Hlavní obsah

Plzeňský dům Karla Tomáška krášlí prostorné terasy

Novinky, Text: Petr Domanický, Jana Synková, editace: tnk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Projekt plzeňské vily, která kromě obytné a reprezentační funkce obsahovala i kanceláře stavební firmy majitele Karla Tomáška, dokazuje, že jde o funkcionalistickou stavbu, která dobře sloužila svým účelům. Tento typ domu má nadčasového ducha, i dnes si tato architektonická kulturní památka zachovává své užitné funkce.

Foto: Radovan Kodera

Vila s adresou: Plzeň, Masarykova 102, čp. 854

Článek

Původní majitel stavby Karel Tomášek přizval už na počátku dvacátých let minulého století svého přítele a architekta Jana Víška z Brna k úpravě vlastního projektu, takzvaného Legionářského domu v Doubravce u Plzně.

Stavba z roku 1921 je jednou z prvních Víškových staveb. Když Tomášek připravoval stavbu vlastní vily, vybral pro ni místo nedaleko Legionářského domu v těsném sousedství školy.

Foto: Radovan Kodera

Architekt si pohrál s prosvětlením interiérů a volil výrazné prosklení.

V úrovni zvýšeného přízemí v nároží je hlavní vstup, na který navazuje hala s fontánkou a jednoramenným přímým schodištěm do patra.

Z haly jsou v patře přístupné reprezentační obytné místnosti, v přízemí nechybí kancelářské prostory se samostatným vstupem pro veřejnost.

Foto: Archiv publikace Slavné vily Plzeňského kraje

Stavba má jasné funkcionalistické tvary. Dominuje jí i výrazné zábradlí.

V jednom z křídel je schodiště pro personál, které probíhá do suterénu i druhého patra, kde původně byla prádelna a pobytová, částečně krytá terasa s bazénkem. Suterén má dva samostatné vstupy. Mezi kuchyní a jídelnou je vestavěný oboustranný sekretář.

Jídelnu od obývacího pokoje oddělují posuvné dveře. Koupelna má ušlechtilý obklad ze zeleného opaxitu.

Foto: Archiv publikace Slavné vily Plzeňského kraje

Ve vile nechyběly místností sloužící jako účtárna nebo kreslírna.

Okna jsou dvojitá, prosklené stěny kovové. Fasády jsou kombinací probarvených omítek s umělým kamenem. Kolem objektu je předzahrádka, za objektem navazovala zahrada s bazénkem.

Po roce 1948 sloužila vila jako sociální ústav pro děti. V devadesátých letech objekt zchátral, zahrada byla oddělena a zastavěna rodinným domem. Bývalou vilu nový vlastník rekonstruoval na administrativní budovu, vnější vzhled a nejvýznamnější interiéry byly zachovány. Dům byl také prohlášen za kulturní památku.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám