Hlavní obsah

Architektky zvětšily byt o plochu balkónu. Neuvěřitelně prokoukl

Novinky, Jana Nesvadbová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mladý pár z brazilského São Paula s tříletou dcerkou a dalším potomkem na cestě potřeboval upravit nový byt tak, aby co nejlépe odpovídal potřebám brzy již čtyřčlenné rodiny. S žádostí o změny nově vyhlédnutého bytu se proto obrátil na studio CR2 Arquitetura, v jehož čele stojí Clara Reynaldová a Cecilia Reichstulová.

Foto: Alessandro Guimarães

Architektky připojily k interiéru bytu balkón. Jeho prostor působí odlehčeně a je plný světla.

Článek

Nový byt má velice příjemných 170 čtverečních metrů a tvořily jej původně tři propojené jednotky. Nově tvoří byt dvě části – prostor určený jako domov rodiny a místnosti vyhrazené pro personál, jež přímo navazují na servisní zónu, tedy kuchyň a prádelnu.

Foto: Alessandro Guimarães

POdlaha balkónu je stejně jako podlaha servisní zóny bytu dlaždičková, v kombinaci bílé a bledě modré barvy.

Foto: Alessandro Guimarães

Připojením balkónu společenská zóna bytu získala spoustu světla.

Architektky začaly svou práci tím, že pozměnily půdorys bytu, zmizela například chodba spojující obývací pokoj s prádelnou. Jednu místnost proměnily v pracovnu, přičemž právě přes ni se prochází do ložnice rodičů i dětského pokoje.

Foto: Alessandro Guimarães

Dominantou obývacího pokoje spojeného s jídelnou je dvojice skříní v sytých živých barvách.

Foto: Alessandro Guimarães

Roh mezi kuchyní, balkonem a obývacím pokojem ponechaly architektky záměrně z přiznaného betonu. Stejný prvek je zachován také v televizní místnosti. Slouží k osvěžení interiéru, ale zároveň je i připomínkou toho, jak je dům postaven.

Aby se zvětšila plocha pokoje pro děti, eliminovaly architektky také jednu z koupelen. I tak v bytě zbyly dvě, plus jedna toaleta pro denní používání.

Další změnou bylo odstranění posuvných dveří oddělujících interiér bytu od balkónu. Ten je nově zasklený, jeho plochu odlišuje od zbytku domova pouze dlaždičková podlaha v kombinaci bílé a světle modré barvy navazující na dřevěnou podlahu obývacího pokoje propojeného s jídelnou. Nově má společenská zóna bytu 46 čtverečních metrů.

Foto: Alessandro Guimarães

Kuchyň je laděna do kombinace bílé a modré barvy. Obě se pak objevují i na paletě barev použitých v části domácnosti, kterou obývá rodina.

Součástí společenské zóny je i televizní místnost, která navazuje na obývací pokoj. Tu lze ovšem od zbytku oddělit zatažením posuvných dřevěných dveří. Stejným způsobem lze na protilehlé straně oddělit společenskou zónu od kuchyně.

Foto: Alessandro Guimarães

Přiznaný beton a dokonce i rozvody sítí se objevují také v televizní místnosti, která navazuje přímo na obývací pokoj.

Zajímavým způsobem si architektky vyhrály s barvami a materiály v celém bytě. Základní paletu tvoří čistě bílá výmalba doplněná dřevem v tmavohnědé barvě. Tu ve společenské zóně doplňují barevné skříně a k nim ladící červená sedačka.

Ozvláštňujícím prvkem je pak dvojice přiznaných betonových zdí, z nichž jedna tvoří roh s dřevěným snídaňovým stolem a druhá je v televizní místnosti, kde tvoří pozadí pro zavěšenou televizi. Pro větší efekt a jistou surovost zůstaly před touto stěnou venku přiznané i trubky a rozvody sítí.

Foto: CR2

Původní půdorys bytu

Foto: CR2

Nový půdorys bytu

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám