Hlavní obsah

Půdní část dvoupodlažního bytu po proměně září sněhobílou barvou

Novinky, Jana Nesvadbová

Majitelé bytu ve španělském Madridu, který zabíral šesté a sedmé podlaží domu, se rozhodli pro jeho rekonstrukci a proměnu. Týkat se měla především horní úrovně, tedy podkroví domu z počátku minulého století. Dosud bylo totiž takřka neužívané a to byla škoda. Nově je zařízeno v minimalistickém sněhobílém stylu.

Foto: Luis Asin

Interiér nově vytvořeného společenského prostoru v podkroví domu je zařízen v minimalistickém stylu.

Článek

Rekonstrukci a realizaci svěřili majitelé španělskému ateliéru Abáton a švýcarskému Wespi De Meuron Romeo Architects. Zařízení interiéru si vzali na starosti designéři ze studia Batavia.

Dvě podlaží bytu v historické části města v budově z roku 1914 se nemohla snad více lišit. Spodní tvořil tradičně zařízený příjemný byt, jehož stropy zdobily četné dekorace. Architekti se snažili ze stávajícího zařízení zachovat co nejvíce. Pouze původní podlaha byla v kritickém stavu, tu tedy museli nechat vyměnit za novou, dřevěnou.

Jak poznamenávají autoři proměny, rozčlenění spodní části bytu mělo logiku a bylo funkční, proto ani s většinou příček nebylo nutné hýbat nebo je odstraňovat. Stačilo jen určit stávajícím místnostem nové úlohy, které odpovídají potřebám současných majitelů.

Foto: Luis Asin

Na podkrovní společenskou část navazuje střešní terasa.

Foto: Luis Asin

Na terase je vířivka, i ta a její okolí je navržena v čistě bílé barvě a rovných liniích.

Foto: Luis Asin

Z terasy je hezký výhled na historickou část Madridu.

Horní část bytu s celkovou plochou 250 čtverečních metrů tvořila pouze nepoužívaná půda, která ale měla všechny předpoklady k tomu, aby se z ní stal hlavní společenský prostor domácnosti. Navíc propojený s nádhernou, šedesátimetrovou střešní terasou.

Foto: Luis Asin

Výrazným rysem podkrovního prostoru jsou jen malá okna, která propouštějí omezené množství denního svitu. Architekti proto museli interiér zařídit tak, aby byl pořád hezky světlý.

Foto: Luis Asin

Podkroví domu je velice členité, rovnou, standardně vysokou stěnu, aby v něm jeden pohledal.

Cílem proměny bytu bylo propojit rozumným a funkčním způsobem obě jeho podlaží a zachovat na jedné straně tradiční styl, ovšem na straně druhé vdechnout bytu moderního ducha.

Foto: Luis Asin

Kuchyň je srdcem společenského prostoru, který vznikl v dosud nevyužívaném podkroví.

Foto: Luis Asin
Foto: Luis Asin

V čistě bílé barvě je samozřejmě zařízena nejeno obývací část podkroví, ale také kuchyň.

Horní podlaží je proto celé v soudobém, vysloveně minimalistickém rázu, designéři jej oprostili od všech tradičních prvků. Propojeno je do jednoho celku. Dominantními prvky tohoto prostoru jsou šikmá střecha a malé otvory, které udávají jeho základní charakter, ovšem jsou také hlavním důvodem, proč má jen omezený přísun denního světla.

Foto: Luis Asin

Ve stejném stylu, jako je zařízené horní podlaží je navržena také napříkald ložnice ve spodním podlaží.

Foto: Luis Asin

Do ložnice je integrovaný i koupelnový kout.

Foto: Luis Asin

Pro moderní část domácnosti jsou charakteristické čisté linie a minimalistický styl.

Součástí společenského prostoru je kuchyň, která je umístěna v části s nejvyšším stropem, stranou od středu celého prostoru, přímo naproti vstupu na terasu.

Foto: Luis Asin

V přízemí bylo možné zachovat i původní okna a štukované stropy.

Foto: Luis Asin

Původní podlahy byly v celém bytě v natolik špatném stavu, takže je bylo třeba zcela odstranit a nahradit úplně novými, dřevěnými.

K výše zmiňovanému propojení spodního podlaží bytu a horního společenského prostoru architekti využili zopakování minimalistického stylu ve vstupní hale, chodbě a hlavní ložnici na úrovni spodního podlaží. I zde proto zůstaly stěny, stropy, dveře i podlahy čistě bílé.

Foto: Luis Asin

Osttaní ložnice ve spodním patře jsou zařízené v tradičním stylu, tj. s podlahou v přírodní barvě dřeva a s větším množstvím dekoračních prvků.

Foto: Luis Asin
Foto: Abáton a Wespi de Meuron Romeo Architects

Půdorys bytu (horní podlaží je nahoře)

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám