Hlavní obsah

Turistický resort ve futuristickém stylu nese název Nautilus

Novinky, Jana Nesvadbová

Nautilus (česky loděnka) je název díla belgického vizionáře a architekta Vincenta Callebauta. Zaměřil se v něm na návrh turistického střediska na filipínském ostrově Palawan, které má zároveň sloužit i jako výzkumné a výukové centrum a podmořská základna.

Foto: Vincent Callebaut

Navrhovaný vzhled eko-resortu Nautilus na filipínském ostrově Palawan

Článek

Projekty belgického autora, jehož lze v tom nejlepším slova smyslu nazvat básníkem architektury, se už dlouhou dobu těší zasloužené pozornosti laické i odborné veřejnosti. Vzbuzují a udržují diskusi o tom, jak má vypadat architektura tvořená pro budoucí generace.

Klade otázky a snaží se nalézat odpovědi související s rostoucím počtem populace na planetě, s čímž logicky souvisí i problematika odpadů, znečištění atmosféry i přírodních zdrojů. Ne každého musí Callebautem navrhovaný styl oslovit, ale závažnost otázek, které připomíná, je nesporná.

Foto: Vincent Callebaut

Spirálovité uspořádání resortu vychází z principů vystiženého Fibonacciho posloupností. Anebo prostě - připomíná průřez ulitou loděnky.

Foto: Vincent Callebaut

Část budov je inspirovaná tvarem mušlí.

Jeho nejnovějším dílem je právě návrh turistického a zároveň i výzkumného centra na filipínském ostrově Palawan. Stavby, mola a cesty jsou uspořádány do líbivého tvaru ulity mořských živočichů – loděnek, kterým se v jiných jazycích říká nautilus.

Půdorys takto navržené vesnice vychází ze základního principu Fibonacciho posloupnosti, kde nová položka je součtem dvou předcházejících. Tak vzniklo ono spirálovité uspořádání.

Foto: Vincent Callebaut

Velkou pozornost věnuje architekt tradičně množství vegetace, kterou jsou obrostlé prakticky všechny jeho budovy.

Foto: Vincent Callebaut

Pro celý resort, stejně jako pro Callebautův styl, je typická záliba v oblých tvarech a pokud možno minimální použití rovných linií.

Zajímavé a vizuálně velice vděčné jsou i tvary jednotlivých budov. Zatímco část u pobřeží je inspirovaná mušličkami, které člověk často nachází na plážích u moře, budovy s apartmány přímo u moře vyhlížejí jako několik na sebe vyskládaných fidget spinnerů – stejně jako tyto dětské hračky se také jejich jednotlivá podlaží mají otáčet. Za sluncem.

Foto: Vincent Callebaut

V centrální části je umístěn umělý kopec, v němž má být umístěno podmořské výzkumné centrum s laboratořemi, ale také například základní škola a další zařízení.

Foto: Vincent Callebaut

Budovy navržené jako apartmány připomínají na sebe naskládané fidget spinnery.

V centru je umístěna budova podmořského centra a výzkumných laboratoří, jejíž povrch má být hojně zarostlý vegetací. Právě odtud vychází dvojice cest vedoucích nad hladinou moře, z nichž vystupují dále mola určená jako kotviště lodí.

Foto: Vincent Callebaut

Obytné části jsou navrženy tak, aby obyvatelé měli nádherný výhled na pobřeží i na moře.

Foto: Vincent Callebaut

Interiéry budou plné světla, zároveň si celý resort bude umět získat tolik energie ze slunce, že nebude žádnou potřebovat z místních sítí.

Multifunkční resort, kde má být i základní škola a několik tělocvičen, plus dostatečné množství restaurací, kaváren a dalších obchodních prostor, je v projektu navržen pro zhruba 500 návštěvníků.

Foto: Vincent Callebaut

Nevšední tvar vymyslel architekt pro každý detail.

Foto: Vincent Callebaut

Jedním z důležitých aspektů projektu je použití výhradně recyklovaného materiálu pocházejícího právě z Filipín.

Architekt navrhl ubytování pro hosty resortu z materiálů, které budou mít původ na filipínských ostrovech. Tím chce napomoci likvidaci místních odpadů.

Právě zapojení do prací na výzkumu a ochrany životního prostředí Filipín je smyslem pobytu turistů v navrhovaném resortu. Nikoli tedy pouhý osobní zážitek, využití místních přírodních krás a zdrojů a pak cesta domů. Toto je jedním z pionýrských aspektů projektu. Chce podpořit nový trend umožňující poznávat svět, aniž by ho člověk ničil.

Foto: Vincent Callebaut

Součástí zařízení je samozřejmě i velký plavecký bazén.

Samotný resort je navržen tak, aby produkoval nulové množství emisí, nulové množství odpadu (vše se má na místě recyklovat) a také, aby měl nulovou spotřebu energie, neboť si veškerou potřebnou vytvoří sám.

Spinner

Spinner je plastová (někdy i kovová) vrtulka s ložiskem uprostřed. Stačí chytit do ruky a točit. Na trhu je k sehnání hned několik druhů a tvarů. Cenově se pohybují od 70 do 500 korun. Na sociálních sítích se dnes naleznou i návody, jak je snadno vyrobit doma.

Reklama

Výběr článků

Načítám