Hlavní obsah

Moderní slunečníky stíní ze všech stran, vybírat lze z mnoha barev i velikostí

Právo, Karolina Černá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moderní slunečníky, clony a plachty přinášejí kýžený stín, když je slunce přímo nad našimi hlavami, nebo se sklání k obzoru. Lze s nimi totiž snadno manipulovat.

Foto: Donate

Slunečník Hyde z hliníkové konstrukce je potažený umělou textilií, odolnou vůči povětrnostním podmínkám. Slunečník lze otáčet o 360°, naklápět nahoru a dolů. Rozměry 300 x 300 cm. Cena 29 820 Kč

Článek

Než si pořídíme zahradní stínidlo, promyslíme, zda ho chceme postavit ke stolu, k zahradnímu posezení, k bazénu.

Klasikou jsou slunečníky s výškově nastavitelnou středovou nohou, nejčastěji je kotvíme bodcem do země nebo stojanu.

Foto: Hornbach

Rozsah výkyvného slunečníku Toulon je 2,5 x 2,5 m. Tento slunečník rozevíráme kličkou. Potah slunečníku je vyroben z polyesteru.

K žádaným stínidlům patří slunečník s boční nohou, která nepřekáží, chceme-li pod něj postavit stůl se židlemi.

Na stěnu domu, větve stromu můžeme připevnit plachtu či clonu. Stínidla jsou kulatého, čtvercového, trojúhelníkového tvaru, vybírat můžeme podle toho, jaký prostor a jak během dne osluněný prostor chceme chránit.

Materiály a barvy

Konstrukce slunečníku musí být stabilní, a pokud možno také těžší, aby odolala větru. Velké a dražší slunečníky mají konstrukci kovovou nebo dřevěnou, obvykle z teakového dřeva. Lehčí hliník a plast se uplatní u menších přenosných slunečníků.

Foto: Hornbach

Sluneční čtvercovou plachtu z polyethylenu s vysokou hustotou upevníme na strop i na stěnu, můžeme ji libovolně natáčet proti slunci. Cena 1290 Kč.

Potah slunečníku, clony a plachty musí chránit před přímým UV zářením. Výrobci používají tkaniny z polyesteru s bavlnou, polyethylenu s vysokou hustotou HDPE (180 g/m2), impregnované tkaniny. Ideální je vyztužení lemu, stínidlo tak lépe drží tvar.

U stínicího materiálu také sledujeme UPF faktor, míru ochrany před slunečními paprsky. I pod slunečníkem se můžeme opálit, navíc nás neochrání před odraženým UV zářením třeba z vody v bazénu. Nezapomeneme proto na ochranný krém!

Některé látky s příměsí teflonu brání zašpinění a plesnivění potahu. Vždy je však dobré za deště slunečník, plachtu složit a před uložením na zimu je vyčistit a nechat vyschnout. Podle provedení a modelu slunečníku lze potah sejmout a vyprat, což údržbu velmi usnadní.

Foto: Mountfield

Slunečník Bali lehké stabilní hliníkové konstrukce má výškově nastavitelnou tyč. Je vybavena teleskopickým vysouvacím mechanismem Push-up pro snazší otevírání.

Nejpřirozeněji vypadá, když barva stínidla ladí s jeho bezprostředním okolím. Tmavší barvy a potahy s vyšší hustotou pohlcují UV záření více.

Náklon a stabilita

Stojan může být z plastu, dřeva nebo z těžkého kamene. Proti větru je účinný stojan do kříže. Clony a plachty instalujeme napevno ke stěně, ke konstrukci altánu.

Foto: Ikea

Látka slunečníku má UPF 25+, takže poskytuje velice dobrou ochranu před slunečními UV paprsky. Blokuje až 96 % UV záření. Cena 499 Kč.

Větší slunečníky ovládáme kličkou, tažným lankem přes kladku. Naklánět je lze díky ohebnému kloubu, střechu slunečníku tak namíříme i proti slunci ležícímu nízko nad obzorem. Velmi flexibilní jsou v tomto ohledu výkyvné slunečníky. Jejich otočnou vrchní část optimálně přizpůsobíme aktuální intenzitě slunečního záření.

Sluneční plachty instalujeme např. D kroužky z nerezové oceli a elastickými upínacími popruhy, které clonu udrží v původní poloze i při silných poryvech větru. Vydutý střih sluneční plachty ji udržuje hladce napnutou. Větší plachty mají lankové upínání, výrobci je dodávají s lankovým setem a pojezdovými žabkami.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám