Hlavní obsah

Podle čeho vybírat materiály na podlahu v okolí bazénu

Právo, Sylva Svobodová

Co musí zvládnout venkovní podlaha v blízkosti bazénu? Nesmí jí vadit trvalý kontakt s vodou, musí být mechanicky odolná, mrazuvzdorná, neklouzat, má hezky vypadat a snadno se udržovat v čistotě.

Foto: Albixon

Kolem bazénu se zastřešením Casablanca Infinity použijeme odolný materiál, který může být v trvalém kontaktu s vodou. Důležitý je design, který je v souladu se stylem domu.

Článek

Zpevněný povrch u bazénu je velká plocha, která výrazně ovlivní vzhled zahrady, okolí domu. Musí svým vzhledem zapadnout, působit v exteriéru vyváženě. Zvolit lze přírodní kámen, kompozitní materiály, betonové prvky nebo oblíbené kamenné koberce.

Foto: Mountfield

Dlažby a lemy Tesera mohou být v okolí bazénů z různých druhů přírodního kamene. Jsou neklouzavé, barevně stálé, odolné proti mechanickému opotřebení.

Kříženec dřeva a plastu

Kompozitní materiály jsou hodně oblíbené. Používáme je na terasy u domu a v okolí bazénů. Přesvědčily nás vysokou odolností, nízkými nároky na údržbu a dlouhou životností. Nemusejí se natírat, nemají třísky, na rozžhaveném slunci nepálí do chodidel, jsou pružné a příjemné na chůzi.

Foto: Mountfield

Stavební materiál Perwood v sobě spojuje vlastnosti dřeva a PVC. Má přírodní vzhled, vysokou trvanlivost, minimální nároky na údržbu. Je odolný vůči vodě i slunci, pevný, nepraská, je pružný a nehořlavý. Výhodou je snadná a rychlá montáž.

A samozřejmě jim nevadí kontakt s vodou. Také se nemusíme obávat žhavého uhlíku, který nechtěně spadne z grilu.

Zkrátka kompozit má samé přednosti. A to s sebou přináší i jedno negativum – má spoustu nekvalitních napodobenin. Takže pozor, vybírejme pouze u renomovaných výrobců, ptejme se na složení materiálu, na to, jakou snese zátěž, jakým způsobem se provádí kotvení.

Vhodný poměr plastu a dřeva je u kvalitního výrobku 50:50, zátěž je až 1800 kg/m2 a kotví se po 50 cm.

Foto: Inoutic

Kompozitní materiál Twinson Massive je vhodný k obložení bazénů. Nepodléhá hnilobám, netvoří třísky, nerozpaluje se na slunci, neklouže.

Jakýkoli materiál prověříme v praxi. Stačí, když si žena vezme vysoké podpatky a zkusí se projít. Varováním by měl být i viditelně se drolící materiál v řezu, který si prohlédneme na vystaveném vzorku.

Kámen je klasika

Milovníci přírodních materiálů preferují kamennou dlažbu. Je jedinečná, s originální kresbou a povrchem, nenapodobitelná. Nabízí vysokou tvrdost, snese náročné podmínky, je mechanicky odolná, ale také dražší.

Foto: Karcher

Tlaková myčka odstraní silné nečistoty a dlouhodobě usazené špíny z různých venkovních povrchů. Regulace tlaku v šesti stupních, myčka využije na konkrétní povrch ten nejvhodnější tlak. Cena 16 990 Kč.

Dobře slouží mnoha generacím, slunce ji nevyšisuje, voda nezničí. Vybírat lze z prověřených materiálů – oblíbený je štípaný pískovec, přírodní žula, opuka, břidlice, čedič. Vyplatí se dát přednost velkoformátovému provedení, které má minimum spár a přírodní kámen vynikne v celé své kráse.

Beton příjemně překvapí

Betonové dílce mají různé velikosti, lze je kreativně seskládat do různých vzorů a skladeb.

Foto: Mountfield

Betonová dlažba Pavax zdařile imituje strukturu přírodního kamene. Dílce jsou probarveny v celém průřezu. Protiskluzný povrch, mechanicky odolné, široká nabídka přírodních barev.

Materiál to není fádní, nabízí nespočet barev (probarven je v celém svém průřezu), zejména v přírodních odstínech. Skvěle imituje strukturu přírodního kamene, je levnější a mechanicky odolný. Má protiskluzný povrch, neklouže.

Litá dlažba z oblázků

Kamenný koberec je skvělý při renovaci starých ploch (betonů, dlažby, asfaltu), vytvoří originální plochu i kolem nového bazénu. Litou podlahu tvoří směs jemných přírodních oblázků a pojiva, jde o zdravotně nezávadný produkt.

Výhodou je vysoká pevnost, odolnost a trvanlivost materiálu. Je pevnější než beton, povrch je bezespárový a vytvarován na rozměr konkrétní plochy.

Foto: Piedra

Kamenný koberec je mrazuvzdorný, neklouže ani v zimním období, je vodopropustný – netvoří se na něm kaluže. Pochozí je již po dvou hodinách, pokládku zvládne i laik.

Koberec z oblázků je samozřejmě i mrazuvzdorný, neklouže a je vodopropustný (netvoří se na něm kaluže). Pokládku zvládne i laik, plastický povrch je pochozí za dvě hodiny.

Podle prostředí a požadavků na vzhled je možné mít povrch v lesku, matu nebo protiskluzu.

Může se Vám hodit na službě Firmy.cz:

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám