Hlavní obsah

Nový byt se stal neplánovaným svatebním darem

Skoro se dá říct, že si Katka s Martinem svůj první společný vysněný byt nadělili ke svatbě. Termíny nastěhování a datum obřadu se téměř shodovaly. Než k tomu ale došlo, byt se na čas proměnil v totální staveniště.

Foto: Lukáš Hausenblas

Do obývací části majitelé umístili rozlehlou sedací soupravu, na které se pohodlně sedí i usíná.

Článek

Manželé mají už odrostlé děti, takže co do velikosti bytu hledali něco menšího, co bude odpovídat potřebám dvou lidí. Přes realitní kancelář nakonec našli prostor ve starším činžovním domě v posledním patře pod střechou.

Dům je bez výtahu, což jim nevadí a zatím berou schody jako výzvu, neb jsou oba zapálení sportovci. Lokalita je přímo ideální, protože je odtud blízko do centra Prahy, ale i k vodě na bruslařskou magistrálu a taky do loděnice s Klubem KVS, kde má Martin pracovní zázemí.

Foto: Lukáš Hausenblas

Kuchyňská sestava z Ikea je jediným původním prvkem, který v bytě zůstal. Protože ji Katka chtěla mít dokonale sladěnou a také ráda vaří, dokoupila si bílou varnou desku a novou troubu.

Důležitá byla pro partnery i otázka finanční, neboť si nechtěli brát na byt půjčku. V tomto případě stávající rozpočet vystačil i na důkladnou rekonstrukci, která byla nezbytná.

Inspiraci k novému bydlení hledala Katka převážně v časopisech a na internetu, kde si našla i architektku Světlanu Pásztorovou, které s Martinem svěřili projekt.

Foto: Lukáš Hausenblas

Miniaturní byt vyřešila architektka tak šikovně, že je světlý, vzdušný a nabízí majitelům velmi komfortní bydlení se vším, co požadovali.

V absolutní shodě

Zadání pro architektku znělo: vytvořit pohodlný a šikovně promyšlený prostor. Katka ještě přidala šatnu a nasvětlenou niku s úložnými prostory, kterou si vyhlédla v časopise.

Když se začalo pracovat na nové dispozici bytu, zjistilo se, že bude nutné zateplit strop, protože z půdy vycházelo vlhko a chlad.

Foto: Lukáš Hausenblas

Příjemnou atmosféru bytu dokreslují i obrazy namalované Katčiným bratrem Jakubem Kaločem.

Nakonec se šlo s rekonstrukcí takzvaně „až na cihlu“, což bylo dobré v tom, že si manželé byt skutečně předělali k obrazu svému. Architektka přesně pochopila jejich vkus a potřeby a na všem se shodli.

Vysněnou niku umístila Kateřině za vstupní dveře, takže v chodbě modul slouží jako šatní skříň a botník, ze směru od kuchyně plní funkci výsuvné potravinové skříně a z obýváku má v sobě zabudované výklopné skříňky s barem, zásuvku a v horní části tři nasvícené výklenky.

Foto: Lukáš Hausenblas

Hlavní obytný prostor nechala architektka otevřený, aby mu nic neubíralo světlo a do místnosti situovala obývací pokoj, jídelnu, kuchyň i malý koutek sloužící jako minipracovna.

Druhou část bytu vyčlenila pro ložnici, kde využila zkosení střechy a šikovně umístila postel s úložným prostorem, na protější zkosenou zeď vymyslela knihovnu. Hned za ložnici navrhla šatnu, kterou od ní dělí skleněné posuvné dveře.

Foto: Lukáš Hausenblas

Původní velká koupelna se rozdělila na dvě místnosti, aby vzniklo samostatné WC. Místo vany přišel sprchový kout a našlo se tak i místo na pračku i sušičku prádla.

Původní koupelnu nechali majitelé rozčlenit na dvě místnosti, aby oddělili WC. V koupelně nahradili vanu sprchovým koutem a do postavené niky dali pračku a sušičku prádla. Podlahy v celém bytě vyřešili dlažbou v imitaci dřeva a pod ni dali položit podlahové topení.

Foto: Lukáš Hausenblas
RNDr. Světlana Pásztorová
„Hlavními požadavky bylo vytvořit interiér, který bude působit vzdušně a prostorně, bude ergonomicky pohodlný a bude obsahovat co největší množství úložných prostor, jídelní stůl pro více osob, pohodlnou odpočinkovou zónu s možností spaní, pracovní místo, předsíň s dostatkem odkládacích prostor a možného posazení, dostatečně široké průchozí zóny.”

Lucie Martínková, www.modernibyt.cz

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám