Hlavní obsah

Koule, figurky a vločky aneb Trendy ve vánočních dekoracích

Právo, Karolina Černá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V souvislosti s Vánocemi často zmiňujeme tradici a pohodu. Také proto se při zdobení interiéru a stromku vracíme ke svým oblíbeným dekoracím, včetně těch, k nimž máme citový vztah.

Foto: Westwing

Na vánočním veletrhu ve Frankfurtu nad Mohanem, který se konal letos v lednu a únoru, výrobci prezentovali bílý trend letošních Vánoc.

Článek

Každý rok vybíráme z papírových krabic koule a figurky, které jsme pod dohledem rodičů věšeli na větvičky stromku už jako malé děti. K tomu přidáme oblíbené dekorace darované v průběhu let našimi blízkými či přáteli.

Nezapomeneme ani na ty, jež jsme si koupili sami pro radost, protože se nám prostě zalíbily. Domácnost v předvánočním čase zdobíme stejnými předměty, sem tam i novými, a přece vždy s mírnou obměnou a v jiné atmosféře.

Foto: Glassor

Co takhle trochu retra? Korálkovou nebo skleněnou hvězdu najdeme v nejedné české domácnosti.

Trend hand made

Vánoce patří hlavně dětem. Vždy je potěší, když se na stromku, na svátečním stole nebo na parapetu zaskví ozdoba jejich vlastní výroby.

Foto: Luxury table

Dětské dekorace z německého porcelánu vypadají jako malované krajky. Kolekce My Christmas Tree značky Villeroy & Boch. Cena od 390 Kč.

Stačí málo - oranžová koule z pomeranče a hřebíčku, špalíčky celé skořice svázané stuhou a s badyánem přichyceným v místě uzlíku. Nejmenší děti mohou asistovat při nanášení fóliových samolepek na okenní sklo.

Foto: Fler

Hvězdu z bílé příze omotané kolem pevné konstrukce zdobí badyán. Cena 209 Kč.

Foto: Fler

Nálepka na okenní sklo s názvem podle lidové písničky Čížečku, čížečku stojí 167 Kč.

Přirozeně vypadají pletené, háčkované či slaměné hvězdičky a vločky, plstěná zvířátka s flitry, různě aranžované šišky, kaštany a skořápky oříšků, které jsme sesbírali na podzim. To vše může mít na stromku své místo jako připomínka společně strávených chvil i snahy přispět k pohodové atmosféře.

Foto: Westwing

Vánoční srdce Merry připomíná, že máme být láskyplní. Materiál dřevo, tkanina. Cena 299 Kč.

Tvorba vlastních dekorací samozřejmě vyžaduje čas a zručnost. Netroufáme-li si, zakoupíme je ve specializovaných e-shopech. Vánoční trhy často nabízejí originální výrobky z chráněných dílen, jejichž koupí zároveň přispějeme na pomoc potřebným.

Foto: Fler

Kouzlení s látkou - plněné skořápky vlašských oříšků (29 Kč/kus) a textilní polštářkové figurky (set za 549 Kč).

Foto: Fler

Návratu k tzv. hand made výrobkům a k přírodě přeje letos i komerční trend, takže jich spoustu najdeme i v kamenných obchodech.

Foto: Westwing

Pletené figurky jsou blízké dětem. Materiál dřevo, tkanina. Sada čtyř ozdob Folk za 369 Kč.

Bílá a fialová 2017

Nabídka barev a stylů vánočních kolekcí je každý rok v obchodech pestrá, vždy však jeden styl a barvy převládají. V letošním roce jsou to dvě barvy - ledově bílá a sytě fialová.

Foto: Westwing

Bílá barva, stříbro a éterické víly jsou charakteristické pro Vánoce 2017.

Bílá je barvou nevinnosti, nepopsaného listu, nového začátku. Někdy ji doplňují lehké pastelové tóny třeba mátové, modré. Stříbrné motivy na skleněných baňkách připomínají sněhové vločky a ledové kresby na skle, které umí vykouzlit pouze mráz.

Foto: Westwing

V módě jsou ledově bílé baňky a zdobení pírky. Sada Joy, 599 Kč/3 kusy.

Fialová značí zklidnění, uvolnění. Prospívá intuici a fantazii. Připomíná duchovní rozměr vánočních svátků. Podporuje zájem o druhé, napomáhá také obrácení do sebe, vede k rozvaze o vlastní osobě. Přepychově působí ve spojení s bílou a se zlatou barvou.

Foto: Glassor

Skleněné koule v odstínech fialové barvy letos připomínají duchovní podstatu Vánoc.

V módě jsou také ozdoby s flitry, posypané třpytivým práškem, barevnými sklíčky, tyčinkami a kuličkami, doplněné pírky. Vedle v posledních letech populárních andílků-zvonků se objevují éterické víly a veselí skřítci.

Evergreenem v českých domácnostech jsou červená, modrá, bílá, zlatá nebo stříbrná v případě řetězů.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Česká tradice

Cizinci u nás rádi kupují klasické ručně foukané a malované sklo. Figurky medvědů, sněhuláků, tučňáků, andílků, pejsků a kočiček, autíček, zvonky, baňky ve tvaru rakety a oliv, srdce, špice v retro stylu, to vše najdeme u tradičních výrobců ozdob, např. u výrobních družstev Slezská tvorba Opava a IRISA Vsetín.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám