Hlavní obsah

Starou chatu majitel proměnil v nový dům

Právo, Karolina Černá

Stavbu z 30. let minulého století založenou na betonových pasech přeměnil její nový majitel v moderní nízkoenergetický dům vonící dřevem a splývající s okolní krajinou.

Foto: Milan Malíček, Právo

Atypický tvar domu je dán jeho skladbou ze dvou obdélníkových částí s průhledným propojením centrální části s terasou venku před vstupem i v patře.

Článek

Dům jakoby sestavený ze dvou chat propojených středovou částí, sloužil za první republiky jako kanceláře stavební firmy Skorkovský. Pozemky, na nichž se nachází, byly určeny k vilové zástavbě. Ale přišla druhá světová válka.

Foto: Milan Malíček, Právo

Zadní strana domu nabízí průhled ke stromům z centrální části a odkrývá zadní vchod dolů do sklepa a vstup do zahrady z koupelny v přízemí.

Láska z dětství

V roce 1947 zakoupili domek prarodiče dnešního majitele. Jeho rodiče pak stavbu dlouhá léta využívali k rekreaci. Nynější vlastník zde trávil šťastné chvíle dětství. Také proto rekonstruoval dům pro celoroční pobyt své vlastní rodiny s láskou, s citem a úpravy vlastně ještě úplně nedokončil.

Foto: Milan Malíček, Právo

Jídelnu od kuchyně odděluje ostrůvek s varným centrem.

Obě okrajové části stavby zůstaly zachovány v dobrém stavu, v toku času se jich dotkly jen drobné údržby a opravy. Před padesáti lety prošla střední propojovací část se sociálním zařízením značnou modernizací.

Foto: Milan Malíček, Právo

Obývací část v přízemí je spojena s jídelnou.

Nové, zásadní změny se stavba dočkala nedávno. Pod téměř celou její plochou nechal majitel nově vyhloubit sklep. Z přízemí vytvořil vstupní a zároveň průchozí část domu – verandu, prosklenou z přední i zadní strany. Pohledově stavbu propojuje s okolní zahradou.

Foto: Milan Malíček, Právo

Úzké betonové schodiště vede do ložnice. Všude kolem jsou obklady ze smrkového dřeva.

Dispozice domu

V přízemí jedné části se nacházejí kuchyň, jídelní a obývací část v jedné místnosti. Ve druhé boční části jsou za betonovou zdí centrální verandy v užší uličce koupelna se sprchovým koutem, sauna, toaleta. Naproti pak dva větší dětské pokoje a pracovna – vše v minimalistickém moderním provedení.

Foto: Milan Malíček, Právo

Obraz schodiště do ložnice v přízemí odráží zrcadlo. Ložnici nahoře oddělují od schodiště gumové provazy kvůli bezpečnosti a propouštění světla v patře.

Do sklepa vedou schody z vnější zadní části domu, vstup je také vpředu pod schodištěm za betonovou zdí.

V patře ve středu domu se nacházejí koupelna a toaleta, oddělené posunovací stěnou, a především ložnice rodičů a nejmladšího člena rodiny.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ložnice voní dřevem pokrývajícím strop, stěny i podlahu. Ze dřeva jsou také skříně na míru.

Teplo, vůně, světlo

Obytné místnosti a vstupní prosklenou verandu za hezkého počasí prosvětluje hřejivé slunce. Zachovaná špaletová modřínová okna mají nově z vnější strany sklo a z vnitřní strany dvojsklo.

Vstupní posunovací dveře v hliníkovém profilu a zadní fixní prosklenou stěnu tvoří trojskla.

Foto: Milan Malíček, Právo

Na dřevěných lehátkách s výhledy do přírody a na krbové ohniště se krásně odpočívá.

Foto: Milan Malíček, Právo

Terasa v patře a prosklený štít/dveře lákají do ložnice slunce z jižní strany. Na jaře se přes hrazení terasy zelená vistárie, která vytvoří před ložnicí kvetoucí zástěnu.

Četné dřevěné plochy šíří po celém interiéru vůni pryskyřice a dřeva, třeba ruské borovice, z níž jsou původní základní stěny, nové stropy i velké posunovací dveře, a původní smrkové podlahy. Díky dřevu, ale i betonu z lokálního písku je interiér laděn v okrových a zlatohnědých odstínech.

Foto: Milan Malíček, Právo

Terasa v patře nabízí výhled do krajiny v okolí. U prosklení z vnitřní strany je zabudovaný podlahový konvektor kvůli udržení tepla.

V domě se topí plynem a radiátory, kotel ve sklepě rozvádí teplo do nich i do teplovodního podlahového vytápění ve střední části domu. Tam k tepelnému komfortu v případě potřeby přispívá krbová vložka v betonové zdi, díky níž a tahu schodištěm stoupá teplo do ložnice s podlahovým vytápěním.

Údaje o stavbě

Obytná plocha: 150 m2, sklep 25 m2, přízemí 100 m2, ložnice i s terasou 25 m2

Konstrukce: dřevěná s difúzně otevřenou skladbou

Fasáda, izolace: modřínové palubky, dřevěný rošt a minerální vlna

Střecha: titanzinková krytina, zateplená foukanou izolací Ciur

Topení: plynový kotel, radiátory a teplovodní podlahové vytápění, krbová vložka, kuchyňská kamna

Realizace: Wolf Mole 

V kuchyni rodina vaří na plynu, a je-li třeba, přitápí ocelovými kamínky s kachlovým obložením.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám