Hlavní obsah

Slavný designér Benjamin Hubert navrhl designové křeslo pro vozíčkáře

Novinky, tnk

Proslulý anglický designér Benjamin Hubert navrhl hodně zdařilé kolečkové křeslo, které má ergonomické tvary a je plně funkční. Oproti klasickým vozíčkům jde o designový kousek, na který je radost pohledět. Může se stát stálou součástí interiéru těch, kteří mají doma postiženého, ale chtějí, aby prostředí, ve kterém žije, mělo estetické kvality.

Foto: archiv firmy Layer (5x)

Autor moderního křesla pro vozíčkáře, designér Benjamin Hubert a jeho trendy kousek pro postižené.

Článek

Moderní křeslo pro vozíčkáře vzniklo ve spolupráci se společností Materialise, světovými lídry v 3D vytištěném softwaru a řešeních. Vytvořeno bylo v in-house divizi LayerLAB, která usnadňuje experimentování a výzkum budoucnosti fyzických a digitálních produktů.

Invalidní vozík GO je podle informací od studia Layer výsledkem intenzivního výzkumu a spolupráce designéra s desítkami uživatelů vozíčků a lékařských odborníků. Výzkum a úvahy probíhaly během šestiměsíčního setkání. Po tuto dobu studio zjišťovalo, jak odstranit stigma spojené s užíváním invalidního vozíku. Cílem bylo vytvořit lidštější a hezčí objekt a zlepšit každodenní život uživatelů.

Kolečkové křeslo má futuristické organické tvary.

„Jako uživatel chcete něco, co bude vypadat dobře během dne, ale i v době, kdy si chcete vyrazit večer do klubu," sdělil například pro společnost Layer jeden z vozíčkářů.

Díky 3D technologii je podle titulu TechCrunch možné každý vznikající vozík přizpůsobit tělesné konstituci postiženého. Invalidní vozík GO je vyroben na míru, je lehký a vysoce funkční. Byl navržen tak, aby vyhovoval individuálním potřebám širokého spektra zdravotních postižení uživatelů, a je nástrojem ke zlepšení kvality života vozíčkářů.

Porovnání strého a nového designu.

Design vozíku GO se skládá ze dvou prvků vyrobených na míru – sedáku a části na nohy. V kombinaci s řadou standardních komponentů pak vznikají invalidní vozíky.

Oba tyto přizpůsobitelné komponenty jsou vytvářeny technologií výroby 3D tisku tak, aby přesně odpovídaly tělu uživatele a jeho zdravotnímu postižení a tím snížily možnost zranění a zvýšily pohodlí, flexibilitu a podporu. Prvním krokem při vytváření nové objednávky vozíků GO je proto mapování biometrických informací uživatele a jejich převod na 3D digitální data.

Křeslo je jednoduše rozložitelné.

Společnost také navrhla aplikaci, která umožňuje uživatelům podílet se na procesu návrhu specifikací volitelných prvků a barev vozíku tak, aby bylo vyhověno co nejširšímu okruhu potřeb a přání.

Ke křeslu byly navrženy i speciální designové rukavice.

Opěradlo vozíku je vytvořeno z poloprůhledné pryskyřice s termoplastickým polyuretanem, který působí jako absorpce šoku a je elastický, pevný a oděruvzdorný.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám