Hlavní obsah

Léta strávená v paneláku jsou minulostí, rodina si užívá pohodu ve vlastním domě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mladá čtyřčlenná rodina se po letech strávených v panelovém bytě v Praze rozhodla pro změnu. Toužila po větším klidu a zahradě pro trávení volného času v kruhu rodiny a přátel. Startem k tomuto snu bylo zakoupení pozemku v blízkosti Prahy.

Foto: Vojtěch Herout

Kuchyň, jídelna a obývací část tvoří jeden otevřený prostor. V jídelně jsou černé originály Eames chair, stěnu zdobí hodiny značky Vitra od George Nelsona. Právě ony udaly barevnost doplňků ve žluté hořčicové barvě.

Článek

Při hledání projektu se majitelé inspirovali domem přátel, který si ale ještě více přizpůsobili vlastním představám. Když byl dům v roce 2011 postavený, k jeho vybavování si přizvali designérku Petru Slavíkovou.

Foto: Vojtěch Herout

Základem barevnosti celého domu byly ořechové interiérové dveře s javorovými pásky.

Nejprve společně řešili celkový koncept domu – vybírali podlahy, dveře, kuchyň, pojetí krbu, zábradlí na schodišti – prostě vše, co úzce souvisí se stavbou a významně ovlivňuje celý interiér domu.

Foto: Vojtěch Herout

Manželé měli od začátku jasnou představu o kombinaci barev a materiálů.

Základem barevnosti celého domu byly ořechové interiérové dveře s javorovými pásky a vinylová podlaha v javorovém dřevodekoru procházející téměř celým domem. V zádveří a technických místnostech je šedá dlažba, v pokojích jsou celoplošné koberce, na schodišti pak mořené dřevo.

Foto: Vojtěch Herout

Kuchyň chtěla paní domu pojmout hlavně prakticky a jednoduše. Zajímavým prvkem je dřevěné obložení celé čelní stěny.

Od návrhu k realizacím

První návrhy jsou z konce roku 2011, nejprve vznikala kuchyň s jídelnou a s obývacím pokojem. Majitelé kuchyň pojali jednoduše a prakticky. Obývací část se ladila déle, protože bylo třeba najít vhodnou kompozici pro rozložení nábytku na TV stěně. Všechen nábytek je vyráběn na zakázku, většinou z lamina s lakovanými čílky, na několik stěn byla aplikována betonová stěrka.

Foto: Vojtěch Herout

Důležitou roli v interiéru hrají svítidla. Světlo na stěně se obléklo do betonové stěrky, na stropě jsou 3 kruhová svítidla z opálového skla. Nejdekorativnějším kouskem je stojací lampa.

Originálním kouskem je nejen konferenční stolek, ale také veškerý další nábytek, který byl v domě zhotoven podle designérčina autorského návrhu. Celkové minimalističtější pojetí dotvářejí japonské stěny, které prostor zútulňují. Pečlivý výběr osvětlení zaručil světelnou náladu v pokoji.

V další fázi, tedy počátkem roku 2013, se začalo pracovat na dětských pokojích. Každé dítě mělo o svém pokoji svoji představu, kterou designérka dotáhla a rozvinula. V obou pokojích jsou dominantní na míru vyrobené velkoformátové tapety.

Chlapecký pokoj je laděn v tónech ořechu, švestkově modré a akcentní žluté. Prostorný a světlý pokoj včetně velkého pracovního stolu nabízí široké možnosti využití.

Foto: Vojtěch Herout

Dominantou chlapeckého pokoje je fototapeta s letadlem. Postel s polohovacím roštem poskytuje pohodlné a zdravé spaní, rohový psací stůl nabízí prostor pro práci i pro hru. Předností pokoje je velký a nezastavěný prostor.

Barevnost dívčího pokoje je velmi jemná, pudrově zelená barva je doplněna magentou, celý pokoj je vybaven bílým lakovaným nábytkem, celkovou atmosféru podtrhují svítidla z opálového skla. V roce 2015 se začalo s návrhy ložnice a šaten.

Foto: Vojtěch Herout

Na větší bílou postel v dívčím pokoji plynule navazuje velkoryse pojatý pracovní kout. Na zdi za postelí je fototapeta vyráběná na míru.

Decentní kompozici ložnice tvoří manželská postel s menšími úložnými prostory a toaletní stolek s kulatým zrcadlem, dominantou je opět tapeta. Postel je vybavena kvalitními matracemi a polohovacími rošty. Barevnost ložnice dokonale ladí s dalšími prostory v domě.

Foto: Vojtěch Herout

V ložnici měla původně být velká knihovna, nakonec zůstaly jen menší úložné prostory. Ložnici zdobí svítidlo Pirce od Artemide a tapeta Riverside od firmy Casadeco.

Petra Slavíková
Nabízí kompletní služby interiérového designéra, a to od poradenství, návrhů dispozičního řešení, 3D grafických návrhů přes technické výkresy, dekoratérské služby až po zajištění realizace na klíč. Návrhy soukromých i komerčních prostor. Jednotlivé služby lze sjednat podle individuálních potřeb a libovolně je upravovat.

Lucie Martínková, www.modernibyt.cz

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám