Hlavní obsah

Dům v pasivním standardu je pro rodinu se dvěma dětmi ideální

Právo, Sylva Svobodová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mladí partneři zamýšleli postavit dům se sedlovou střechou. Oslovili zkušeného architekta a výsledkem je stavba v pasivním standardu. Je vybavená moderní technologií a postavená z kvalitních nadčasových materiálů.

Foto: Milan Malíček, Právo

Otevřený prostor v přízemí tvoří čtyři funkční zóny: kuchyň, jídelna, obývací pokoj a relaxační herna s knihovnou. Ta je originálně vestavěná do schodiště.

Článek

„Původně jsme chtěli pouze nízkoenergetický dům. Dozvěděli jsme se o akci Zelená úsporám a zjistili, že plánovaná realizace se bez problému vejde do pasivní dotace,“ říká majitel.

Foto: Milan Malíček, Právo

Praktická je vstupní, prostorná hala. Skrze venkovní prosklené dveře přivádí dostatek denního světla. Jsou zde vestavěné skříně na míru, které pojmou svrchní šatstvo, sezónní předměty i pomůcky na úklid.

Dům je vybavený tepelným čerpadlem na principu vzduch–voda, rekuperací a solárními panely na střeše, které ohřívají vodu v bojleru.

Foto: Milan Malíček, Právo

Úsporně a prakticky

Jednoduchý a logicky postavený dům patří mladé rodině se dvěma dětmi. Dispozice je do detailu promyšlená, dokonce s výhledem na vzdálenou budoucnost, až děti povyrostou.

Vše je účelné, partneři dávali přednost kvalitním materiálům, je vidět vytříbený vkus.

Foto: Milan Malíček, Právo

Kuchyň je orientovaná na sever a je vyrobená na míru od šikovného truhláře. Naši hostitelé milují dřevo a rádi se jím obklopují: z dubu je podlaha, jídelní stůl, pracovní deska, parapety. Venkovský styl reprezentují dřevěné trámy u stropu.

S projektem jim pomáhal architekt, který měl jasné zadání: navrhnout klasický dům, který nezatěžuje provozem, energetickou náročností a údržbou. Štěstí měli majitelé i na volbu stavební firmy – pracovala kvalitně, i když se samozřejmě jistili stavebním dozorem.

„Architekt vše propojil a navrhl. Lidé z jednotlivých řemesel nám poradili ještě mnoho speciálních vychytávek,“ vysvětluje náš hostitel.

Foto: Milan Malíček, Právo
Foto: Milan Malíček, Právo

Manželé se rozhodli pro strop, který jde až ke hřebenu střechy. Nemají tedy půdu, protože by ji stejně aktivně nevyužili. Na stěnách a schodišti je pohledový beton – pandomo.

Vstup do domu je velkorysý. Za vchodovými dveřmi s prosklenou částí je pohodlná hala. Zde jsou vestavěné šatní skříně zhotovené na míru, které pojmou svrchní šatstvo, úklidové prostředky a vybavení, jež se používá sezónně.

Pár kroků odtud je spižírna, takže odnést nákup a vyskládat ho je pro rodinu s dětmi pohodlné. V blízkosti je i technická místnost s rekuperací.

Foto: Milan Malíček, Právo

Z horní galerie máme přehled o dění v obývacím pokoji. Bezpečnostní zábrany chrání děti.

Čtyři logické zóny

Propojené a zároveň funkčně oddělené, to je přízemí domu – kuchyň, jídelna, obývací část se sedačkou a klidový kout na relax, hraní a čtení knížek. Dominuje mu originální, do schodiště vestavěná knihovna.

Sjednocujícím prvkem prostoru je dubové masivní dřevo, betonová stěrka pandomo, dřevěné trámy a bílo-šedá barevná kombinace. Dům působí decentně a nadčasově.

Foto: Milan Malíček, Právo

Pasivní dům má ve všech místnostech podlahové vytápění, dřevěná okna s trojsklem, tepelné čerpadlo na principu vzduch–voda a solární panely na střeše. Dům má solární zisky, a přesto se vlivem dobré orientace vůči světovým stranám v létě se nepřehřívá.

„Máme moc rádi dřevo, v interiéru jsme zvolili dub. Je z něho podlahová krytina, jídelní stůl, okenní parapety, pracovní deska, konferenční stolek,“ vyjmenovává paní domu. Vše vyrobil šikovný truhlář na míru, stejně jako kuchyňskou linku, vestavěné skříně.

Nepřehlédnutelný je krb, který stojí v centru obytného prostoru. „Hledali jsme krb, který by byl rozměrově větší, ale měl malý topný výkon. Nevytápíme jím, slouží spíše pro atmosféru, a tak nepřehřívá ani interiér,“ komentuje majitel.

Kuchyň je orientovaná na sever, obytný prostor na severovýchod, největší okno je na východ. Slunce obejde za den velkou část domu, okny vstupuje světlo a teplo, ale interiér se zbytečně nepřehřívá.

„Jsme spokojeni s tím, že nemáme terasu a hlavní obytnou část na jih. V létě je tu příjemný chlad, nepotřebujeme venkovní zastínění,“ říká paní domu.

Zaujalo nás

Partneři se rozhodli v prvním patře pro vysoký strop, který jde až ke hřebenu, obývací část tedy působí velkoryse. Nemají kvůli tomu půdu pod střechou.

V přízemí jsou zajímavé i výklenky. V nich jsou zabudované LED pásky, které svítí nahoru. Světlo vychází za trámem a vytváří v interiéru hezké efekty, ambientní osvětlení.

Foto: Milan Malíček, Právo

V domě jsou dvě samostatné koupelny, obložené jednobarevnou mozaikou. Mají nadčasový design, který se hned tak neokouká. Syté barvy chybět nebudou, doladí se ručníky, doplňky.

V horním patře „otevřené“ výklenky nejsou, využily se na úložné prostory. Schovají se do nich za sklopnými dvířky hračky, plyšová zvířátka, stavebnice, knížky.

Foto: Milan Malíček, Právo

Zajímavé jsou úložné prostory v dětském pokoji. Výklopné skříňky jsou bezvadně přístupné, vhodné na plyšáky, hračky a deskové hry.

Líbilo se nám i pojetí dětského pokoje. Děti jsou malé, chtějí být spolu a prostor je nyní otevřený. Až budou potomci chtít svoje soukromí, rozdělí se místnost na dvě shodné části. A na to jsou majitelé dokonale připraveni: jsou zde dvoje dveře, dva vstupy na balkón, dvě rekuperace, okna, skříně, úložné prostory.

Foto: Milan Malíček, Právo

Společný dětský pokoj manželé v budoucnu plánují předělit příčkou na dvě shodné poloviny. Jsou zde dvoje dveře, dva samostatné výstupy na balkon, dvě rekuperace, skříně, úložné prostory.

Přirozená a nenáročná zahrada

Partneři si pozemek pořídili kdysi dávno jako investici, stavět začali po mnoha letech. Nyní oceňují, že mají kolem sebe již dokončenou okolní zástavbu, jisté výhledy, nečeká je žádné nemilé překvapení. Přizpůsobili tomu návrh zahrady, výsadbu.

„Vidíme na les a chceme na něj přirozeně navázat. Naše zahrada je odstupňovaná, působí plasticky. Nemáme anglický trávník, ale přirozenou luční trávu, jednoduché keře. Preferujeme vytrvalé byliny, máme rádi levandule, chrpu,“ říká hostitel.

Popis domu

Pasivní rodinný dům se sedlovou střechou.

Materiál zděný: cihla Heluz Family 2 v 1, bez dodatečného zateplení.

Užitná plocha domu 158 m2, velikost zahrady 850 m2. Dům je založený na pěnoskle (izolační zemní materiál).

Vytápění podlahové, tepelné čerpadlo pracující na principu vzduch—voda, solární panely na střeše domu ohřívají vodu v akumulační nádrži.

Větrání — rekuperace v každém pokoji, okna dřevěná — trojskla plněná argonem, stropní trámy dřevěné vysušené KVH hranoly.

Podlahová interiérová krytina — materiál dub, třívrstvá, 2 m dlouhá prkna, šíře 14 cm.

Venkovní terasa — podlaha sibiřský modřín.

Kompletní náklady na provoz domu: ohřev, větrání, vytápění, voda, spotřebiče a osvětlení vyjdou kolem 1000 Kč/měsíc. 

Záměrně volí a vysazují nenáročné rostliny, které nepotřebují umělé zavlažování. Již teď se těší na léto, které si užijí na prostorné terase. Ta je vyrobena, jak jinak, z masivního dřeva – konkrétně sibiřského modřínu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám