Hlavní obsah

Dům ve svažitém pozemku ovládla středomořská atmosféra

S Petrou Adamovou se známe už dlouhá léta, a přestože naše cesty vedly po odlišných kolejích, často jsme se potkávaly. Já zvolila příjemnou a přímou jízdu rychlíkem do vydavatelství časopisů o bydlení, Petra naskočila do šinkanzenu řítícího se nejistou dráhou podnikání v oboru koupelen…

Foto: www.modernibyt.cz

Téměř 50 m2 je vyčleněno pro společenskou zónu, kterou tvoří obývací pokoj a jídelna s kuchyní. Díky velkému francouzskému oknu může interiér přirozeně splynout s terasou a zahradou. Světla nad stolem vybrala majitelka u firmy Monre Design.

Článek

Před patnácti lety Petra založila koupelnové studio Il Bagno, které se postupně rozrostlo na interiérové studio. Trh se ale ubíral nepředvídatelnými cestami, proto se úspěšná podnikatelka spolu s dalšími odborníky rozhodla studio s klasickým maloobchodem proměnit v ateliérový projekt spojující architekturu s designem a uměním.

Foto: www.modernibyt.cz

V domě se využije každý koutek ke zkrášlení prostoru. Romantické zrcadlo a doplňky souzní se sousední ložnicí.

Projekt startuje letos na podzim. Půjde o ateliér určený lidem, kteří potřebují inspiraci a radu k novému bydlení, ale i pro ty, kteří chtějí přijít na vernisáž, přednášku s architektem či se potkat se zajímavými lidmi v oboru.

Jak se bude projektu dařit, to teprve ukáže čas. Petra je ale žena průbojná a podnikavá, takže do cílové stanice určitě dorazí přesně podle jízdního řádu.

Od koupelny ke stavbě

Že je Petra profesionál přes koupelny, to jsem poznala, když mi pomáhala s mnoha články o koupelnách. Že si ale hravě poradí i se stavbou svého vysněného domu, to jsem nečekala. Hned na počátku si řekla: „Stavbu si chci užít a dům vymazlit,“ což jí vyšlo.

Foto: www.modernibyt.cz

Kuchyň má výhled do zahrady. Neutrální bílou sestavu si majitelka navrhla sama a nechala na míru zhotovit u místní firmy Interiéry Volf.

Lokalitu hledala na Příbramsku, tedy v místě svého dřívějšího domova. Zamilovala se do svažitého pozemku v polích na kraji obce, věděla totiž, že dům bude tak trochu schovaný a bude tam klid.

Foto: www.modernibyt.cz

Ostrůvkové řešení s barem umožňuje komunikovat při vaření s rodinou či s návštěvou i společné vaření s několika pomocníky.

Když uvažovala nad tím, jak by měl vypadat, vycházela z toho, co má ráda, tedy jednoduché a funkční věci, atmosféru Středomoří zalitou sluncem a pohodou, vzdušný prostor a minimum bariér.

Z toho všeho vyšla minimalistická bezbariérová kostka postavená z nízkoenergetických panelů. Je posazena do „dolíku“, kam nefouká a příjemně tam svítí sluníčko, kterého je v zimě i v létě díky stínolamům tak akorát.

Foto: www.modernibyt.cz

Jednotícím prvkem je pohledová stěrka, která je použita na velkých plochách v obývacím pokoji, v koupelně, i v kuchyni za pracovní deskou. Podle Petry je to oživující prvek, který se dá po čase velmi rychle obměnit a dá tak místnosti jiný charakter.

Atmosféru Středomoří tu dotváří velká terasa se zahradním nábytkem, s blankytně modrým bazénem, levandulí, ibišky, tropickými travinami a hortenziemi.

A když se otevřou velká francouzská okna z obývacího pokoje a ložnice, tak si při troše fantazie opravdu připadáte jako na báječné dovolené v luxusním přímořském letovisku.

Povedená stavebnice

Tomu všemu ale předcházelo vynaložené tříleté úsilí. Dům si majitelka sama navrhla a s architektem Markem Velebou ze studia Oikoi postupně přetvořila do realizovatelné podoby. Architekt ji také vzal do firmy Tusco, která má patent na výrobu nízkoenergetických prefabrikovaných panelů, z nichž se dům poskládá jako stavebnice.

Foto: www.modernibyt.cz

Designový plynový krb Bogart – Gonay objevila majitelka v Tatrách a nemohla jinak než si ho pořídit.

Po přímém kontaktu s majiteli a po prohlídce několika jejich rozdělaných staveb a realizací se Petra rozhodla pro tuto variantu. Při volbě materiálů a dodavatelské firmy neřešila ani tak finance, spíš úsporu času a nervů. Chtěla mít dům postavený rychle a bez obtíží.

Poté, co si s majitelem společnosti Martinem Šimánkem „plácli“, bylo potřeba ještě spoustu věcí dořešit a také z něčeho slevit.

Foto: www.modernibyt.cz

Velká koupelna je rodinným šperkem. Tady se majitelka „vyřádila“ a použila jen to nejlepší, co dosud v koupelnách objevila.

Dům bylo nutné oproti majitelčině návrhu z technických důvodů posadit na 20 cm vysokou, pečlivě vyspádovanou podestu, aby do něj nezatékalo. Byl docela problém pořídit velká francouzská okna, která neměla lišty ani prahy. Jednak se těžko hledala dodavatelská firma, také bylo nutno předejít rosení oken a tepelným únikům. Vyřešilo to zhuštěné podlahové topení v prostoru pod okny a trojitá speciální skla.

Foto: www.modernibyt.cz

Sprchový kout je mercedesem v plné výbavě. Zástěna od Palme decentně ukrývá wellness baterii Bossini vybavenou dešťovým nebem, chromoterapií a mlžným popraškem.

Co se týká vnitřní dispozice, Petra poslechla doporučení o rozšíření předsíně, kde vznikl velký vzdušný prostor, nezahlcený skříněmi.

Společně pak ještě doladili detaily, které se týkaly jednotlivých místností, a pečlivě naplánovali rozmístění zásuvek, vypínačů a dalších otvorů, které se do panelů dělají už při výrobě.

Od studií a teorie k praxi

Co si Petra opravdu užila, to bylo zařizování interiéru. Základ měla ve své profesi, další vědomosti a inspiraci načerpala ve škole interiérového designu, kterou vystudovala. Tam také objevila půdorys obývacího pokoje, který převzala, totiž obytný prostor s kuchyní a jídelnou a obývákem.

Velkoryse mu vyčlenila 50 m2, protože je to pro její rodinu místo, kde tráví hodně času, a v létě, když se otevře francouzské okno, prostor přirozeně splyne s terasou a zahradou.

Foto: www.modernibyt.cz

V letních měsících přesouvá rodina denní i noční život na terasu. Tady se odpočívá, ale často i pracuje.

Bílou minimalistickou kuchyň nechala zhotovit na zakázku u firmy Interiéry Volf. Uspořádání s ostrůvkem viděla jako ideální variantu pro ženu, která ráda vaří a zároveň komunikuje s okolím. Zvolená bílá barva sestavy je neutrální, nadčasová a dokonale se hodí k stávajícímu, a třeba časem i obměněnému pokoji. V jídelně je umístěný velký lakovaný stůl značky Calligaris, kam se vejde rodina i početná návštěva.

Zajímavým designovým prvkem v pokoji je plynový krb, který pro Petru představuje čisté a funkční řešení. Není to žádná dekorace, ale plnohodnotné topení, jímž se dá zavlažovat, když se ještě netopí. Termostat na dálkové ovládání umožňuje i pohodlnou regulaci plamene. Ze tří dalších pokojů je jeden vyčleněn pro ložnici majitelů, dětský pokoj a pokoj pro hosty sloužící také jako pracovna.

Foto: www.modernibyt.cz

Nábytek v ložnici je vyrobený na zakázku. Doplňky evokují styl moderního klasicismu, kdy se snoubí nové prvky s historickými. Doplňky a dekorace Petra nakupuje u firmy Pentik. Atmosféru dokresluje židle Louis Ghost od Philippa Starcka.

Ložnici Petra ladila do stylu moderního klasicismu, který má ráda. Dopřála si velkou šatnu, jež je ukryta za posuvnou zástěnou v ložnici. Věrna svému oboru, „vyřádila se“ na zařízení velké i malé příležitostné koupelny.

Patnáctimetrové koupelně dominuje vana posazená v prostoru. Relaxaci si rodina užívá ve velkém sprchovém koutu vybaveném sprchou s dešťovým nebem, mlhou a chromoterapií. Záda namasíruje vodopádový proud řinoucí se z baterie zabudované ve zdi.

Foto: www.modernibyt.cz

Rodinný dům ve tvaru bílé minimalistické kostky je postavený z nízkoenergetických prefabrikovaných panelů. Charakter stavby i posazení na pozemku splnil majitelce sen o středomořském bydlení.

K hygieně a zkrášlování slouží dvě umyvadla posazená na desce a zrcadla Catalano. Kruhové linie koupelny dokresluje designový radiátor Antrax sloužící k zavlažování i sušení ručníků.

Pro obklady zdí vybrala sérii Marvell od Atlas Concorde, betonovou dlažbu pořídila u firmy Dorint.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Lucie Martínková, www.modernibyt.cz

Reklama

Výběr článků

Načítám