Hlavní obsah

Krby reprezentují moderní vytápění

Právo, Gisela Růžičková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pro harmonický domov je charakteristická příjemná atmosféra a pocit pohodlí. Také krb interiér efektně zútulní a zároveň vytopí. Dnes si ho může pořídit skoro každý. Správnému výběru ale věnujte pozornost, nebojte se konzultace se zkušenými odborníky.

Foto: Hornbach (5x)

Krbová vložka Nordica Inserto 80 Crysta, tepelný výkon: 9,4 kW, rozměry 555 x 800 x 500 mm, průměr kouřovodu 160 mm, palivo dřevo, dřevěné brikety, hmotnost 130 kg, cena 39 591 Kč.

Článek

Při výběru krbu je nutné vědět, jak velký prostor budete vytápět, kam ho chcete umístit, a zejména jaký typ paliva budete používat. Na všechny tyto otázky byste měli znát odpověď dřív, než se pustíte do výběru krbu.

Foto: Bauhaus

Litinová kamna Franklin 2v1, výkon 13 kW, výhřevnost 200 m3, rozměry 860 x 680 x 800 mm, kouřovod horní/zadní o průměru 150 mm, hmotnost 145 kg, palivo dřevo, dřevěné brikety, cena 21 990 Kč.

Projekt krbu je vhodné navrhnout už při samotné stavbě domu, není to ale podmínka.

Jestli bydlíte v bytě, neznamená to, že si krb nemůžete pořídit. Postupným vývojem přišel na trh i produkt, ve kterém se topí elektřinou nebo bio lihem. Právě díky němu si můžete vychutnat ohýnek i v interiéru.

Foto: Bauhaus

Litinová kamna Verdo, výkon 9 kW, výhřevnost cca 190 m3, rozměry 840 x 480 x 300 mm, zadní kouřovod o průměru 120 mm, hmotnost 66 kg, palivo dřevo nebo ekobrikety, cena 7990 Kč.

Hlavní zdroj tepla

Pokud chcete krb nebo krbovou vložku využívat jako hlavní zdroj tepla nebo alternativu k plynovému či elektrickému vytápění, volte výkon podle velikosti vytápěného prostoru. Rozmyslete si, jestli budete vytápět jen jednu místnost, nebo budete teplo rozvádět i do dalších prostor.

Foto: Topsys

Alhao, čelní krb. Materiál hladká stěrka s kovovým efektem a inkrustací kovových pásků v rezavém provedení. Krbová vložka Europa 7 Evo. Cena krbu 45 tis. Kč.

Záleží také na věku samotné stavby. Starší objekty většinou potřebují výkonnější krb či kamna, protože zdivem utíká více tepla než u moderních staveb. Při nedostatečném výkonu nedokážete místnosti dostatečně vytopit, budete krb přetěžovat, což se odrazí na jeho životnosti.

Foto: Hornbach

Krbová vložka HS Flamingo Aquaflam 25 ZR 25 kW rozměry 1093 x 635 x 559 mm, průměr kouřovodu 180 mm, hmotnost 177 kg, palivo dřevo, výhřevnost 600 m3, cena 33 990 Kč.

U většího výkonu, než je pro daný prostor potřeba, je nutné neustále snižovat přívod vzduchu, proto dochází k nedokonalému spalování. Krb a komín se zanášejí dehtem, což znamená daleko častější čištění. Navíc část paliva doslova vyletí komínem bez užitku.

Foto: Topsys

Alexia, centrální, závěsný, zasklený krb francouzského výrobce J. C. Bordelet. Cena od 288 tis. Kč. Prodej a montáž Topsysy Praha.

Krb nebo krbová kamna?

Předtím, než se rozhodnete, kterou z variant vytápění zvolíte, měli byste si ujasnit praktický záměr. Velkou výhodou krbů a kamen je jejich energetická nezávislost v případě výpadku energie a finanční úspora. Dřevo patří dlouhodobě mezi nejlevnější palivo. Obojí má příznivý vliv na zdraví člověka.

Foto: Topsys

Sofia, krb od francouzského výrobce. Materiál kovový rám a nika, krbová vložka Axis FH1200VLG, cena topeniště 105 tis. Kč.

Aby krb nebyl jen dekorativním doplňkem, ale citelně snížil náklady na bydlení, měla by být jeho tepelná účinnost co nejvyšší.

Otevřené krby mají sice u nás nejdelší tradici, ale objem získaného tepla neodpovídá vysoké spotřebě paliva. Jedná se o otevřené ohniště napojující se na komín a z pohledu obsluhy představuje pracnější variantu. Při otevřeném krbu je nutné hlídat také vlhkost vzduchu, protože otevřené topeniště ji znatelně snižuje.

Foto: Hornbach

Bezpečnostní mřížka kamen Lienbacher třídílná, materiál ocel, hmotnost 11,6 kg, rozměry 1120 x 74 mm, cena 1700 Kč.

Krbová kamna se vyznačují vysokou účinností (i přes 80 %). Poskytují ekonomické vytápění při malé spotřebě paliva. Některá krbová kamna jsou navíc vybavena automatickou regulací sekundárního přívodu vzduchu. Tím se dosahuje nejen nízkých emisních hodnot, ale hlavně nižší spotřeby paliva, která šetří peníze.

Foto: Bauhaus

Krbová kamna Groland v provedení barvy pískovce, výkon až 6 kW, výhřevnost až 160 m3, rozměry 1130 x 503 x 430, horní kouřovod o průměru150 mm, hmotnost 158 kg, palivo dřevo, nebo ekobrikety, cena 16 990 Kč.

Topit se dá i bio

Kromě klasických krbů na dřevo jsou řešením také elektrické nebo tzv. bio krby. Ty jsou určeny především do prostorů, kde není možné umístit klasický krb. Rovněž jsou ideálním řešením pro ty, kteří chtějí získat realističtější dojem z ohně. Další výhodou je, že takový krb zabírá mnohem méně místa než klasický.

Foto: Hornbach

Elektrický krb Eurom Narvic 2000 W provedení tepelný zářič, dva stupně vyhřívání, maximální topný výkon 2000 W, funkce ochrana proti přehřátí, rozměry 876 x 578 x 121 mm, hmotnost 17 kg, cena 4490 Kč.

Bio krby v sobě spojují účelnost, eleganci, moderní design a luxus. Všechny starosti spojené s údržbou nákladného krbu v tomto případě odpadají. Není třeba vynášet žádný popel ani skladovat dřevo v obytné části domu či bytu. I přesto bio krb dokáže místnost účinně vytopit.

Foto: Hornbach

Mobilní biokrb HOTEL je ideálním doplňkem pro moderní interiéry zejména při dlouhých zimních večerech. Vyznačuje se jednoduchým, elegantním tvarem, 2490 Kč.

Při topení nevzniká žádný dým ani nepříjemný zápach, při spalování vzniká pouze oxid uhličitý. Je proto potřeba dobře větrat, aby se vyměnil vzduch v místnosti.

Palivem bio krbů je bio líh. Je ekologický, vyráběný na rostlinném základu. Ten zaručuje hoření krásným a přirozeným plamenem.

Rustikální, či moderní?

Správně vybraný krb se může stát dominantou celé místnosti. Je na vás, jestli dáte prostor klasice, nebo otevřete dveře modernímu designu.

Foto: Ceskekrby

Moderní krb Nero s rohovou krbovou vložkou s parapetem a římsou z černé žuly Nero Assoluto. Cena od cca 90 000 Kč, dle výběru vložky.

Za typ klasických krbů můžeme bez pochyby označit krby s kachlovým obložením. Nepůsobí nijak dominantně a výrazně. Jsou určeny především pro milovníky klasické elegance, výborně se hodí do rustikálně zařízených interiérů. Neztratí se ani v moderních interiérech, kde dokážou vytvořit příjemný kontrast.

Foto: Ceskekrby

Chalupářský krb s výsuvnou krbovou vložkou, na kterém jsou trámy a kamenný obklad s nikou pro uskladnění dřeva. Cena od cca 100 000 Kč, podle výběru krbové vložky.

Moderní krby vynikají svým neotřelým designem a zpracováním. V trendově zařízeném prostoru působí atraktivně. Krbové vložky do moderních krbů jsou vyrobené z nejkvalitnějších materiálů, které zaručují jejich vysokou životnost.

Foto: Ceskekrby

Moderní krb s hladkým, štukovaným povrchem a designovými odvětrávacími mřížkami. Cena od cca 70 000 Kč, dle výběru krbové vložky.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám