Hlavní obsah

Stavbou rodinného domu se manželům splnil dávný sen

Právo, Gisela Růžičková

Přísloví, že štěstí přeje připraveným, naplnili doslova manželé Paterovi. Ještě před třemi lety bydleli v novém bytě 2+kk v Praze, ale po narození syna pro ně byl rázem nedostačující.

Foto: Petr Horník, Právo

V obývacím pokoji se přidalo okno, čímž se zvýšilo množství světla.

Článek

Už dávno předtím ale snili o rodinném domě, šetřili peníze a hledali vhodný pozemek. Po dvou letech hledání získali zasíťovaný pozemek o velikosti 1400 m2 v Želivci nedaleko Prahy za velmi přijatelnou cenu.

Foto: Petr Horník, Právo

Jednopodlažní rodinný dům Kristýna 12 s dispozicí 4+KK má užitnou plochu 98,79 m2.

Financování stavby

Parcelu koupili z úspor a finanční injekce rodičů, hypotéku si vzali pouze na stavbu. Podařilo se to přes finančního poradce i díky dodavatelské firmě Ekonomické stavby (ES).

Foto: Petr Horník, Právo

Předsíň se rozšiřovala o půl metru, aby se sem mohla umístit stěna s úložnými prostory.

„Na začátku jsme netušili, jestli na úvěr vůbec dosáhneme, zato jsme věděli, že ES jsou jednou ze stavebních firem, která nabízí klientovi možnost financovat dům formou nájmu. Také proto jsme si vybrali ES, ale nebyl to jediný důvod. Našli jsme si i dobré reference a pochopili způsob stavby a dodávku na klíč. Líbilo se nám také, že můžeme ještě během stavby nebo před jejím zahájením měnit plán, čehož jsme využili," konstatuje hostitel.

Foto: Petr Horník, Právo

Stavba na klíč se osvědčila

Paterovi měli sice vlastní návrh domu, ale nakonec si vybrali jednopodlažní typový dům Kristýna 12, který byl levnější.

Foto: Petr Horník, Právo

Také v kuchyni přibylo okno nad pracovní deskou, což je velmi praktické řešení.

„Propozice uvnitř domu jsme měnili, takže náš dům má jinak okna i rozložení místností, ale obytná plocha je stejná. Rozpočet byl na začátku jasně daný, ale i při různých změnách plánu ještě během stavby jsme se do základního rozpočtu vešli," pochvaluje si majitel.

Změny vůči projektu

V propojené obytné části bylo plánováno jedno okno přes roh domu v kuchyňské zóně a jedno francouzské okno v obýváku s výstupem na terasu. Majitelé měli pocit, že by tu bylo málo světla, a tak v prostoru kuchyňské linky nechali instalovat jedno okno, aby se u pracovní desky nemuselo svítit celý den. A přidalo se i jedno okno v části obývacího pokoje.

Dvě okna navíc se podle majitele osvědčila, je tu dostatek světla a díky slunečnímu svitu i dost tepla. Propojený prostor je nejfrekventovanější místností, všichni se tu zdržují téměř celý den.

Samostané WC a koupelna

Tam, co je dnes WC, technická místnost a komora, byla původně plánována jen koupelna s WC.

Foto: Petr Horník, Právo

Toaleta je oddělená příčkou od technické místnosti se spotřebiči.

„My s ženou preferujeme oddělený záchod a koupelnu. A technická místnost nám připadala zbytečně velká. Došlo k rozdělení koupelny na samostatné WC a komoru. Příčku původní technické místnosti jsme posunuli řádově o 50 cm a získali jsme pro koupelnu prostor, který nám plně postačuje. Vanu jsme nechtěli, dali jsme přednost sprchovému koutu," upřesňuje hostitel.

Do technické místnosti, oddělené příčkou od WC, umístili plynový kotel se zásobníkem vody a pračku. V té době sušičku ještě neměli, ale i ta tu později našla své místo.

Foto: Petr Horník, Právo

Koupelna s prostorným sprchovým koutem, který dostal přednost před vanou.

Ostatní pokoje byly nepatrně upraveny z hlediska velikosti, rovněž velikost oken se mírně zvětšila. Během stavby vznikl také úložný prostor v podkroví. Každá změna vůči původnímu projektu se ihned spočítala a dala odsouhlasit majiteli.

Měnila se poloha domu

Původně měl stát dům dál v zahradě, ale stavební úřad upozornil na uliční čáru, která se v obci musí dodržovat.

Foto: Petr Horník, Právo

Ložnice rodičů je situovaná v klidové zóně domu na konci chodby.

„V praxi se dům musel posunout ze zahrady směrem k plotu, což se nám moc nelíbilo. Plusem ale bylo, že veškeré sítě, chodníky a pojezdová komunikace byly levnější zhruba o dvě třetiny. Získali jsme tedy volné prostředky, které jsme pak využili v nadstandardním vybavení domu - především v probarvených oknech, kvalitnější laminátové podlaze, obkladech a dlažbě,“ vysvětluje hostitel.

Stavba proběhla bez překážek

Dům byl realizační firmou předán investorům po devíti měsících podle smlouvy a rozdíl v rozpočtu oproti původnímu plánu byl navíc zhruba 50 000 Kč.

Stavělo se z porothermu, zateplovalo se polystyrenem. Majitel si ke své spokojenosti nechal konstrukce domu posoudit odborníky nezávislými na dodavateli.

Foto: Petr Horník, Právo

Pokoj pro hosty, kde přebývá jednou za 14 dní starší syn.

„Termíny se plnily, měli jsme štěstí na výběr dodavatele a byli jsme rádi, že se potvrdily dobré recenze o firmě.“

Zařizování jako třešnička na dortu

Kuchyňská linka je dělaná na míru, majitelka si našla českého dodavatele, který udělal skříňky jakýchkoli rozměrů. Měli vlastní návrh kuchyně a stavební firma měla jedinou podmínku, a sice dodržet stavebně rozměry prostoru.

Foto: Petr Horník, Právo

Království mladšího syna Kubíčka zařídili babička s dědou.

Vše klaplo téměř na centimetr. Dlažbu i obklady ladili v hnědých variacích stejně jako dezén dveří a laminátové plovoucí podlahy, která sjednocuje celý prostor domu. Hostitelé si přivezli nábytek z bývalého bytu, jen dětský pokoj je kompletně nový.

Jak se bydlí v novém

„Žijeme tu lehce přes dva roky a jsme tu spokojeni. Vlastní silou děláme zahradu v rámci poznatků a samostudia a část na nás ještě čeká,“ vypráví hostitel. A jak je bydlení úsporné? První rok topili více kvůli odpařování vlhkosti. Vloni činily náklady na topení a teplou vodu 16 000 Kč.

Letos se topilo déle, do konce května, náklady na vytápění ale byly nižší. Sice měli majitelé vyšší spotřebu, ovšem zaplatili méně díky jinému dodavateli energie. Průměrná měsíční spotřeba elektřiny a plynu vychází na 3500 Kč.

Foto: Petr Horník, Právo

Zahradu velkou 1400 m2 si majitelé upravují sami, zatím zvládli jednu polovinu.

„Jsme rádi, že jsme se oprostili od městského života. Oba jsme chtěli mít v budoucnu rodinný dům se zahradou a tento sen se nám splnil,“ uzavírá hostitel.

Technické údaje

Dodavatel: Ekonomické stavby, a.s.

Dům: Typový jednopodlažní dům Kristýna 12

Zastavěná plocha: 120,06 m2

Cena: 3,250 mil. Kč

Užitná plocha: 98,79 m2

Vytápění: Plynový kondenzační kotel

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám