Hlavní obsah

Útlý dům zaujme svou historií i prodejní cenou

Novinky, nes

Částka dosahující v přepočtu hodnoty 28 miliónů korun, kterou požaduje majitel třípokojového domu v západním Londýně ve čtvrti Hammersmith za svou nemovitost, nikoho na první pohled nijak zvlášť nepřekvapí. Ovšem až do chvíle, než onen dům s velmi štíhlou linií spatří. Nalepený na sousední tradiční londýnský cihlový dům totiž působí jako jeho nesourodý a především - značně zakrnělý - přívěsek.

Foto: Profimedia.cz

Dům vypadá jako pouhý přívěsek sousední stavby. Je však zcela samostatný.

Článek

Útlý dům se zelenkavou fasádou, tmavomodrými dveřmi a bílým arkýřovým oknem je široký pouhopouhé dva metry a třináct centimetrů. To je méně než šířka ložnice v českých panelácích, které se u nás stavěly před rokem 1989.

Foto: Profimedia.cz

Dům je široký jen pár centimetrů přes dva metry.

Navzdory své štíhlé linii nabízí 92 čtverečních metrů obytné plochy. Jeho interiér je totiž rozdělen do čtyř podlaží.

Foto: Profimedia.cz

V přízemí domu je umístěna mj. kuchyň.

V přízemí je hala a kuchyň. První pokoj, toaleta s koupelnou a první terasa jsou na dalším podlaží. Ve druhém patře jsou pak další dva pokoje, dvě tzv. studia společně s další terasou jsou v nejvyšším podlaží.

Foto: Profimedia.cz

S vymýšlením úložných prostorů si museli majitelé pohrát. Úzký dům moc volného místa nenabízí.

Kromě faktu, že je dům v Londýně, může potenciálního zájemce o neobvyklou, ovšem také poněkud drahou nemovitost zaujmout, že stavba na svém místě stojí údajně již od roku 1855 a že objekt kdysi sloužil jako prádelna.

„Stará prádelna využívala potok, který tekl kolem ní, a pak se stáčel dolů k Temži. Je to skutečná součást viktoriánské historie Londýna,” řekl serveru Daily Mail realitní obchodník Simon Triglia ze společnosti Dexter Reality.

Foto: Profimedia.cz

Dům je sice úzký, ale má čtyři podlaží a navíc - dvě venkovní terasy.

Posledních 13 let vlastnil dům Carsten Freisberg, který v něm žil se svou rodinou a důkladně jej celý renovoval.

„Od chvíle, co jsme se nastěhovali, jsme v domě provedli spoustu úprav, včetně odstranění některých zdí a dveří, abychom jeho interiér otevřeli. Cílem bylo jej prosvětlit a podpořit pocit většího prostoru,” vysvětluje pro Daily Mail.

Foto: Profimedia.cz

Jako ve většině anglických domů, ani v tomto úzkém v obývacím pokoji prostě nemůže chybět krb.

Zároveň podtrhuje, že dům je sice nezvykle úzký, přesto však z hlediska užitné plochy nabízí celkem slušně velké místo k životu.

Foto: Profimedia.cz

Viditelné dřevěné sloupky a trámy si majitel domu pochvaluje. Interiér domu mu dík ynim připomíná vnitřek lodi.

Sám si pak na interiéru cení takových prvků, jako jsou dřevěná schodiště, dřevěné pilíře a trámy, díky nimž podle jeho názoru připomíná vnitřek útlého domu v jistém smyslu loď. Příjemnou atmosféru pak podporuje severojižní orientace budovy.

Foto: Profimedia.cz

Oč chybí domu na šířce, o to více nabízí prostoru v exteriéru.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Výběr článků

Načítám