Hlavní obsah

Švédská sauna ve tvaru zlatého vejce je k vidění v Paříži

Novinky, Jana Nesvadbová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dvojice švédských výtvarníků a designérů ze studia Bigert&Bergström navrhla saunu, která má tvar zlatého vejce. Do jeho útrob se vejde až osm osob, které se rozesadí před kamny ve tvaru lidského srdce. Dosud stála až za polárním kruhem, ve švédské Kiruně, nově ji ale mohou zájemci vyzkoušet i v Paříži.

Do Paříže se přestěhovalo švédské zlaté vejceVideo: Visit Sweden

 
Článek

Švédské zlaté vejce mají nejnověji možnost obdivovat až do 10. prosince návštěvníci Švédského kulturního centra v Paříži v rámci tamní kulturní iniciativy Swedish Design Moves Paris.

Pro tuto příležitost tvůrci vejce požádali svou krajanku a uznávanou módní návrhářku Dianu Orvingovou, aby k vejci vytvořila i stylová kimona. Ta mají zájemci o vyzkoušení sauny na nádvoří centra volně k dispozici na převlečení.

Foto: Jean-Baptiste Béranger

Švédská módní návrhářka Diana Orvingová vytvořila přímo pro potřebu vystavení zlatého vejce v Paříži i speciální červená kimona s motivem v jeho tvaru a barvě.

Autory sauny nezvyklého tvaru, která poutá zaslouženou pozornost už na první pohled, jsou uznávaní švédští výtvarníci a designéři Mats Bigert a Lars Bergström. Jejich dílo standardně stojí na kopci Luossabacken na okraji města Kiruna a vzniklo na zakázku pro developerskou společnost Riksbyggen.

Foto: Jean-Baptiste Béranger

Vejce je pokryto pozlacenými pláty z nerezové oceli. Vysoké je pět metrů a široké čtyři.

Vejčitý tvar sauny nebyl zvolen náhodně. Nejsevernější švédské město Kiruna leží za polárním kruhem, takže se tam střídají dlouhé polární dny a noci. Vejce je tam chápáno jako symbol znovuzrození v daném místě, tedy i jako příslib návratu slunečního světla.

Zlatý povrch pak symbolizuje nejenom barvu slunečních paprsků, které jsou po část roku silně nedostatkové, ale zároveň hezky odráží město a jeho okolní krajinu. Málokoho tedy jistě překvapí i název sauny - Solar egg, Sluneční vejce.

Foto: Jean-Baptiste Béranger

Není-li právě na výstavě v Paříži, lze švédské zlaté vejce objevit na jednom z kopců na okraji města Kiruna.

Sauna je vysoká pět metrů a čtyři metry široká. Vyzdvižena je mírně nad povrch země, aby k ní byl pohodlný přístup i v zimním období a nezapadávala sněhem.

Foto: Jean-Baptiste Béranger

Vejce je umístěno v krajině za polárním kruhem. Po určitou část roku je proto osvětlováno pouze uměle, protože Slunce vůbec nevychází. Není divu, že je chápáno jako symbol znovuzrození.

Povrch vejce tvoří pláty z pozlacené nerezové oceli. Vnitřek je tradičně obložen dřevem a mírně mimo střed jsou umístěna kamna na dřevo. Ta jsou obložena kameny a celek má tvar lidského srdce. Do půlkruhu kolem nich, po obvodu místnosti, jsou pak lavice k usazení.

Foto: Jean-Baptiste Béranger

Interiér sauny je vyhříván kamny ve tvaru lidského srdce.

Sauna je složena dohromady z 69 kusů, které jí umožňují, aby byla kdykoli rozložena a přemístěna jinam. To se vyplatilo, protože právě teď se za ní mohou zájemci vypravit do francouzské metropole.

Sauna ve tvaru zlatého vejce

Je-li však na svém místě, doma v Kiruně, slouží svému účelu a veřejnosti. Zájemci si saunu mohou zarezervovat na webových stránkách společnosti Riksbyggen.

Foto: Jean-Baptiste Béranger

Do sauny se vejde najednou osm lidí.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám