Hlavní obsah

Samolepky na stěně oživí interiér, vyzkoušejte přírodní motivy nebo citáty

Právo, Karolina Černá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rychle a bez námahy proměníme místnost nebo zákoutí interiéru nástěnnými samolepkami. Jaké vybírat a kam je umístit? Nástěnná dekorace by měla přivést do bytu hravost a podtrhnout jeho styl. Zatímco nová výmalba či vytapetované zdi působí ve výsledku staticky a ošetřují povrch stěn, od samolepky si slibujeme především oživení.

Foto: Hornbach (3x)

V ložnici doplnily stromový motiv na vliesové tapetě vhodné fotografie v nenápadných rámečcích. Vše působí klidným dojmem.

Článek

Ke zvýraznění předělu v pokoji, výklenku, místa s jídelním stolem nebo klidového centra v obývacím pokoji vybereme pás tapety/nástěnné dekorace se zvláštním výrazným vzorem, který barevně i stylově ladí s vybavením interiéru.

Foto: Bonami

Hledáme vzorové a barevné shody mezi samolepkami, tapetami a drobnými doplňky, jako jsou stínidlo závěsné lampy nebo potahy polštáře. Tapeta Square Stripe Pink za 1699 Kč.

Vzor, barva se mohou opakovat na potazích polštářů a jiném bytovém textilu, na stínidle závěsného svítidla, na kusovém koberci.

Respektujeme klidové a dynamické vyznění motivů a barev podle charakteru místnosti. Ohnivé barvy, geometrické vzory a motivy v pohybu neumísťujeme na stěny ložnice a dalších klidových zón.

Hlavně pohyb

Rostliny, motýli, ptáčci, kočky a vše živé vypadá na samolepkách lépe, když je zobrazeno v pohybu. Siluety lidí mohou tančit, větve stromu vlají ve větru, sem tam odlétá listí.

Odkvetlou pampelišku opouštějí semínka s padáčkem, bubliny z bublifuku stoupají vzhůru, květina se půvabně vlní. Kočky-nástěnné samolepky mohou sedět či ležet na skříni, zvědavě shlížet z poličky, koník se klusem z dálky přibližuje ke krbu v obýváku.

Foto: Bonami

Květiny v přirozeném pohybu působí živě, jsou skvělým doplňkem na stěnách v obývacím pokoji. Nálepka Ambiance Pink Poppy za 289 Kč.

Strnulost nesluší ani obrazům a předmětům, které na stěnu zavěsíme. Střídáme jejich velikost, někdy i tvary, přičemž kombinujeme maximálně dvě různé barvy, barva podkladu je třetí.

Dodržujeme vždy jednu shodu, např. vzor, tvar, motiv, typ předmětu. Dekorace na stěně v jedné řadě působí strnule, stoupají-li však ve vlně doprava mírně vzhůru, působí optimisticky.

Foto: Hornbach

Zdobnou linii výklenku u okna zvýrazní samolepky stylově ladící s barvami a vybavením interiéru.

Účel a vtip

Samolepka svým motivem nahradí výhled z okna, ale také třeba zdobné keramické reliéfy či obklady. Provedení 3D je věrohodné, z dálky těžko rozeznáme odlišnosti od originálu.

Foto: Glix

Malé samolepky ke spínačům světla posunou jejich účel do hravějších sfér. Od 49 Kč/ks.

Foto: Glix

Splývá-li nábytek svou barvou s pozadím stěny, můžeme jeho linie zdůraznit malovaným či lepeným obrysem.

Upozornit na něj můžeme i jinak – na stěnu za povrchem komody, skříňky nalepíme samolepku zobrazující vázu s květinami, okolí vybavení dětského pokoje oživí oblíbené postavy z pohádek.

Foto: Legrand

Ovladač světla na stěně má barevně ladit s tapetou, samolepkou nebo s nátěrem zdi. Kolekce vypínačů Valena Life od 166 Kč.

Foto: Dulux

Splývá-li vybavení pokoje svou barvou s odstínem stěny, vsadíme na hravé zdůraznění jeho linií výraznou malbou.

Výsledný dojem z nástěnné dekorace může pokazit vzhled dveří a vypínačů světla, proto při výběru samolepek myslíme i na jejich vzhled a barvu. Některé typy malých samolepek dokážou vypínač povýšit na vtipný designový doplněk.

Foto: Bonami

Jednoduchá hesla omrzí, samolepka by měla přinášet nadčasové sdělení, které je dobré si připomínat. Cena 499 Kč.

Nadčasové citáty

Když vybíráme samolepku s citátem nebo mottem, volíme nadčasové sdělení, které povzbudí, pobaví.

Jistě potěší, když u zrcadla v koupelně nebo u šatní skříně uvidíme sdělení „Sluší ti to“. Sklouzne-li při obouvání pohled ke vchodovým dveřím s nápisem „Dnes mám šťastný den“, minimálně to při odchodu do práce zvedne náladu.

Foto: Bonami

Jednoduchá hesla omrzí, samolepka by měla přinášet nadčasové sdělení, které je dobré si připomínat. Cena 499 Kč.

Delší citáty nebo pravidla, kterých se chceme držet, umístíme do klidnějších zón, kde je čas se nad obsahem sdělení zamyslet.

Jak na samolepky

Výhodou samolepicích nástěnných dekorací je snadná aplikace, omyvatelnost. Ve většině případů jsou vyrobeny z vinylové fólie, a kromě zdi drží na povrchu z různých materiálů, na skle i na kovu, na dřevě.

Malé a střední samolepky s přenosnou fólií nejprve vyjmeme z obalu a nalezneme pro ně místo, vyzkoušíme přiložením na zeď. Samolepku pak položíme motivem dolů a necháme, aby dosáhla pokojové teploty. Nesmí se kroutit.

Sejmeme podkladovou fólii tak, aby motiv zůstal nalepen na přenosové fólii (tj. průhledné fólii). Samolepku s přenosovou fólií nalepíme na stěnu. Důkladně ji uhladíme a po pár minutách sloupneme přenosovou fólii.

Foto: Hornbach

Místo obkladů pokryjeme zeď za sporákem omyvatelnými samolepkami.

Větší samolepky jsou dodány obvykle v několika dílech, nebo vcelku s rozdělenými částmi, přičemž každá má vlastní, samostatně oddělitelnou podkladovou a přenosovou fólii.

Případné vzniklé bublinky po nalepení propíchneme špendlíkem a vyhladíme. Nebo samolepku opatrně stáhneme a nalepíme znovu.

Samolepky, které dosloužily, sloupneme. Můžeme je předtím několikrát přetřít vlhkým hadříkem. Počítáme s tím, že na lepicí straně často zůstane barva z výmalby nebo vzor tapety, zvlášť pokud byla staršího data.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám