Hlavní obsah

Působivá mozaika oživí celý interiér

Právo, Gisela Růžičková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dnešní doba přeje mozaikám v celém interiéru, a nejen proto, že poskytuje rozmanité materiály, odolné vůči vlhku, ale také přemíru barev.

Foto: Rako (2x)

Keramický obklad ze série Up sluší koupelnám i kuchyním. Na formátu 20 x 40 cm hraje všemi barvami reliéfní dekor falešné mozaiky pro obkládání větších ploch. Cena 524 Kč/m2.

Článek

Už ve starověku sloužily ornamentální mozaiky nejen jako trvalá výzdoba a ochrana stěn i podlah, ale měly i výtvarný obsah. Tato stará ozdobná technika vnáší i do moderního interiéru tisíciletími prověřené kouzlo.

Foto: Siko koupelny

Skleněná mozaika ve tvaru šestihranu, v modré barvě, matný povrch. Cena 239 Kč/set.

Foto: Siko koupelny

Skleněná mozaika textile obdélníkového tvaru, v modré/hnědé barvě, matný povrch. Cena 239 Kč/set.

Foto: Siko koupelny

Skleněná mozaika parquet brown obdélníkového tvaru, v hnědé barvě, matný povrch. Cena 269 Kč/set.

Kouzelná ochrana stěn

Dnešní mozaika se nejčastěji používá jako dekorace a ochrana stěn v zatěžovaných prostorech. Nalézáme ji v koupelnách, kuchyních, soukromých bazénech, ale i ve veřejných lázních a koupalištích.

Mozaikové kostky mohou být keramické s glazurou, skleněné, nebo i z jiných materiálů, jež se používají hlavně pro výtvarné projekty – z přírodních kamenů různých barev, plastu nebo kovu.

Foto: Hornbach

Skleněnou světle modrou mozaiku lze pokládat jednoduše a rychle. Díky mozaice se skvěle vytvářejí oblé tvary, rohy s ostrými hranami a přechody. Cena 129 Kč/kus.

V současném interiéru se nejvíce uplatňují keramické nebo skleněné mozaiky, které nejlépe vyniknou na větší ploše. Výrobci nabízejí základní mozaikový obklad nejrůznějších rozměrů a barevností. Pro užití mozaiky neplatí žádná pravidla, pouze dobrý vkus.

Foto: Hornbach

Skleněná mozaiková dlaždice je ideální na podlahu i stěnu, hodí se i do mokrých a vlhkých interiérů, cena 129 Kč/kus.

Je vhodná jak pro malé, tak velké prostory, dá se kombinovat i s jinými formáty, může se použít jak na stěny, tak na podlahy nebo na pracovní plochy.

S mozaikou lze obkládat i zaoblené tvary. Množství spár vytváří další působivý efekt, je-li použita neutrální nebo naopak kontrastní barva spojovacího materiálu.

Foto: Siko koupelny

Skleněná mozaika v designu patchwork s matným povrchem. Cena 299 Kč/set.

Mozaika jako designový skvost

Mozaika nabízí velký prostor pro fantazii, kombinovat se dají nejen barvy, vzory, ale i různé povrchy. Správně zvolená mozaika, s ohledem na celkovou koncepci místnosti, dokáže udělat z prostoru doslova designový skvost.

Foto: Keramika Soukup

Moderní skleněné variace série Wood imitují přírodní dřevo. Hodí se do koupelen, kuchyní i ostatních interiérů, cena 2499 Kč/m2.

Trendem jsou mozaiky z provedení přírodního kamene. Ti, co mají rádi barvy, ocení drobnou bazénovou mozaiku v sytých, jasných barvách, které jsou jemně prostínované a vytvářejí tak velmi zajímavý efekt.

Při výběru mozaiky bereme v úvahu členitost prostoru, přístup denního světla i to, zda bude mozaika zabírat menší plochu nebo bude v daném prostoru dominantní.

Foto: Keramika Soukup

Nový design mozaiky série Aura s 3 D efektem a objemem na povrchu, nové barvy s možnostmi vytvoření zajímavých aplikací, cena 2499 Kč/m2.

Foto: Keramika Soukup

Kouzla s mozaikou

S mozaikou můžeme neuvěřitelně čarovat zejména v koupelně. Malou koupelnu opticky zvětší a provzdušní drobná mozaika a zrcadla, zatímco ve větší koupelně můžeme experimentovat s pestrou paletou barev a vzorů. K dispozici jsou ale i mozaiky s decentnějším tónováním.

Foto: Jika

Mozaika ze série Arty Petronio Beige s kamenným vzhledem se vyjímá s kontrastní barvou stěny, rozměr 30 x 30 cm, cena 4139 Kč/m2.

Foto: Jika

Mozaika ze série Arty Black využívá dvě barvy a vytváří plastický reliéf, rozměr 30x30 cm, cena 636 Kč/m2.

Milovníci výraznější barevnosti mohou v koupelně využít jednu základní barvu, nebo kombinovat třeba dvě, a ještě s nimi vytvořit geometrické vzorce.

Foto: Rako

Povrch obkládaček série Next zdobí reliéfní melírovaná struktura, jež věrně kopíruje ruční pleteninu, příjemnou na dotyk. Cena setu 30 x 30 cm 293 Kč.

Rozhodnutí na dlouhé roky

Obklady v koupelně slouží desítky let, proto nedáme na první zalíbení, ale zkusíme si představit, že se na ně budeme dívat každý den. Barevně sladíme také celý prostor koupelny včetně nábytku. Investice do koupelny není krátkodobá záležitost, ale určitě se vyplatí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám