Hlavní obsah

Architektonické studio proměnilo nevyužívaný úsek dálnice ve veřejný park

Novinky, tnk

V jihokorejském Soulu proměnili architekti téměř tisícimetrový úsek již nevyužívané dálnice ve veřejný park. Výsledek práce nizozemského studia MVRDV, které proměnu navrhlo, je fantastický. Místní obyvatelé tak získali příjemnou kolonádu v jinak dopravně velmi zatížené oblasti.

Foto: Archiv studia MVRDV, Ossip van Duivenbode (5x)

Nevyužitá stavba se proměnila v nevšední promenádu s parkem.

Článek

Hlavním cílem architektů bylo proměnit stávající stavbu na veřejnou zahradu s vyvýšenou ocelovou a betonovou konstrukcí. Zachovali její tvary, ale dali jí novou funkci.

Z dříve nevzhledné dálnice se stalo vyhledávané veřejné prostranství, které nese název Sky garden neboli Nebeská zahrada. Ta se nachází v samém srdci Soulu v neustále se měnící rušné městské oblasti.

Foto: Archiv studia MVRDV, Ossip van Duivenbode

Dálnice se stala vyhledávanou relaxační zónou.

Na dálnici v současnosti rostou nejrůznější rostlinné druhy a přeměňují ji tak na veřejný park o délce 983 metrů. Květiny a keře jsou vysazeny v celkem 645 květináčích.

Podle informací, které architektonické studio MVRDV Novinkám poskytlo, obsahuje park tisíce rostlin, stromů, keřů i květin, přibližně 228 rostlinných druhů a poddruhů. Ty mají v příštím desetiletí narůstat do svých konečných výšek.

Foto: Archiv studia MVRDV, Ossip van Duivenbode

Architekti na bývalou dálnici umístili velké množství rozměrných betonových květináčů s lavičkami.

Hlavní záměr byl jasný. Aby bylo město, a hlavně centrální nádraží, zelenější, přívětivější a přitažlivější, a aby byly propojeny zelené plochy v širším okolí. Nové mosty a schody pak spojují viadukt s nejbližšími hotely, obchody a dalšími zahradami.

Foto: Archiv studia MVRDV, Ossip van Duivenbode

Nechybí prostory kde se mohou lidé schovat před nepříznivým počasím.

Foto: Archiv studia MVRDV, Ossip van Duivenbode

V noci jsou květnináče nasvíceny a dálnice je tak působivým světelným objektem.

Jde o cenný příklad, jak přetvořit dálnici z roku 1970 na pěkné prostředí a změnit každodenní život tisíců lidí, kteří procházejí centrem Soulu.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám