměře je kuchyňská linka prakticky vyřešená na půdorysu U. Nabízí tak dostatek úložných prostor a její součástí je i jídelní stůl pro 2-3 osoby. Kuchyně byla pořízená jako nízkonákladová za pouhých 60 tisíc včetně spotřebičů.

Interiér propojují detaily – především masivní police se skrytým kováním z odřezků kuchyňských desek, které tak byly využity beze zbytku.

Interiér propojují detaily – především masivní police se skrytým kováním z odřezků kuchyňských desek.

Úspory architekta dosáhla především volbou kuchyně z velkého obchodního domu s levnými bílými dvířky, jejichž vzhled pozvedly nerezové úchytky a ořechová pracovní deska. Další úsporu přinesla absence obkladu, který nahradil omyvatelný nátěr. Jeho světle béžový odstín skvěle doplňuje tmavou ořechovou desku i bílá dvířka skříněk.

Sladěné doplňky

Příjemný výsledný pocit z celku je zásluhou harmonické kombinace materiálů a barev. Podlaha v dekoru zlatého dubu s ořechovou deskou kuchyně se přirozeně doplňují a byt výrazně zútulňují, stejně jako tři pečlivě vybrané tóny výmalby.

Třešničkou na dortu je bytový textil, především dekorační závěsy,světlo regulují bílé žaluzie.

Třešničkou na dortu je bytový textil, především dekorační závěsy, světlo regulují bílé žaluzie.

Nástropní svítidlo relaxační zóny krásně svítí díky čtyřem žárovkám. Bylo k původním dvěma světlům vyrobené na míru tak, aby opakovalo jejich tvar, materiál a barvu textilních stínidel.

Nástropní svítidlo relaxační zóny krásně svítí díky čtyřem žárovkám.

Třešničkou na dortu je bytový textil, především dekorační závěsy (světlo regulují bílé žaluzie). Ačkoliv jsou v obou obytných místnostech jiné závěsy, barevně a stylově jsou sladěné. Interiér propojují detaily – především masivní police se skrytým kováním z odřezků kuchyňských desek, které tak byly využité beze zbytku.

Sjednocená svítidla

Za povšimnutí v bytě stojí také svítidla: závěsný lustr nad jídelním stolem je ze stejné série jako nástěnná lampička za křeslem v obytné části. Nástropní svítidlo relaxační zóny krásně svítí díky čtyřem žárovkám. Bylo k původním dvěma světlům vyrobené na míru tak, aby opakovalo jejich tvar, materiál a barvu textilních stínidel. Na první pohled proto působí jako svítidla z jedné sady. Lustr i stolní lampička v ložnici jsou zakoupené ve výprodeji tak, aby ladily s barvami výmalby a závěsů – jejich textilní stínidla mají teple béžový a elegantní hnědošedý odstín.

Také v relaxační zóně jsou využity masivní policie.

Také v relaxační zóně jsou využity masivní policie.

Návrh nové dispozice

Návrh nové dispozice

FOTO: Ing. arch. Veronika Haroldová a časopis PANEL PLUS

Stav před rekonstrukcí

Stav před rekonstrukcí

FOTO: Ing. arch. Veronika Haroldová a časopis PANEL PLUS