Hlavní obsah

Architekt si postavil neotřelý příbytek ve tvaru kovbojské boty

Novinky, nes

Řemeslník a architekt Dan Phillips je v městečku Huntsville v americkém Texasu známý mj. tím, že rád do svých stavebních projektů zapracovává již použité materiály. Za hranice městečka se ovšem jeho věhlas rozšířil především díky obří kovbojské botě, kterou postavil, a která je ve skutečnosti příbytkem.

Foto: Profimedia.cz

V texaském městě Huntsville vyrostl dům ve tvaru kovbojské boty.

Článek

Rodinný příbytek, který sestává kromě samotné boty i z bungalovu, jenž k ní těsně přiléhá, lze využít k trvalému bydlení. Majitel jej zatím nabízí k pronájmu, a to v přepočtu za 30 tisíc korun na měsíc.

Foto: Profimedia.cz

K domu těsně přiléhá nenápadný bungalov.

Celková vnitřní plocha podlah neotřele vyhlížejícího objektu činí 66 čtverečních metrů.

Dům má koupelnu, kuchyň a dvě velké místnosti. Jeden z pokojů je v již zmiňovaném bungalovu, který je uzavřen plechovou střechou, v botě je druhý z pokojů, v místě podpatku je uložena kuchyň. Odtud stoupá červeně natřené schodiště. Vede až na střechu, kde ústí do maličké mansardy s terasou. Dům v nejvyšší části boty měří něco málo přes 10,5 metru.

Foto: Profimedia.cz

Zajímavostí je, že část ve tvaru boty je prakticky bez oken. Podle autora by mohla být využívána napříkald jako ateliér.

V celém interiéru lze objevit vlastnoručně a na zakázku vyráběné prvky, jako například mozaikovou podlahu. Českého diváka ovšem na první pohled poněkud zarazí způsob zacházení s vlnitým plechem. Navzdory očekávání jej majitel a stavitel domu neupotřebil v exteriéru, ale naopak jím obložil stěny v interiéru, a to jak v bungalovu, tak v kuchyni a prakticky v celé schodišťové šachtě nad ní. Stěny a strop spodní části boty jsou pak obloženy deskami z překližky.

Foto: Profimedia.cz

Mozaiková podlaha je všude v celém domě. V přízemí, odkud stoupá červené schodiště na střechu domu je kuchyň.

Charakter dřevěných prvků v domě, ať již to jsou dveře, okna, nábytek nebo schody v bungalovu, je v silně rustikálním stylu. Některé prvky byly zcela očividně zachráněny z některé z okolních stodol či jiných hospodářských stavení.

Foto: Profimedia.cz

Českého diváka může zarazit využití vlnitého plechu na obklady v interiéru. Dům je ovšem v drtivé většině postaven z recyklovaného, nebo rovnou darovyaného materiálu. Jinými slovy, autor musel prostě stavět z toho, co zrovna měl.

„Od dětství mě bavilo vytvářet domky, které vypadaly jako příbytky, o kterých se píše v pohádkových knížkách,” řekl pro televizní stanici ABC Dan Phillips.

„Prostě miluju architekturu z pohádek,” dodal. A jak uvádí například server Designboom, aby snad kovbojské tematiky nebylo v Huntsville málo, plánuje nadšený umělec vystavět v bezprostředním sousedství ještě jeden nezvyklý dům. Tentokrát ve tvaru kovbojského klobouku.

Foto: Profimedia.cz

V botě je uschován jeden z pokojů. Kuchyň je v místě jejího podpatku.

Konec konců, Dan Phillips už ve svém městě postavil přes dvacet unikátních, ekologicky šetrných domů. A prakticky všechny jsou vytvořeny z recyklovaného materiálu.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám