Hlavní obsah

Starou pekárnu u Kolína majitelé rekonstruovali v duchu severského stylu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V malebné vesnici u Kolína v zeleném údolíčku kdysi stával mlýn s pekárnou. Mlýn se své renesance nedočkal, pekárnu její noví majitelé zachránili a přebudovali na útulné severské bydlení.

Foto: www.modernibyt.cz

Obývací pokoj je po kuchyni druhým obytným místem, kam se soustřeďuje rodinný život.

Článek

Proč se Lucie s Bobem přiklonili zrovna ke stylu, který není pro českou vesnici vůbec typický, nám bylo objasněno hned na počátku naší návštěvy.

Bob je velice šikovný, technicky uvažující a manuálně velmi zručný Holanďan. Luciina představa o klasickém venkovském domě vzala za své, když pochopila, že bílé palubky a obložení neudělají z domu chatu, ale naopak velmi příjemné bydlení.

Foto: www.modernibyt.cz

Díky otevřenému krovu vznikla v obýváku galerie a v půdním prostoru další dvě místnosti.

A tak, zatímco Bob kreslil, vymýšlel a oponoval architektům i řemeslníkům, aby vždy dosáhl svého, protože i nemožné se nakonec dalo udělat, Lucie listovala zahraničními časopisy a plánovala zařízení a výbavu interiéru.

Foto: www.modernibyt.cz

Z důvodu klidu v pokoji a živějšího soužití v kuchyni chtěli mít majitelé tyto dvě zásadní zóny v domě oddělené. Jsou prý tak pořád spolu, ale zároveň mají i občasné soukromí.

Foto: www.modernibyt.cz

Dřevěný pracovní stolek z Ikea odděluje kuchyň od jídelny. Novou mramorovou desku získal náhodou – zbyla z parapetů.

Objekty stojící vedle sebe – starý mlýn a pekárnu – koupili majitelé v roce 2005. Budovu mlýna museli nechat strhnout, protože byla v neopravitelném stavu, a soustředili se na starou pekárnu, kterou začali rekonstruovat o 4 roky později. Byly to zásahy tak zásadní, že z domu zbyly svého času jen obvodové zdi, což bylo dobře, protože si mohli dovolit prvky, které by při drobných opravách nebyly možné.

Bob si třeba prosadil velká okna s hlubokými parapety obloženými mramorem. Díky tomu vznikla krásná místa pro posezení s výhledy do zahrady, kde si hoví Míca i osazenstvo domu.

Foto: www.modernibyt.cz

Prostorná kuchyň s jídelnou je zařízená nábytkem z Ikea. Jídelní stůl vyráběl Bob a Lucie si k němu dopřála designový originál v podobě židlí od Vitry.

Foto: www.modernibyt.cz

V domě nesměla chybět krbová kamna s efektně vysokým komínem vytaženým až na střechu.

Oříškem pro řemeslníky byl třeba světlík ve střeše v podobě širokého a dlouhého pásu miralonu zakomponovaného mezi střešní krytinu. Bob opět dokázal, že to jde a do domu tak střechou vpustil další cenné světlo. Je na tohle zvyklý z Holandska.

Foto: www.modernibyt.cz

Skříňka se starým gramofonem čeká teprve na zprovoznění, zatím slouží jako dekorace a úložiště pro gramodesky.

Těsné soužití s přírodou

Lucii jsme objevili díky jejímu blogu, kde nás samozřejmě zaujaly fotky interiéru, ale také to, že se připojila k projektu Šetrnější domov, v němž jde o to, snažit se žít ohleduplně k životnímu prostředí a informovat o tom, jak to jde, i širokou veřejnost. Bylo nám jasné, že tady v „zeleném“ údolí se to přímo nabízí.

Foto: www.modernibyt.cz

Krásná světlá galerie je Luciiným útočištěm, když se najde vteřina klidu. Tady plete, háčkuje a odpočívá.

Na několikahektarovém pozemku postupně buduje tak trochu divokou, ale sympatickou zahrádku a snaží se také o drobné výpěstky.

Záhony si vyrobila netradičně v dřevěných přepravkách, prudký svah od domu k zahradě zpevnila kameny a osázela bylinkami, květinami a nízkými keříky. Čerstvé bylinky a květiny najdete také všude na terase i v domě v nejrůznějších nádobách.

Foto: www.modernibyt.cz

U pracovního stolu na galerii každodenně vznikají Luciiny lifestylové blogy www.lucieliving.blogspot.cz.

Foto: www.modernibyt.cz

Závěs s barevnými rodinnými fotografiemi je jedním z mnoha prima nápadů obou partnerů.

Nedílnou součásti stále se rozrůstající zahrady je i kompost, kde skončí vše, co by ve městě přišlo do odpadkového koše. Podle hesla „nic nevyhodím“ se ale řídí i Bob, který z cest tu a tam něco přiveze, neboť „se to může hodit“. Lucie pak vymyslí uplatnění onoho pokladu a Bob myšlenku dokončí.

Tuhle to byly třeba z Holandska přivezené dřevěné bedýnky od tulipánů, z nichž vznikly nápadité poličky…, na svůj den D čekají dřevěné cívky od elektrických kabelů, další bedýnky, mlýnské kameny, hrnce, dížky, konve na mléko atd.

Foto: www.modernibyt.cz

Pokojíček Aničky momentálně využívá jako ložnici i Lucie. Vedlejší podkrovní místnost patří synovi.

Tyhle dva to zkrátka baví a tak asi občas zabrousím na Luciin blog, abych se pokochala tím, co nového v jejich domě či na zahradě přibylo. Konec konců i já jsem si z pekárny přivezla jednu starou holandskou bedýnku od tulipánů…

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Lucie Martínková, www.modernibyt.cz

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám