Hlavní obsah

Varné centrum uspořádejte logicky, v malé i velké kuchyni

Právo, Gisela Růžičková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mít kuchyň zařízenou podle posledních trendů je sice pěkné, ale účelnost by měla být důležitější. Proto při plánování kuchyně důsledně dbejte na její logické uspořádání. O umístění a vybavení varného centra to platí dvojnásobně. Nevěříte?

Foto: AEG

SteamBake vestavná trouba v designu Frame Clear v energetické třídě A+ s vnitřním objemem 70 l, čištění pyrolýza, je vybavena tlačítkem pro přidání páry.

Článek

Není podstatné, jak velká je plocha kuchyně, důležitější je určit si priority. Pokud jste single a stravujete se převážně v restauracích, doma vám stačí dvouplotýnka a mikrovlnka.

Foto: Euronics

Mimořádně praktickou, multifunkční stolní troubu Concept ET-5065 si můžete dopřát i v té nejmenší domácnosti, na chatě či chalupě. Bohatá výbava, čítající mj. i grilovací jehlu, určitě nenechá nikoho chladným. Cena 2700 Kč.

Jestli naopak rádi a pravidelně vaříte, zaměříte se na více spotřebičů. V každém případě si kuchyň rozdělte do tří základních částí: varné centrum, pracovní plocha, mycí centrum.

Pracovní plocha má být mezi varným a mycím centrem s tím, že kolem varného centra musí být vše potřebné na dosah ruky.

Varné centrum se nemá nacházet v prostoru, kde se nejvíce pohybujete, kvůli možnému popálení. Proto se nejčastěji umisťuje uprostřed kuchyňské sestavy, kde vzniká i dostatek plochy na přesunutí horkého hrnce ze sporáku.

Foto: Mora

Multifunkční trouba nové generace vybavená inteligentními technologiemi. Na výběr je řada modelů v různých cenových relacích, s různou úrovní výbavy, množstvím funkcí a způsoby ovládání (dotykové, zamačkávací knoflíky a klasické knoflíky).

Varné ostrůvky jsou v kurzu

Dnes jsou moderní kuchyně s varným ostrůvkem. Je to elegantní, efektivní i praktické řešení. Kromě základní funkce může ostrůvek sloužit i pro zásobu potravin, uskladnění nádobí a současně jako pracovní plocha. A může se využít na částečné oddělení pracovní části kuchyně od jídelny.

Ale všechny kuchyně nejsou tak prostorné, aby mohl vzniknout ostrůvek. V tom případě to bude kuchyňská linka rovnoběžná, nebo rohová. V případě rozmístění kuchyně ve dvou rovnoběžných liniích je výhodné umístit varné centrum a dřez na jednu stranu a pracovní plochu s prostorem pro skladování na stranu druhou.

Foto: Philco

Dekorativní ostrůvkový odsavač par Victoria ve tvaru komolého kužele v designu Evolution. Odsavač disponuje výkonem 603 m3 za hodinu v režimu recirkulace. Pracovní plochu je možné osvětlit zabudovanými halogenovými žárovkami.

Praktické varné centrum

Tvoří ho sestava elektrospotřebičů počínaje sporákem, nebo varnou deskou a troubou, přes mikrovlnku a odsavač par. Každodenní příprava dobrého jídla je mnohem jednodušší, když máte k dispozici kvalitní kuchyňské spotřebiče.

Existují dokonce i spotřebiče, které plní vaše příkazy. Stačí jim určit cíl a ony samy dovedou pokrm k dokonalosti – vaří, pečou, grilují, smaží.

Foto: Siemens

Vakuovací zásuvka Siemens iQ700 umožňuje 3 stupně procesu vakuování v zásuvce (max. 99 %) a 3 stupně vakuování vně zásuvky (max. 90 %) – ideální pro přípravu pokrmů metodou sous-­vide.

Sporáky a varné desky

Trendy v kuchyni směřují k maximální úspoře práce, minimalizaci zbytečných pohybů a k ekonomickému využití místa. Samostatná varná deska a trouba jsou náročnější na prostor a z dispozičního hlediska se v malé kuchyni může stát, že na takové řešení budete mít málo místa. Pak si vyberete sporák.

Foto: Gorenje

Nové sporáky HomeMade, s nimiž připravíte oblíbené pokrmy, poskytují jednoduchou cestu k dokonalému výsledku.

Na výběr jsou volně stojící i vestavné. K výhodám volně stojícího sporáku patří snadná instalace a výměna starého sporáku za nový. Čištění je ale složitější v mezerách mezi sporákem a kuchyňskou linkou.

Bez ohledu na používanou energii musíme dbát na jejich bezpečné umístění v kuchyni s odkládacím prostorem po obou stranách. Proto by sporák neměl být v rohu místnosti.

Foto: Euronics

Elektrický sporák Zanussi Avanti ZCE540G1WA lze snadno umístit kamkoli v kuchyni, protože je užší než standardní sporáky, zároveň však nabízí stejně objemný vnitřní prostor a inovativní možnosti při vaření. Cena 4890 Kč.

Vestavný sporák je vlastně varná deska umístěná v pracovní desce a pod ní zabudovaná trouba. Přebírá výhody vestavných spotřebičů a zároveň šetří místo v menších prostorech, do nichž by se trouba umístěná samostatně mimo varnou desku už nevešla.

To, že nejde o samostatně umístěnou varnou desku a samostatnou troubu, poznáme podle toho, že ovládací tlačítka jsou na ovládacím panelu trouby (u samostatných varných desek jsou tlačítka jejich součástí).

Na připojení elektrického sporáku je potřeba napětí 380 V, zatímco při užívání samostatné varné desky stačí 220 V. Tyto údaje jsou důležité hlavně při rekonstrukcích, abychom se vyhnuli předělávání elektrických rozvodů v celém bytě.

Bezpečné umístění sporáku

Pracovní plocha po obou stranách sporáku nebo varné desky by měla být nejméně 40 cm. Získáme tak prostor na odkládání horkých hrnců a pánví.

Ideální vzdálenost mezi digestoří a varnou deskou je pak 65 cm, mezi digestoří a elektrickým nebo plynovým sporákem 75 cm.

Pečení je příjemnější, umístíme-­li troubu ve výši očí (90 cm nad podlahu) a varnou desku zvlášť. Pak se nebudeme muset sklánět při kontrole pekáče a trouba bude i mimo dosah dětí. Vedle trouby se osvědčila pracovní deska na odkládání horkých pekáčů.

Foto: Bosch

K příslušenství moderních pečicích trub patří i dva úzké plechy.

Kvůli bezpečnosti dětí nedáváme sporák vedle skříňky se zásuvkami, která by se dala použít jako žebřík.

Sporák nepatří do rohu z toho důvodu, abychom nezablokovali dvířka vedle stojících zásuvek nebo skříněk.

Sporák nepatří ani vedle zdi, abychom nepřišli o praktickou pracovní plochu po jeho straně. Zeď by se mohla hodně zahřívat a zašpinit se od pokrmů, které právě vaříme.

Foto: Gorenje

Sporáky HomeMade zvládnou maximum práce s vařením a pečením samy. Všechny modely mají minimální energetickou třídu A.

Vedle rohové nástěnné skříňky by neměla být umístěna komínová digestoř. Nešla by totiž úplně otevírat dvířka skříňky.

Výběr varných desek

V nabídce jsou varné desky plynové, elektrické i kombinované. Lze si zvolit počet dva až pět vařičů a také rozměry. Většina z nich má boční ovládání hned vedle desky, což je výhodné a bezpečné, zejména s ohledem na malé děti.

Foto: My-concept

Plynová deska vestavná PDV7160 ze speciálního černého tvrzeného skla, 4 plynovými hořáky s litinovou mřížkou, z toho jeden trojitý WOK s plamenem, který směřuje výkon na střed pánve. Deska se ovládá pomocí 4 knoflíků s elektronickým zapalováním hořáků.

Sklokeramická varná deska se díky hladkému povrchu dobře udržuje, je odolná a rovná, což představuje výhodu např. oproti elektrickým vařičům.

Foto: My-concept

Vestavná sklokeramická deska SDV2330 disponuje dvěma varnými zónami vybavenými nejmodernější technologií Hi­-Light a dalšími funkcemi. Cena 3490 Kč.

Stále větší oblibu si v poslední době získávají indukční desky. Princip jejich fungování je založen na předávání tepla přímo do dna hrnce, nikoli nejdříve na plotýnku a poté na hrnec, jako je tomu u ostatních typů desek. Tím dochází k vysoké úspoře tepla.

Desky se navíc umějí přizpůsobit velikosti hrnce, takže nedochází k plýtvání energií okolo. Po vypnutí ploténky proto indukční deska rychle chladne, čímž se snižuje riziko popálení. Na indukci vaříme ve speciálním nádobí se silnějším feromagnetickým dnem.

Jakou troubu zvolit

Trouba může být součástí samostatného sporáku, nebo vestavná v kuchyňské lince. Buď v kombinaci s vestavnou varnou deskou, kdy se obě zařízení ovládají z panelu umístěného na přední straně trouby, nebo samostatně s vlastním ovládáním, což umožňuje umístění trouby do libovolné výšky.

Doby, kdy se trouba používala jen na pečení, jsou pryč. Dnešní trouby jsou multifunkční, což ulehčuje a urychluje práci a šetří se tím i prostor v kuchyni. Funkci několika neskladných spotřebičů tak zastane jeden.

Foto: Bosch

Nová řada vestavných trub Bosch Serie 6/4 s automatickými programy AutoPilot, které samy nastavují správnou teplotu, způsob ohřevu a dobu pečení.

Kam s pečicí troubou

Při výběru trouby si ujasníme, dáme-­li přednost elektrické, nebo plynové variantě, a zda nám více vyhovuje kombinace trouby se sporákem, nebo postačí samotná trouba.

Není důvod sklánět se při každém vkládání pokrmů do trouby. Řešením je umístění trouby ve střední části linky, kde se nemusíme ohýbat a kde můžeme pohodlně sledovat průběh pečení.

Foto: Philco

Vestavná kompaktní parní trouba s grilem PK-S454IF o objemu 38 l se pyšní displejem se senzorovým ovládáním Touch control, nastavením doby vaření, odloženým startem pečení a ukončením programu pečení se zvukovým signálem.

Vybrat si lze klasické ovládání s otočnými knoflíky, nebo jejich kombinaci s elektronickým ovládáním a digitálním displejem. Podle svých potřeb zvolíme troubu s pečicími programy pro přípravu různých pokrmů včetně programu s nízkou teplotou, které oceníme při rozmrazování potravin nebo kynutí těsta, nebo speciální nastavení pro pečení pizzy, grilování nebo tzv. multilevel pro pečení v několika úrovních nad sebou.

Trouby musejí svou energetickou náročností spadat do energetické třídy A, která je u varných zařízení nejúspornější kategorií.

Bez digestoře to nejde

Odsavače par či digestoře patří k neodmyslitelné výbavě, varné centrum kuchyně bez digestoře si neumíme ani představit. Ověřili jsme si, že nedostatečné odvádění pachů, zplodin a vodní páry (což jsou hlavní požadavky na digestoře) z uzavře­né místnosti může způsobovat množství problémů, včetně zdravotních, jako je třeba vznik plísní.

V bytech, kde přímo na kuchyni navazuje obývací pokoj, se bez výkonné digestoře rozhodně neobejdete. Nezanedbatelný je také estetický dojem, protože některé odsavače v kuchyni představují doslova designový šperk.

Foto: Philco

Nástěnný odsavač par Lima disponuje kruhovým ovládáním Circle měnícím barvu dle výkonu. Designu pomáhá tvrzené černé sklo s nerezovým pruhem. Pracovní plochu lze osvětlit zabudovanými halogenovými žárovkami. Výkon zajišťují 4 rychlosti.

Digestoře se dělí podle způsobu odvětrání na recirkulační a odtahové nebo podle zhotovení na typy, které lze umístit pod skříňku, zabudované, komínové či ostrůvkové, štěrbinové a teleskopické.

Digestoře vybíráme podle výkonu, proto by je měl navrhnout projektant vzduchotechnik.

Foto: Siemens

Prémiový systém inductionAir je integrovaný odsavač par uprostřed indukční varné desky se senzorem climateControl, který během vaření měří intenzitu páry, tukových a pachových částic a automaticky přizpůsobuje potřebný výkon ventilátoru.

V menší, ale i klasické kuchyni je ideálním řešením vestavná digestoř, která zabere minimální prostor, je nenápadná, a tedy elegantní.

Ve větší kuchyni naopak upřednostníme samostatnou digestoř. Může být originálním prvkem a estetickým doplňkem, který podtrhuje dojem z celé kuchyně.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám