Hlavní obsah

Elegantní osvětlení dodá večerní zahradě nový rozměr

Právo, Sylva Svobodová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zahrada, přístupové cesty, terasa, altánek, okolí bazénu i balkón potřebují po setmění osvětlit. Je to bezpečné pro nás, odradí to případné zloděje, a ještě máme jedinečný vizuální zážitek.

Foto: Bonami (3x)

Svítící květináč Eos patří na terasu, do zahrady i k bazénu. Zdrojem je ledka, produkt odolný vůči vodě, UV záření a výkyvům teplot. Výška 26 cm, materiál plast. Cena od 3499 Kč

Článek

Venkovní osvětlení plánujeme nejlépe ještě před založením zahrady, protože včasné umístění kabeláže do země je tou nejlepší variantou. Na pomoc si přizveme zahradního architekta, promyslíme koncepci zahrady, výběr konkrétních svítidel a rostlin.

Foto: Delta Light

Venkovní nástěnné svítidlo Vision Out vykresluje na zdi pomocí čoček paprsky ve tvaru paraboly. Volit lze směr světla nahoru, dolů nebo oba zároveň. Svítidlo má tvar jednoduchého kvádru přisazeného ke zdi, minimalistický vzhled. Cena od 10 785 Kč

„Zamysleme se nad tím, co od osvětlení očekáváme. Jestli chceme docílit architektonické nasvětlení domu, nebo má osvětlení zajistit funkční nasvětlení jen vybraných částí budovy či zahrady. Největší chybou je volba špatného typu nebo nedostatečně výkonného svítidla pro daný účel,“ říká Pavel Boháč ze společnosti Delta Light.

Osvětlení, kam se podíváš

Promyslíme si, kde se večer nejčastěji pohybujeme, čím chceme upoutat pozornost (jezírko, zajímavé seskupení travin, kamenů), kde bude posezení.

Zjistíme, že svítidel potřebujeme mnoho: ke vchodu, na terasu (umístíme na zeď či podlahu), do okolí bazénu, vodních ploch, k příjezdové cestě do garáže, kolem chodníku, k zahradnímu domku, dílně.

Foto: Bauhaus

Sestavu dekorativních svítidel na terasu tvoří koule, barová stolička, kužel, lampa, hlava Buddhy. Zdroj LED nebo 15 W úsporné zářivky, možné dálkové ovládání. Cena podle typu od 599 Kč

Praktická je ucelená řada venkovních svítidel ve stejném stylu, která k sobě ladí i tvarem nebo materiálem, nebo rovnou kolekce. Jsou v dané bezpečnostní třídě, chráněné před vnikem vody a prachu, zvládnou bez problémů výkyvy teplot.

Foto: Bonami

Krásné dekorativní lampy vypadají jako svítící kameny. Prodávají se ve třech velikostech, cena od 9999 Kč.

Oblíbená jsou solární svítidla, která nabije slunce. Nepotřebují zásuvky, kabeláž, stačí je zapíchnout do záhonu, zavěsit na strom či pergolu. Oceníme je na letní party, kdy dlouho do noci svítí jako zavěšené lucerničky, lampiony nebo barevné koule.

Svítit do tmy mohou i samotné stolky, květináče nebo sedáky vytvarované z odolného plastu. Jsou vybavené úspornými LED zdroji s dlouhou životností.

Foto: Eglo

Dekorativní svítidlo Lorena je z pozinkované oceli v barvě antické hnědé, sklo je opálově matné. Zdrojem je patice E 27, 1 x 60 W. Výška 1130 mm, váha 15 kg, stabilní. Cena 9390 Kč

Šikovné tipy

Efektní jsou cestičky a chodníky nasvícené zápustnými světly. Jsou bezpečná, nezakopneme o ně, vypadají skvěle. Preferujme použití LED typů, které nejsou energeticky náročné, mají dlouhou životnost a nízké náklady na údržbu. Vždy dbáme na bezpečnost svítidel — do exteriéru vybíráme v rozmezí IP44 — IP68.

Foto: Eglo

Svítidlo z kategorie Topline Langreo je vyrobeno z nerez oceli a plastu. Zdrojem světla je LED 2 x 4 W. Velikost délka 75 mm, výška 200 mm, IP 44, cena 2290 Kč

Finančně nenáročné, ale zajímavé jsou LED pásky, které jsou pěknou dekorací. Instalace je snadná, mají totiž samolepicí pásku, délku určujeme podle potřeb napojováním a stříháním jednotlivých částí. Pro venkovní použití volíme pouze provedení zalité v silikonu s krytím IP67.

Foto: Eglo

Stojací Hilburn je z pozinkované oceli a plastu. Zdrojem světla je patice E27 1 x 60 W, výška 1030 mm, cena 1690 Kč.

Důležité je praktické rozvržení a dispozice svítidel v zahradě, ale i komfortní ovládání. Když se dá rozsvítit pouze z vnitřní části domu, obtěžuje nás to.

Osvětlení cestiček, garáže nebo zahradního altánu má mít ovládání nejlépe už od branky či fungovat na pohybové čidlo.

Zdroje do zahrady

Odborníci doporučují přechod z halogenových svítidel na ledková, která mají stejný světelný výkon, ale zhruba 8x menší příkon. Ledky jsou často doplněné o pohybová nebo světelná čidla. Nevhodné jsou starší technologie — zářivky a výbojky. LED zdroje jsou odolnější i při použití v kombinaci se senzory, nevadí jim častější spínání.

Foto: Bonami

V létě je čas společného grilování, rozmanitých zahradních party, které se konají do pozdního večera. Atmosféru podbarví sestava barevných světel, cena 539 Kč.

„Nekupujte svítidla nebo zdroje, kdy každé z nich má různou teplotu chromatičnosti a jsou použity v rámci jedné instalace. Osvětlení zahrady nebo okolí domu je pak nekomfortní pro oči, působí nekonzistentně, neplní vlastně estetickou úlohu. Všechna svítidla mají mít stejnou barvu světla,“ vysvětluje Kateřina Köllnerová z firmy Ledvance.

Co je ochrana krytí IP

Při nákupu svítidla do venkovních prostor volíme správné krytí, které nese označení IP. První číslo uvádí stupeň ochrany před nebezpečným dotykem a vniknutím cizích předmětů (0–6).

Foto: Ikea

Solární závěsné lampy načerpají přes den energii ze sluníčka a večer nám svítí zadarmo. Nepotřebujeme žádnou zásuvku ani kabeláž.

Druhé číslo stupeň ochrany před vniknutím vody (0–8). Standardní venkovní použití začíná na IP 44, IP 68 je pro neomezené venkovní použití. Platí: čím vyšší číslo, tím větší odolnost, ochrana.

Svítidlo s číslem 8 je schopné nepřetržitého potopení ve vodě.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Výběr článků

Načítám