Hlavní obsah

Nejlepším pasivním domem roku 2017 je Dům na větrném kopci

Novinky, tnk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Soutěž Pasivní dům 2017 má své vítěze. Ve třetím ročníku soutěžní přehlídky o nejlepší pasivní dům bodoval Dům na větrném kopci od Archcon ateliéru, který navrhl i loňského vítěze. Dům je zajímavý střízlivým použitím přírodních materiálů, atraktivními vnitřními prostory a dobře řešenou střechou.

Foto: Archiv soutěže Pasivní dům roku 2017

Dům na větrném kopci od Archconu se stal hlavním vítězem soutěže.

Článek

Soutěž představuje a oceňuje ty nejzajímavější úsporné domy na území České republiky. Vyhrát mohou domy nulové, pasivní nebo s velmi nízkou energetickou náročností. Soutěž je určena pro rodinné, bytové i administrativní projekty.

Vyhlášeno bylo pět soutěžních kategorií. Hlavní vítěze vybrala devítičlenná odborná porota, která volila vítěze v kategoriích Pasivní dům a Ostatní energeticky úsporné budovy. Stejně jako v loňském roce, tak i letos zvítězil klasický rodinný dům, zmíněný Dům na větrném kopci.

Foto: Archiv Centra pasivního domu

Dům má podlahovou plochu 176 m² a nachází se v lokalitě Jídlové u Prahy. Stavba má energetický štítek A, budova je tedy mimořádně úsporná.

„Tento rodinný dům je typickým reprezentantem, kterého bychom si přáli vidět jistě častěji. Pasivní energetický standard je přirozenou součástí kvalitního architektonického řešení,“ uvedli porotci.

V kategorii Ostatní energetické budovy zvítězilo vzdělávací a poradenské centrum s názvem Otevřená zahrada od Projektil architekti. Podle poroty jde o unikátní pasivní budovu se zelenou střechou, která šetří vodou a energiemi, a tím snižuje dopad na životní prostředí.

Foto: Archiv soutěže Pasivní dům roku 2017

Z ostatních energeticky velmi úsporných budov porotu nejvíc okouzlilo Vzdělávací a poradenské centrum Otevřená zahrada od Projektil architekti.

Přihlášeno bylo letos víc jak čtyřicet staveb. Všechny oceněné domy v soutěžním klání byly úsporné. Jejich stavba nebo rekonstrukce byly promyšlené a podle porotců proběhly také šetrně k přírodě.

Foto: Archiv soutěže Pasivní dům roku 2017

Cenu časopisu Stavitel získal rodinný dům ve Všenorech od Stempel & Tesar architekti.

Jedna z cen byla udělená veřejností. Tu nejvíc zaujal dům s dřevěnou fasádou určený pro život v souladu s přírodou.

Foto: Archiv soutěže Pasivní dům roku 2017

Veřejnost by vybrala stavbu Acer Campestre, kterou navrhlo studio Sunflyer a autoři M. Augustin, K. Mertenová a P. Parýzek.

Soutěž si bere za cíl vyhledat, zmapovat a ocenit nejzajímavější úsporné stavby na území České republiky. Ty pak mají být příkladem pro ty, kdo chtějí ušetřit na energiích.

Foto: Archiv soutěže Pasivní dům roku 2017

Cenu generálního partnera Saint-Gobain Construction Product získal rodinný dům ve Statenicích od H3T architekti.

Soutěžní přehlídku letos vyhlásila společnost ABF ve spolupráci s Centrem pasivního domu a za podpory Státní fondu životního prostředí České republiky.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám