Hlavní obsah

I v tmavé kuchyni může být dostatek světla

Nestává se často, aby byt v novostavbě dispozičně zcela odpovídal individuálním nárokům investorů. Už vůbec není běžné, že i když jejich hlavní požadavek zní prostý beton, výsledek není ani trochu strohý, nudný nebo chladný. Natož aby v téměř černé kuchyni bylo tolik světla...

Foto: www.modernibyt.cz

Dostatek denního světla a propojení interiéru s exteriérem prostor opticky zvětšuje. Efektně působí kuchyň na míru z černě mořeného dubu pokrývající jednu stěnu místnosti, která tvoří kontrast s převažující bílou výmalbou a pokoj vizuálně prohlubuje.

Článek

Byt pro mladou rodinu nebylo nutné nijak zásadně rekonstruovat ani dispozičně upravovat.

Architektka Jana Šimánková ze studia Mio Architects se tak mohla soustředit především na hledání materiálů a návrhy vybavení, které budou v souladu s přáními a potřebami jeho obyvatel. Ti jsou dnes spokojenými uživateli nového domova a nás zajímalo, jak se to architektce podařilo.

Foto: www.modernibyt.cz

Skříně ve vstupním prostoru bytu nabízejí dostatek úložných prostor pro rodinu i návštěvy. Stejně jako kuchyň byly vyrobeny na míru z černě mořeného dubu a působí proto jako důležitý spojovací prvek interiéru.

Jaké bylo zadání investorů? Jaké byly jejich požadavky na konečný vzhled interiéru a co vyžadovali ohledně jeho funkčnosti?

Zadání investorů bylo v podstatě jednoduché, jediným jasným příkazem byl beton. Podle inspirací, které majitelé dodali, jsme se dohodli na stylu interiéru a poté už vše nechali na nás. Ani ohledně funkčnosti neměli žádné speciální požadavky. Šlo spíš o praktické záležitosti – vytvořit dostatek úložných prostor a v dětském pokoji dvoupatrové spaní.

Foto: www.modernibyt.cz

Chladné interiérové prvky, mezi které patří betonové povrchy nebo doplňky např. v podobě industriálního topného tělesa, vhodně doplňuje teplé dřevo na podlahách a nábytku.

Jak tedy vaše spolupráce probíhala? Nechali vám zcela volnou ruku a sami se na výsledku nijak nepodíleli?

Naše spolupráce s investory probíhá vesměs stále stejně. Při prvním setkání zjistíme jejich požadavky, případně styl, pokud už mají jasno. Jinak tomu nebylo ani tady...

Pak se dáme do práce a při první prezentaci představíme koncept řešení interiéru společně s dispozičním uspořádáním. Po této fázi nastává ladění detailů. I v tomto případě je ale majitelé nechali zcela na nás. Vše jsme s nimi konzultovali, ale v podstatě neměli námitek, za což jsme jim velmi vděční.

Foto: www.modernibyt.cz

Pracovní deska v kuchyni je vyrobena z betonu českou firmou Gravelli, jídelní stůl na zakázku dodal český výrobce Lugi a jídelní židle Nerd navrhl David Geckeler pro dánského výrobce Muuto.

Co je leitmotivem prostoru? Od čeho se vaše práce odvíjela?

Jak bylo zmíněno, hlavním motivem celého bytu je beton. Vycházeli jsme i z toho, že se majitelé nebáli použít ho ve větším rozsahu. Dům, v němž se byt nachází, je monolitický, proto nám připadalo velmi vhodné tento prvek použít. V původním záměru jsme počítali s využitím stávajících konstrukcí, nicméně po odkrytí podhledů a vzhledem k mnoha instalacím jsme se rozhodli pro jednodušší variantu ve formě betonové stěrky.

Foto: www.modernibyt.cz

Jednoduchá ložnice zcela kopíruje charakteristické rysy celé realizace – převládá dřevo, beton a velké bílé plochy. Dovoluje tak vyniknout působivému výhledu do zeleně.

V interiéru je minimum volně stojícího nábytku. Jak jste vyřešili úložné prostory?

Původní byt byl dispozičně velmi dobře členěný, nepotřeboval už téměř žádné výrazné zásahy. Jeho součástí však byla pouze jedna šatna, proto bylo řešení úložných prostor nezbytné. Rozměrnou šatní skříň s botníkem jsme umístili do vstupní haly. Skrývá v sobě také místo pro ukládání drobných předmětů, jako jsou klíče apod.

Foto: www.modernibyt.cz

Dekorací je v interiéru minimum a až na výjimky převládá technické osvětlení. Závěsná svítidla z ručně foukaného skla jsou tak křehkým detailem, který poutá zaslouženou pozornost.

Každý z pokojů má ale také malou vlastní „šatnu“, která odděluje část na spaní od vstupu do pokoje. Toho bylo možné dosáhnout díky dostatečné hloubce místností.

V hlavním obytném prostoru nebyl kladen žádný zvláštní požadavek na úložné prostory, proto jsme vytvořili jednoduchou TV skříňku navazující na betonovou knihovnu, která je z větší části uzavřená.

Foto: www.modernibyt.cz

Dostatečná hloubka pokoje umožnila architektce umístit šatní skříně do ložnice tak, že poskytují potřebný úložný prostor a zároveň nenásilně oddělují vstup od části na spaní.

V interiéru převládá technické osvětlení, pouze nad jídelním stolem a nad nočními stolky jsou dekorativní závěsná svítidla. Proč jste zvolili takové řešení? V čem je praktické a doporučili byste ho v každém interiéru?

Vzhledem k tomu, že je byt laděn spíš do tmavších barev, bylo důležité prostory vhodně osvětlit. Proto jsme dali přednost technickému osvětlení. Také jsme chtěli osvětlení nad jídelním stolem a samotný jídelní stůl v prostoru vyzdvihnout.

Každý interiér je specifický svými prosklenými plochami, orientací ke světovým stranám a celkovou prosvětleností. Protože zastáváme názor, že osvětlení je velmi důležitou součástí interiéru, u většiny projektů kombinujeme dekorativní osvětlení s technickým. Teprve to totiž prostoru dodá dostatek světla.

Foto: www.modernibyt.cz

Prostorná koupelna s vanou i sprchovým koutem je velmi praktická pro ranní očistu i dostatečně příjemná pro večerní relaxaci.

Navzdory trendům posledních let jste zvolili kombinaci hned několika odstínů dřeva. Podlaha se tak vizuálně výrazně liší od nábytku, přesto však výsledek působí kompaktně a nijak se „netluče“...

Investor vznesl požadavek na světlou bělenou podlahovou krytinu. S ohledem na kombinaci s betonovými prvky jsme však nechtěli, aby interiér působil chladně. Použití více odstínů dřeva se nabízelo. Podstatné je, že druh dřeva zůstal zachován.

Foto: www.modernibyt.cz

V bytě je pouze dub, který je jen různě upraven mořením. Kuchyň ve tmavém odstínu připomíná dřevo pouze reliéfní kresbou, výraznějším prvkem je dohněda mořený dub, který se však opakuje v celém interiéru. Posledním prvkem, který je tu sám za sebe, je stůl z amerického ořechu. Všechny odstíny jsme ladili během realizace podle vzorků.

Některé dekorace a doplňky odkazují na vzdálené země a kultury. Vybrali jste je do interiéru vy jako architekti, nebo odkazují na zálibu majitelů v cestování? Chtěli tyto prvky do interiéru sami zařadit?

Už od začátku naší práce bylo zřejmé, že některé prvky si majitelé budou chtít nechat ze svého původního bytu. Nicméně vzhledem k typu jsme tušili, že celkovému vzhledu nebudou nikterak vadit. Myslím si, že prací architekta je vytvořit kvalitní prostor pro klienta a ten si ho pak může zabydlet dekoracemi podle libosti a chuti.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Jana Polomová, www.modernibyt.cz

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám