Hlavní obsah

Polsko má zase blízko k zisku ceny za nejlepší evropskou architekturu

Novinky, tnk

Klání o nejlepší evropskou architekturu Mies van der Rohe Award 2017 má svých pět finalistů. Z nich později vzejde jen jeden vítěz. Stavba, která má být celé Evropě příkladem a inspirací. O ocenění stejně jako loni bojuje polská stavba. Právě Polsko v předchozím bienále soutěžní přehlídky získalo za filharmonii ve Štětíně hlavní cenu.

Foto: archiv Mies van der Rohe Award, Juliusz Sokolowski

Další prestižní titul pro Polsko může letos vynést Muzeum v Katyni.

Článek

Dalšími zeměmi v prestižním výběru jsou Nizozemsko, Velká Británie, Dánsko a Francie. Informuje o tom Česká komora architektů. Do nejužšího okruhu na Evropskou cenu za současnou architekturu stavby vybrala odborná porota.

Soutěž nese jméno architekta Ludwiga Mies van der Rohe, který je jedním z nejvýznamnějších představitelů funkcionalismu. Za svého života ovlivnil i architekturu na českém území. Nejslavnějším dílem architekta na území České republiky je proslulá vila Tugendhat v Brně.[celá zpráva]

Foto: archiv Mies van der Rohe Award, Kevin Dolmaire

Muzeum a památník Rivesaltes ve Francii je poetickou stavbou, která slouží historii.

Cílem soutěže je podporovat nadnárodní architektonické zakázky po celé Evropě i v zahraničí. Cenu získávají stavby navržené evropským architektem, které nejsou starší než dva roky.

Před dvěma lety hlavní cenu získala sice polská stavba, nicméně navržená zahraničními architekty. Stavba v polském městě Štětín porotu zaujala svou působivou siluetou, připomínající tvary evropských neogotických kostelů.

Foto: archiv Mies van der Rohe Award, Stijn Spoelstra

Velký amsterdamský bytový projekt deFlatKleiburg obsahuje stovky bytových jednotek.

V tomto ročníku porotu zaujalo Muzeum v Katyni navržené varšavským studiem BBGK Architekci. Muzeum připomíná polskou historii z druhé světové války. Konkurentem je i další budova s obdobnou funkcí, Muzeum a památník Rivesaltes ve Francii.

Stavba od francouzského architekta Rudyho Ricciottiho je podle České komory architektů zajímavá předně tím, že je ze své většiny zapuštěna pod zem a nenabízí tak žádný pohled do exteriéru kromě pohledu na oblohu skrze střešní okna.

Foto: archiv Mies van der Rohe Award, Paul Riddle

Stavba Ely Court nezapře klasickou anglickou fasádu s přiznaným cihlovím.

Do finále se probojovaly i dva bytové komplexy. První od Alison Brooks Architects je součástí residenční čtvrti Ely Court v Londýně, druhý projekt deFlatKleiburg od NL Architects a XVW architectuur se věnuje rekonstrukci jednoho z největších bytových komplexů v Amsterdamu.

V pětici je i projekt dánského studia Lundgaard & Tranberg Architects. Jde o úpravy středověké katedrály Kannikegården v dánském městě Ribe.

Foto: archiv Mies van der Rohe Award, Anders Sune Berg

Citlivý architektonický přístup umožnil zachování katedrály Kannikegården pro další generace ve funkčním stylu.

Do klání se zapojila i zhruba desítka českých staveb. [celá zpráva]

Do finálové čtyřicítky se ale bohužel neprobojovaly.

Vítěz ceny Mies van der Rohe Award a vítěz Ceny pro začínající architekty bude vyhlášen v polovině května. Slavnostní předání cen se má konat 26. května 2017 v pavilonu Mies van der Rohe ve španělské Barceloně.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám