Architekti a inženýři vymysleli pro novou dvojici devítipodlažních budov v samém centru Londýna, nedaleko katedrály svatého Pavla, zcela nové systémy zacházení s energií, vodou a také nový systém osvětlení a ventilace.

Grafika budovy s jejím řezem

Grafika budovy s jejím řezem

FOTO: Foster + Partners

Komplex například zachycuje dešťovou vodu, vodu kondenzující v chladicí věži a sbírá i šedou vodu z umyvadel a sprch. Tu pak po ošetření znovu ještě využívá ve vakuových splachovacích toaletách. Jejich předností je velice nízká spotřeba vody – v průměru 0,6 až 0,8 litru na jeden cyklus.

Ročně tak sídlo ušetří 73 procent pitné vody v porovnání s jinými obdobnými stavbami, což je v konkrétních číslech zhruba 25 miliónů litrů vody.

Koho zaujala už fasáda staveb, bude jistě překvapený, že je na ní rozmístěno na 117 útvarů ve tvaru čepelí, které se podle potřeby otevírají a uzavírají tak, aby v interiéru stavby mohl volně a zcela přirozeně proudit vzduch. Díky tomu kvalita vnitřního klimatu budovy není tolik závislá na mechanické ventilaci (například pomocí větráků) a na klimatizacích.

Pohled na nový komplex z výšky

Pohled na nový komplex z výšky

FOTO: Bloomberg (2x)

K vytápění a zásobování elektrickou energií má komplex vlastní vytápěcí a energetické centrum, které z plynu vyrábí elektřinu a samozřejmě plně využívá odpadní teplo, které takto vzniká. Propojení těchto dvou energií do jednoho uspoří 500–750 tun krychlových oxidu uhličitého ročně.

Prostor mezi dvojicí budov zvaný Bloomberg Arcade je naplánován jako místo pro desítku samostatných restaurací.

Prostor mezi dvojicí budov zvaný Bloomberg Arcade je naplánován jako místo pro desítku samostatných restaurací.

FOTO: Nigel Young/Foster + Partners (4x)

Zároveň inteligentní systémy sledují nepřetržitě míru koncentrace oxidu uhličitého v interiéru a podle naměřených hodnot pak upravují intenzitu a směr proudění vzduchu.

Jednoduše řečeno, tam, kde je v určité chvíli shromážděno více lidí pohromadě, se začne větrat intenzivněji než na místech, kde je jich minimum.

Multifunkční stropy

Kromě nápaditě řešeného uspořádání, které odpovídá potřebám výše popsaných systémů, je v kancelářské budově i prvek, který zaujme na první pohled snad každého návštěvníka. Jsou jím na zakázku vytvořené bílé stropní panely.

Strop je pokryt na zakázku vyrobenými multifunkčními panely.

Strop je pokryt na zakázku vyrobenými multifunkčními panely.

Jsou multifunkční a v celé budově jich je zhruba 4000. Na první pohled vypadají, jako by byly pokryty okvětními lístky. Těch je na panelech dohromady na 2,5 miliónu a mezi nimi je zasazeno půl miliónu LED svítidel.

Vlastní kancelářské prostory

Vlastní kancelářské prostory

Do panelů je rovněž implementován unikátní klimatizační systém. Ten souvisí s kovovými lístky, které mají vynikající schopnost přenosu teploty.

V době, kdy je třeba v interiéru snížit teplotu, jsou ochlazované studenou vodou a od nich se pak chladí okolní vzduch. Jejich účinnost je zvýšena tím, že jsou prohnuté, a mají tudíž mnohem větší plochu povrchu, než by měl například zcela rovný strop.

Šetrný stavební proces

Americký gigant se rozhodl pro stavbu evropské centrály v Londýně už v roce 2010. Otevřena byla v minulý měsíc. Ohleduplnost k životnímu prostředí byla přitom první vlastností, kterou měl investor na zřeteli od samého počátku plánování.

Centrálním prvkem interiéru větší z budov je spirálová rampa zasahující přes výšku šesti podlaží. Je navržena jako místo k vzájemnému setkávání a komunikaci, aby lidé mohli proudit plynule napříč sídlem.

Centrálním prvkem interiéru větší z budov je spirálová rampa zasahující přes výšku šesti podlaží. Je navržena jako místo k vzájemnému setkávání a komunikaci, aby nejen lidé mohli „proudit” plynule napříč sídlem.

Principy ohleduplnosti a udržitelnosti se proto řídila i vlastní stavba komplexu budov. Od využívání nákladních vozů se sníženou produkcí emisí přes vysoké procento recyklovaných materiálů, které byly na pozemku po předchozí stavbě, až po betonovou směs vyrobenou na zakázku, kterou ze 60 procent tvořil recyklovaný materiál.

Jinými slovy při samotné stavbě bylo 95 procent demoličního a stavebního materiálu zrecyklováno.

V sídle architekti vymysleli spoustu míst pro schůzky, mnohá z nich jsou přitom navržena tak, aby umožňovala spíše neformální setkání.

V sídle architekti vymysleli spoustu míst pro schůzky, mnohá z nich jsou přitom navržena tak, aby umožňovala spíše neformální setkání.

Nejlepší ocenění

O šetrnosti či udržitelnosti budov svědčí speciální certifikáty, které lze získat pouze při dodržení přesně stanovených stavebních postupů a při vykázání přesně daných úspor na energiích apod.

K nejprestižnějším patří britská metoda BREEAM (zkratka názvu Building Research Establishment Environmental Assessment Method, volně přeložitelné jako Metoda založená na posuzování environmentálních dopadů budov). Londýnské sídlo získalo rating 98,5 procenta, což je nejvíce, kolik a kdy která budova zatím získala.

V interiéru nechybí ani v současnosti tolik oblíbená stěna osázená živými rostlinami.

V interiéru nechybí ani v současnosti tolik oblíbená stěna osázená živými rostlinami.

FOTO: James Newton

„Věříme tomu, že environmentálně přátelské postupy jsou dobré jak pro obchod, tak pro planetu. Od prvního dne jsme byli rozhodnuti posunout hranice designu udržitelných kancelářských budov – a vytvořit místo, které zaměstnance naplňuje vzrušením a inspiruje je. Dva cíle tak šly ruku v ruce a já doufám, že jsme vytvořili nový standard toho, jak mohou kanceláře vypadat,” říká Michael Bloomberg, zakladatel společnosti a bývalý starosta New Yorku.