Hlavní obsah

Futuristický rotující dům mění charakter každým svým otočením

Novinky, nes

Hlavní atrakcí letošního ročníku výstavy Ideální domov (Ideal Home Show), která je pro návštěvníky otevřena až do 9. dubna v londýnském výstavním centru Olympia, je otáčející se dům. Ten ovšem nerotuje kolem vertikální osy, jako například dětský vláček, ale kolem horizontální, tj. jako když se opéká kuře na grilu. Tím se mění charakter jeho interiéru.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Designéři představili v Londýně futuristický dům, který rotuje kolem své osyVideo: AP

 
Článek

„Každý, kdo kupuje dům, přemýšlí nad tím, jak je velký, ale míní tím, jakou nabízí plochu podlah. Nyní ale hovoříme o krychlových stopách nebo metrech, protože nabízíme skutečně trojrozměrný prostor místo plochy. Podlahy se mohou stát stěnami a poté i stropem, podle toho, jak je dům zrovna natočen,” vysvětlil pro agenturu AP Lee Baldry, který má na výstavě veřejnou prezentaci otočného domu na starosti.

Pointou je právě otáčení domu. Interiérové stěny jsou navrženy a využity tak, aby v každé poloze plnily jinou funkci. Jeden a tentýž prostor lze díky otáčení využít jako několik různých místností. V jednu chvíli dům funguje coby kuchyň, při jiném otočení jako obývák, při dalším se promění v ložnici vysunutím lůžka ze stropu atd.

Statické prosklené dveře 

Projekt je dílem architekta George Clarka a designéra Williama Hardieho. Dům váží 3,5 tuny, celá konstrukce dosahuje výšky 4,3 metru. Ačkoli vnitřní prostor má tvar kvádru, aby se mohl otáčet, má dům z vnější strany tvar válce, jehož povrch pokrývá hliníkový plech.

Zajímavostí jsou prosklené dveře dodané výrobcem Cerberus Glazin, které prakticky jako jediná část domu zůstávají statické.

„Změna jediného pravidla znamenala, že jsme museli znovu logicky umístit každou jednotlivou věc v domě, což v mnoha případech představovalo jistou výzvu. Zpočátku jsem si říkal, že je to praštěný nápad, po sestavení malého modelu jsem si uvědomil ten ohromný prostor, s jakým ve skutečnosti hrajeme, a projekt se stal náhle velice logickým,” popisuje na webu londýnské výstavy William Hardie.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám