Článek
Většinou si pečení cukroví užíváme, a kromě osvědčených druhů zkoušíme i nové recepty. K tomu, aby se vše povedlo, potřebujeme hlavně kvalitní suroviny, ale také osvědčené pomůcky, které práci usnadní a urychlí.
Mimo chytrých pomůcek je předpokladem dobrého výsledku i vyzkoušená trouba a dostatek plechů, aby pečení jak se patří odsýpalo. Zejména tam, kde pečeme většinu druhů cukroví najednou.
Nepostradatelní pomocníci
Kuchyňská váha je při pečení nezbytná. Díky ní zjistíme nejen přesnou hmotnost surovin, ale u některých i kalorickou hodnotu. Většina z nich zváží potraviny o maximální hmotnosti do 5 kilogramů s přesností na 1 gram, některé ale až do 20 kilogramů.
Kuchyňský robot zvládne kromě mixování i jemné strouhání, hnětení těsta a šlehání bílků nebo krémových náplní.
Špičkově odvede práci přístroj s příkonem alespoň 500 W, ideální výkon motoru se pohybuje přibližně na 1000 W – takový robot už zaručí výsledky na profesionální úrovni a s vhodným nástavcem zvládne také mletí masa.
Tyčový mixér je skladný a vždy připravený k použití pouhým stisknutím příslušného tlačítka. S jeho pomocí připravíme polévky, krémy, šlehačku, a dokonce i nasekáme ořechy. Po použití stačí nástavec pouze opláchnout nebo umýt v myčce.
Kvalitní trouba patří k základnímu vybavení každé domácnosti. Moderní trouby nabízejí mnoho užitečných funkcí, ať už pro přípravu křupavé pečeně, piškotového těsta, grilovaných steaků, pizzy či vánočního cukroví a samozřejmě také vánočky, která by neměla na vánočním stole chybět.
Bez čeho se neobejdeme
Kuchyňské odměrky jsou perfektní pomůckou při vaření a zejména pak při pečení, kde přesné množství ingrediencí rozhodne o výsledku našeho snažení. Na výběr máme klasickou odměrku s měrnou stupnicí, rukojetí a nálevkou nebo sadu odměrných šálků a lžiček pro rychlé odměření sypkých i tekutých ingrediencí.
Odměrky jsou vybaveny stupnicemi v několika měrných jednotkách, opatřeny uchem a výlevkou pro snadnou manipulaci a lití/sypání ingrediencí do mísy nebo rovnou do hrnce.
Kuchyňské vály a válečky na těsto jsou k dispozici v různých velikostech a cenových kategoriích a ocení je i nejnáročnější uživatelé. Vály jsou ze dřeva a silikonu, válečky ze dřeva nebo z kvalitního plastu s nastavitelnou tloušťkou těsta 2 až 8 mm.
Mísy na šlehání a míchání využijeme nejen při šlehání těsta, ale i při šlehání vajec. Šlehací mísa s víkem zabrání rozstřikování obsahu při šlehání.
V kuchyni nesmí chybět ani zadělávací mísa, která se kromě zadělávání těsta hodí i k dalšímu využití. Při použití keramické nebo skleněné mísy může dojít k poškrábání a také poškození stěn nádoby.
Pečicí papír, potravinová fólie a alobal – tito pomocníci šetří čas i energii, minimalizují znečištění pracovní plochy, nádobí i celé kuchyně.
Vykrajovací formičky ve tvaru kytičky, srdíčka, stromečku, hvězdičky, kolečka, oválu, zvonečku, listu, ovoce, zvířátek, hříbku, andělů, sněhuláka, podkovy, chaloupky, vánoční hvězdy a mnoho dalších využijeme hlavně při pečení perníčků.
Formičky na cukroví, čokoládové bonbony, včelí úlky, košíčky a formičky na plněné cukroví vánočních motivů. Formičky mají mnoho různých tvarů a velikostí.
Výrobním materiálem už není jen plech. Formičky lze pořídit od klasických až po velmi netradiční tvary, a to jak v různých sadách, tak jednotlivě. Originální jsou silikonové formičky na snadnou a rychlou přípravu atraktivních dekorací a čokoládových sušenek.
Zdobítka, jako jsou špičky, trysky a sáčky, nám pomohou ozdobit nejen cukroví, ale i dorty.
Další doplňky, mezi něž patří dózy na uložení cukroví, podnosy na dorty a cukroví, ale i jehlice na zkoušení těsta, mašlovačky či stěrky na těsto, přijdou vhod.
Znáte správný čas na pečení?
Poslední týden v listopadu upečte perníčky, nazdobte je a uložte do krabice, stejně tak zázvorky, případně vánoční štólu.
První týden v prosinci připravte křehká těsta (linecké, ořechové, na pracny, vanilkové rohlíčky), zabalte je do fólie a nechte přes noc odležet v chladu. Další den upečte cukroví a uložte do krabic. Těsta v lednici vydrží i několik dnů.
Druhý týden v prosinci upečte kokosky a sněhové cukroví.
Třetí týden v prosinci se připravuje nepečené cukroví.
Čtyři dny před Štědrým dnem připravte krémy a upečené cukroví jimi slepte, naplňte, nazdobte a uložte v chladu.
Dva dny před Štědrým dnem upečte vánočku, případně jablečný závin.