Hlavní obsah

Majitelé brněnské vily chtěli prosvětlený domov, strop v ložnici mají prosklený

Novinky, Text: Jan Sedlák, editace: tnk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podoba brněnského rodinného domu od architektů Aleše Buriana a Gustava Křivinky je ovlivněna potřebami a představami stavebníků. Ti se zasadili o to, aby vznikla prosvětlená a racionálně řešená vila, která co do barevnosti a tvarů nese jasný rukopis architektonického ateliéru.

Foto: Slavné vily Jihomoravského kraje

Vila s adresou: Krondlova 920/3, Brno-Stránice

Článek

Stavebníci, profesí stavař a výtvarnice, přistoupili ke stavbě rodinného domu s celkem jasnými představami a zkušenostmi ze svého předchozího bydlení i z objektů, které vybavovali pro jiné stavebníky. Na výběru parcely a architekta si dali hodně záležet.

Zadali hned několik studií. Nakonec se rozhodli pro architektonickou kancelář Burian Křivinka.

Foto: Slavné vily Jihomoravského kraje

Stavba má moderní nadčasové geometrické tvary.

Jde o příklad stavby, kde byli klienti při vzniku návrhu stavby a v průběhu stavění velmi aktivní. Architekti respektovali jejich záměry. Paní domu se přímo podílela na volbě obkladů a podlah a výběru zařizovacích předmětů.

Foto: Slavné vily Jihomoravského kraje

Pohled na stavbu v průbehu dokončovacích prací na zahradě.

Při pohledu na vilu je vidět, že klienti chtěli hodně prosklených nebo otevřených ploch, kterými proniká do interiérů dostatek světla a vzduchu. Ty umožňují například průhled z jídelny přes obytnou halu do společenské místnosti, z níž se vychází na zahradu. Prosklen je i strop ložnice rodičů v patře.

Foto: Slavné vily Jihomoravského kraje

Součástí stavby je i prostorná garáž.

Centrum interiéru tvoří obytná hala s krbem a galerií. Součástí domu je i samostatně přístupný ateliér i pokoj hosta, předsazená garáž a hospodářské zázemí v suterénu, kde nechybí klenutý vinný sklep.

Foto: Slavné vily Jihomoravského kraje

Majitelé si mohou užívat prostorné společenské místnosti s výhledem do okolní krajiny.

Červená fasádní omítka navazuje na místní tradici. Podoba domu je dána splynutím několika geometrických těles s několika dekorativními prvky.

Charakter stavby výrazně ovlivňují použité materiály, kterými je pohledový beton, titanzinek, hliník, mramor, dubové a teakové dřevo.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám