Hlavní obsah

Z betonového potrubí vznikl netradiční příbytek

Novinky, Jana Nesvadbová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nedostatek místa pro standardní výstavbu je problémem mnoha měst. Jedním z nich je čínský Hongkong. Architekti tak musejí sahat k netradičním řešením. Jedním z nich se možná ukáže být tzv. OPod. Jde o miniaturní obydlí vytvořené z betonové roury původně určené k rozvodu vody. V maličkém příbytku ovšem nechybí nic podstatného.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Alternativní bydlení v Hongkongu - v betonovém potrubí nebo v lodním kontejneruVideo: Reuters

 
Článek

Autorem návrhu tohoto více než skromného bydlení je architekt James Law, který výhody svého výtvoru reportérům agentury Reuters vysvětlil takto: „Můžeme se takto pokusit využít pozemky, které momentálně nejsou vhodné pro konvenční výstavbu. Které to ale jsou? Někdy to jsou úzké zbytečky země mezi dvěma budovami, kam není snadné postavit cokoli dalšího. A právě tam můžeme umístit OPody a využít tak plochu třeba i v samém centru města.”

Co je OPod?
Samotné jméno příbytku OPod je roztomilou slovní hříčkou. O je odvozeno od kruhového tvaru vstupu do obydlí. Pod je pak anglicky tobolka.

Miniaturní obydlí se v posledních letech těší po celém světě čím dál větší popularitě. Příkladem mohou být domy budované z přepravních kontejnerů anebo domky konstruované na přívěsech za auto. Mnoho firem se také věnuje výrobě tzv. prefabrikovaných domů, které jsou cíleně navrhované v minimální velikosti.

Důvodů vedoucích k tomuto trendu je přitom hned několik. Primárně je to zmenšující se množství zastavitelných ploch. S tím pak bezprostředně souvisí rostoucí cena stavebních pozemků, zejména v lukrativních zónách. Zároveň však obecně roste zájem o tzv. single bydlení. Protože zejména v tzv. vyspělých zemích neustále roste procento samostatně bydlících lidí, kteří žijí bohatým společenským životem a domov potřebují po většinu času pouze k přespávání.

Zda se příbytky vytvářené z betonového vodovodního potrubí dočkají takového rozšíření, jakého se dočkaly například již zmiňované kontejnerové domy, je otázkou. Do převážně lineárních rysů moderních přelidněných měst by ovšem přinesly kromě obytných prostorů i příjemné tvarové zpestření.

Hongkongský obydlený betonový tubus je zatím k mání v jediném provedení. Společnost James Law Cybertecture jej nabízí k pronájmu, aby zjistila, jaký o něj bude zájem, eventuálně, co by na něm zákazníci mohli chtít vylepšit.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám