Hlavní obsah

Pečte cukroví s radostí

Právo, Gisela Růžičková

K Vánocům patří různé zvyky a tradice. Kromě stromečku, Ježíška, dárků, kapra a bramborového salátu patří k symbolům Vánoc i cukroví a vánočka. Někde peče babička, jinde celá rodina nebo si vystačí jen děti s maminkou.

Foto: Potten & Pannen-Staněk (3x)

Voňavá bábovka symbolizuje domácí klid a pohodu. Rozličnost tvarů pečicích forem dělá z bábovky nestárnoucí záležitost. Ikonická bábovková forma od proslulé americké značky Nordic Ware je k dostání za 1509 Kč.

Článek

Většinou si pečení cukroví užíváme, a kromě osvědčených druhů zkoušíme i nové recepty. K tomu, aby se vše povedlo, potřebujeme hlavně kvalitní suroviny, ale také osvědčené pomůcky, které práci usnadní a urychlí.

Mimo chytrých pomůcek je předpokladem dobrého výsledku i vyzkoušená trouba a dostatek plechů, aby pečení jak se patří odsýpalo. Zejména tam, kde pečeme většinu druhů cukroví najednou.

Foto: Tchibo

Dokonalé sušenky, lahodná vaflová srdíčka, jemné cukroví s fondánem a spousta dalších pekařských uměleckých děl přináší nová kolekce forem, tvořítek a šablon.

Nepostradatelní pomocníci

Kuchyňská váha je při pečení nezbytná. Díky ní zjistíme nejen přesnou hmotnost surovin, ale u některých i kalorickou hodnotu. Většina z nich zváží potraviny o maximální hmotnosti do 5 kilogramů s přesností na 1 gram, některé ale až do 20 kilogramů.

Foto: Kasa

Tradiční kuchyňská váha Tescoma Delícia s praktickou funkcí dovažování, s možností postupného vážení více potravin v jediné nádobě, je opatřena přehlednou stupnicí s rozlišením 20 g.

Foto: Brabantia

Červená sada na pečení cukroví 3v1 obsahuje nerezovou mísu s objemem 1,6 l, která má protiskluzové dno, tři vykrajovátka na cukroví a kuchyňskou váhu se skleněným povrchem, umožňující vážení až do 5 kg. K dostání za 990 Kč.

Kuchyňský robot zvládne kromě mixování i jemné strouhání, hnětení těsta a šlehání bílků nebo krémových náplní.

Špičkově odvede práci přístroj s příkonem alespoň 500 W, ideální výkon motoru se pohybuje přibližně na 1000 W – takový robot už zaručí výsledky na profesionální úrovni a s vhodným nástavcem zvládne také mletí masa.

Foto: Datart

Kuchyňský robot Electrolux EKM7300 s výkonem motoru o 1000 W je doplněn celokovovým tělem. Velmi praktické jsou dvě nadstandardně veliké nerezové nádoby o objemu 5,7 l. Vybírat můžete z 10 rychlostí.

Tyčový mixér je skladný a vždy připravený k použití pouhým stisknutím příslušného tlačítka. S jeho pomocí připravíme polévky, krémy, šlehačku, a dokonce i nasekáme ořechy. Po použití stačí nástavec pouze opláchnout nebo umýt v myčce.

Foto: Concept

Tyčový mixér TM4735 s chopperem, šlehací metlou, mixovací nádobou a stojánkem má 12 rychlostí a díky širokému příslušenství z něj rychle bude šikovný parťák do každé situace. Cena 1399 Kč.

Kvalitní trouba patří k základnímu vybavení každé domácnosti. Moderní trouby nabízejí mnoho užitečných funkcí, ať už pro přípravu křupavé pečeně, piškotového těsta, grilovaných steaků, pizzy či vánočního cukroví a samozřejmě také vánočky, která by neměla na vánočním stole chybět.

Foto: Tefal

Kdo si netroufá na vánočku, může sváteční stůl zkrášlit biskupským chlebíčkem.

Bez čeho se neobejdeme

Kuchyňské odměrky jsou perfektní pomůckou při vaření a zejména pak při pečení, kde přesné množství ingrediencí rozhodne o výsledku našeho snažení. Na výběr máme klasickou odměrku s měrnou stupnicí, rukojetí a nálevkou nebo sadu odměrných šálků a lžiček pro rychlé odměření sypkých i tekutých ingrediencí.

Odměrky jsou vybaveny stupnicemi v několika měrných jednotkách, opatřeny uchem a výlevkou pro snadnou manipulaci a lití/sypání ingrediencí do mísy nebo rovnou do hrnce.

Kuchyňské vály a válečky na těsto jsou k dispozici v různých velikostech a cenových kategoriích a ocení je i nejnáročnější uživatelé. Vály jsou ze dřeva a silikonu, válečky ze dřeva nebo z kvalitního plastu s nastavitelnou tloušťkou těsta 2 až 8 mm.

Foto: Tefal

Nemáme-li větší silikonový vál, spokojíme se s dřevěným prkénkem a válečkem. Chuť cukroví to určitě neovlivní.

Mísy na šlehání a míchání využijeme nejen při šlehání těsta, ale i při šlehání vajec. Šlehací mísa s víkem zabrání rozstřikování obsahu při šlehání.

V kuchyni nesmí chybět ani zadělávací mísa, která se kromě zadělávání těsta hodí i k dalšímu využití. Při použití keramické nebo skleněné mísy může dojít k poškrábání a také poškození stěn nádoby.

Foto: Potten & Pannen-Staněk

Luxusní porcelán s vánoční tematikou, ať už misky různých velikostí či mísa na cukroví, rozsvítí sváteční stůl.

Pečicí papír, potravinová fólie a alobal – tito pomocníci šetří čas i energii, minimalizují znečištění pracovní plochy, nádobí i celé kuchyně.

Foto: Fino

Praktický pomocník v podobě kvalitního pečicího papíru je opatřen silikonovou vrstvou, díky které nemusíme používat tuk na vymazání plechu. Vyrábí se předem nasekaný do archů, které přesně padnou do plechů na pečení. Cena je 39,90 Kč (20 archů).

Vykrajovací formičky ve tvaru kytičky, srdíčka, stromečku, hvězdičky, kolečka, oválu, zvonečku, listu, ovoce, zvířátek, hříbku, andělů, sněhuláka, podkovy, chaloupky, vánoční hvězdy a mnoho dalších využijeme hlavně při pečení perníčků.

Foto: Potten & Pannen-Staněk

Lekue cookies Transport je dárkové balení obsahující pět různých forem z nerezové oceli na vykrajování perníčků s dopravní tematikou. Cena 450 Kč.

Foto: Decodoma

Silikonová forma na 30 rohlíčků, se kterou půjde pečení pěkně od ruky. Forma je nepřilnavá, neváže pachy a velmi rychle vychladne. Je vhodná do myčky i mikrovlnky a odolá teplotám do 230 °C. Rozměry 25 x 35 cm, cena 199 Kč.

Formičky na cukroví, čokoládové bonbony, včelí úlky, košíčky a formičky na plněné cukroví vánočních motivů. Formičky mají mnoho různých tvarů a velikostí.

Výrobním materiálem už není jen plech. Formičky lze pořídit od klasických až po velmi netradiční tvary, a to jak v různých sadách, tak jednotlivě. Originální jsou silikonové formičky na snadnou a rychlou přípravu atraktivních dekorací a čokoládových sušenek.

Foto: Decodoma

Vánoční úlky neodmyslitelně patří mezi nejoblíbenější vánoční cukroví v každé rodině. Formičky ve třech velikostech jsou z odolného plastu, snadno omyvatelné a vhodné do myčky. Cena 79 Kč.

Foto: Tchibo

Silikonová forma na fondán má nepřilnavou úpravu, proto se fondán dobře vyklápí. Je odolná vůči teplotám od –30 do 230 °C a lze ji mýt v myčce. Kromě fondánu lze formu použít i na tvarování čokolády. Cena 149 Kč.

Zdobítka, jako jsou špičky, trysky a sáčky, nám pomohou ozdobit nejen cukroví, ale i dorty.

Foto: Decodoma

Zdobicí tužka se hodí k dekorování i plnění pokrmů oblíbenými bílkovými, máslovými a tvarohovými krémy. Zdobicí tužka zvládne i zdobení rozpuštěnou čokoládou. Není vhodná pro mytí v myčce. Materiál silikon, plast, délka 14 cm, cena 49 Kč.

Foto: Tchibo

Dekorační šablony na moučníky vykouzlí perfektní malbu. Díky šablonám kreativně nazdobíte pečivo kakaovým práškem i cukrem. Průměr každé šablony je 26 cm. Cena za sadu 5 kusů 199 Kč.

Další doplňky, mezi něž patří dózy na uložení cukroví, podnosy na dorty a cukroví, ale i jehlice na zkoušení těsta, mašlovačky či stěrky na těsto, přijdou vhod.

Foto: Brabantia-shop

Stohovatelná designová dóza na sušenky a cukroví. Skleněná dóza je praktická – sklenici lze mýt v myčce, ale dá se použít i v mikrovlnné troubě. K dostání je samostatně nebo v sadě od 579 Kč.

Znáte správný čas na pečení?

Poslední týden v listopadu upečte perníčky, nazdobte je a uložte do krabice, stejně tak zázvorky, případně vánoční štólu.

První týden v prosinci připravte křehká těsta (linecké, ořechové, na pracny, vanilkové rohlíčky), zabalte je do fólie a nechte přes noc odležet v chladu. Další den upečte cukroví a uložte do krabic. Těsta v lednici vydrží i několik dnů.

Druhý týden v prosinci upečte kokosky a sněhové cukroví.

Třetí týden v prosinci se připravuje nepečené cukroví.

Čtyři dny před Štědrým dnem připravte krémy a upečené cukroví jimi slepte, naplňte, nazdobte a uložte v chladu.

Dva dny před Štědrým dnem upečte vánočku, případně jablečný závin.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám