Rekonstrukci a realizaci svěřili majitelé španělskému ateliéru Abáton a švýcarskému Wespi De Meuron Romeo Architects. Zařízení interiéru si vzali na starosti designéři ze studia Batavia.

Dvě podlaží bytu v historické části města v budově z roku 1914 se nemohla snad více lišit. Spodní tvořil tradičně zařízený příjemný byt, jehož stropy zdobily četné dekorace. Architekti se snažili ze stávajícího zařízení zachovat co nejvíce. Pouze původní podlaha byla v kritickém stavu, tu tedy museli nechat vyměnit za novou, dřevěnou.

Jak poznamenávají autoři proměny, rozčlenění spodní části bytu mělo logiku a bylo funkční, proto ani s většinou příček nebylo nutné hýbat nebo je odstraňovat. Stačilo jen určit stávajícím místnostem nové úlohy, které odpovídají potřebám současných majitelů.

Na podkrovní společenskou část navazuje střešní terasa.

Na podkrovní společenskou část navazuje střešní terasa.

FOTO: Luis Asin

Na terase je vířivka, i ta a její okolí je navržena v čistě bílé barvě a rovných liniích.

Na terase je vířivka, která je spolu s okolím rovněž navržena v čistě bílé barvě a rovných liniích.

FOTO: Luis Asin

Z terasy je hezký výhled na historickou část Madridu.

Z terasy je hezký výhled na historickou část Madridu.

FOTO: Luis Asin

Horní část bytu s celkovou plochou 250 čtverečních metrů tvořila pouze nepoužívaná půda, která ale měla všechny předpoklady k tomu, aby se z ní stal hlavní společenský prostor domácnosti. Navíc propojený s nádhernou, šedesátimetrovou střešní terasou.

Výrazným rysem podkrovního prostoru jsou jen malá okna, která propouštějí omezené množství denního svitu. Architekti proto museli interiér zařídit tak, aby byl pořád hezky světlý.

Výrazným rysem podkrovního prostoru jsou jen malá okna, která propouštějí omezené množství denního světla. Architekti proto museli interiér zařídit tak, aby byl pořád hezky světlý.

FOTO: Luis Asin

Podkroví domu je velice členité, rovnou, standardně vysokou stěnu, aby v něm jeden pohledal.

Podkroví domu je velice členité. Rovnou, standardně vysokou stěnu, aby v něm člověk pohledal.

FOTO: Luis Asin

Cílem proměny bytu bylo propojit rozumným a funkčním způsobem obě jeho podlaží a zachovat na jedné straně tradiční styl, ovšem na straně druhé vdechnout bytu moderního ducha.

Kuchyň je srdcem společenského prostoru, který vznikl v dosud nevyužívaném podkroví.

Kuchyň je srdcem společenského prostoru, který vznikl v dosud nevyužívaném podkroví.

FOTO: Luis Asin

FOTO: Luis Asin

V čistě bílé barvě je samozřejmě zařízena nejeno obývací část podkroví, ale také kuchyň.

V čistě bílé barvě je samozřejmě zařízena nejen obývací část podkroví, ale také kuchyň.

FOTO: Luis Asin

Horní podlaží je proto celé v soudobém, vysloveně minimalistickém rázu, designéři jej oprostili od všech tradičních prvků. Propojeno je do jednoho celku. Dominantními prvky tohoto prostoru jsou šikmá střecha a malé otvory, které udávají jeho základní charakter, ovšem jsou také hlavním důvodem, proč má jen omezený přísun denního světla.

Ve stejném stylu, jako je zařízené horní podlaží je navržena také napříkald ložnice ve spodním podlaží.

Ve stejném stylu jako horní podlaží je navržena také například ložnice ve spodním podlaží.

FOTO: Luis Asin

Do ložnice je integrovaný i koupelnový kout.

Do ložnice je integrovaný i koupelnový kout.

FOTO: Luis Asin

Pro moderní část domácnosti jsou charakteristické čisté linie a minimalistický styl.

Pro moderní část domácnosti jsou charakteristické čisté linie a minimalistický styl.

FOTO: Luis Asin

Součástí společenského prostoru je kuchyň, která je umístěna v části s nejvyšším stropem, stranou od středu celého prostoru, přímo naproti vstupu na terasu.

V přízemí bylo možné zachovat i původní okna a štukované stropy.

V přízemí bylo možné zachovat i původní okna a štukované stropy.

FOTO: Luis Asin

Původní podlahy byly v celém bytě v natolik špatném stavu, takže je bylo třeba zcela odstranit a nahradit úplně novými, dřevěnými.

Původní podlahy byly v celém bytě v natolik špatném stavu, že je bylo třeba zcela odstranit a nahradit úplně novými, dřevěnými.

FOTO: Luis Asin

K výše zmiňovanému propojení spodního podlaží bytu a horního společenského prostoru architekti využili zopakování minimalistického stylu ve vstupní hale, chodbě a hlavní ložnici na úrovni spodního podlaží. I zde proto zůstaly stěny, stropy, dveře i podlahy čistě bílé.

Osttaní ložnice ve spodním patře jsou zařízené v tradičním stylu, tj. s podlahou v přírodní barvě dřeva a s větším množstvím dekoračních prvků.

Ostatní ložnice ve spodním patře jsou zařízeny v tradičním stylu, tj. s podlahou v přírodní barvě dřeva a s větším množstvím dekoračních prvků.

FOTO: Luis Asin

FOTO: Luis Asin

Půdorys bytu (horní podlaží je nahoře)

Půdorys bytu (horní podlaží je nahoře)

FOTO: Abáton a Wespi de Meuron Romeo Architects