Hlavní obsah

Pojďte se s námi projít pražskou Babou a poznejte její funkcionalistické vily

– Praha
Novinky, Podle materiálů Praha Neznámá, připravila nes

Pro milovníky funkcionalistické architektury je určena sobotní procházka, kterou pořádá webový server Praha Neznámá - Průvodce po pražských čtvrtích. Její účastníci si projdou městskou část Baba, kde lze objevit spoustu zajímavých vil postavených právě v tomto stylu.

Komentovaná procházka pražskou Babou Video: Novinky

 
Článek

„Osada Baba je skutečný pojem nejen v dějinách české, ale i evropské funkcionalistické architektury. V dnešní době je to vlastně soubor ojedinělý, protože obdobné soubory ve Vídni a v Německu byly poškozeny v době 2. světové války,” lze se dočíst na stránkách serveru Praha Neznámá.

Praha Neznámá - městská část Baba

Foto: Praha Neznámá

Vila Bělehrádek - Dům od architekta Františka Kerharta pro MUDr. Jana Bělehrádka byl dokončen jako poslední z celé osady v roce 1936.

Foto: Praha Neznámá

Vila Herain - Dům byl postaven v roce 1932 podle projektu Ladislava Žáka pro historika umění Karla Heraina.

Osada vznikla v roce 1932 jako výstava moderního bydlení. Svaz československého díla (organizace sjednocující umělecký průmysl) tehdy zakoupil tříhektarový pozemek rozkládající se mezi kostelem svatého Matěje a zříceninou Baba v pražských Dejvicích.

Jeho volba se ukázala jako velice zdařilá, protože díky šachovnicovému uspořádání jednotlivých vil nabízí každá z nich svým obyvatelům nádherný výhled na Prahu. Není proto divu, že se tato část brzy stala žádanou adresou pro někdejší pražskou smetánku.

Foto: Mapy.cz

Některé z vil, o nichž bude při procházce pražskou Babou řeč.

Nejenom s některými vybranými vilami, jejich slavnými architekty, ale také s významnými obyvateli této pražské části se účastníci v průběhu procházky, která začne u vily grafika Ladislava Sutnara v ulici Nad Paťankou, seznámí.

Foto: Praha Neznámá

Vila Glücklich - Druhým největším domem na babě je vila historika Julia Glücklicha postavená v roce 1934 podle návrhu architekta Josefa Gočára.

Foto: Praha Neznámá

Vila Mojžíž-Lom - Východní průčelí vily ředitele Národního divadla Stanislava Mojžíše, který jako dramatický autor používal pseudonym Lom. Autorem projektu realizovaného v letech 1935-36 je Josef Gočár.

Kateřina Racková, průvodkyně sobotní procházkou, se dále zastaví například u vily, kterou pro historika umění Karla Heraina navrhl architekt Ladislav Žák. Nebudou chybět ani jeho další díla, vila Zaorálek a vila Čeněk.

Další zastavení budou například u vily Palička, kterou navrhl holandský architekt Mart Stam a v letech 2003-4 rekonstruovali architekti Ladislav Lábus a Norbert Schmidt, také u vily Poláček architekta Jana E. Kouly.

Jedna z posledních zastávek čeká na účastníky procházky v ulici Na Ostrohu, u vily malíře Cyrila Boudy, kterou navrhl architekt Oldřich Starý.

Foto: Praha Neznámá

Vila Bouda - Podle projektu architekta Oldřicha Starého vyrostla v roce 1932 v ulici Na Ostrohu vila pro grafika, malíře a ilustrátora Cyrila Boudu.

Pokud se vám možnost absolvovat procházku po Praze prostřednictvím našeho živého vysílání líbila, můžete se těšit na další. Ve spolupráci se serverem Praha Neznámá chystáme přenosy z dalších zajímavých pražských částí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám