Ve výšce 2000 metrů vyrostla v těsném sousedství horní stanice lanovky Oberholz v Obereggenu horská chata, která slouží jako restaurace. Návštěvníci se z jejích oken mohou kochat nádherným horským panoramatem anebo prostě jen shlížet na dění na sjezdovce pod chatou.

Střecha: 1 - existující stanice lanovky, 2 - výtah, 3 - chata, 4 - terasa

1 – existující stanice lanovky, 2 – výtah, 3 – chata, 4 – terasa

FOTO: Peter Pichler Architecture (3x)

To, čím však stavba zaujme na první pohled, je její nevšední, originálně řešený vzhled. Architekti v jejím případě totiž netoužili budovu nenápadně zanořit, pokud možno celou do horského svahu, ale naopak její část hrdě vysunuli a vyzdvihli mírně nad okolní terén, aby byla ze všech stran dobře vidět. Její vzhled pak navrhli tak, aby připomínala padlý kmen stromu se zbytky ulámaných větví. Každá ze tří částí směřuje k jedné ze tří nejvýznamnějších hor v okolí.

Každá z prosklených stěn směřuje k jednomu z významných vrcholů v okolí.

Každá z prosklených stěn směřuje k jednomu z významných vrcholů v okolí.

FOTO: Oskar Dariz, Jens Rüßmann

Fasády i střechy pokrývá modřínové dřevo.

Fasády i střechy pokrývá modřínové dřevo.

FOTO: Oskar Dariz, Jens Rüßmann

FOTO: Oskar Dariz, Jens Rüßmann

FOTO: Oskar Dariz, Jens Rüßmann

Každá z „větví” končí fasádou, jež je celá prosklená. Střecha stavby je sedlová, rozdělená do tří samostatných hřebenů, díky čemuž hezkým způsobem rezonuje s okolním horským prostředím. Stejně jako fasády je pokryta modřínovým dřevem.

Architekti ponechali v interiéru odhalenou konstrukci stavby, která je ze smrkového dřeva.

Architekti ponechali v interiéru odhalenou konstrukci stavby, která je ze smrkového dřeva.

FOTO: Oskar Dariz, Jens Rüßmann

Prosklené stěny přivádějí do interiéru spoustu světla a navíc nabízejí nádherný výhled do okolí.

Prosklené stěny přivádějí do interiéru spoustu světla, a navíc nabízejí nádherný výhled do okolí.

FOTO: Oskar Dariz, Jens Rüßmann

Interiér budovy je rozdělený do dvou podlaží, kde spodní je zanořeno do svahu. Tam lze objevit technické zázemí, místnosti pro personál, úložné prostory a toalety. V přízemí je restaurace, na ni navazující posezení u krbu, bar a v zadní části pak kuchyň a další sklad. V exteriéru je prostorná terasa.

Prostor restaurace je přirozeně rozdělen do tří oddílů.

Prostor restaurace je přirozeně rozdělen do tří oddílů.

FOTO: Oskar Dariz, Jens Rüßmann

V přízemí chaty nechybí bar.

V přízemí chaty nechybí bar.

FOTO: Oskar Dariz, Jens Rüßmann

Žebroví na stropě je prvkem, který na první pohled upoutá každého z návštěvníků.

Žebroví na stropě je prvkem, který na první pohled upoutá každého návštěvníka.

FOTO: Oskar Dariz, Jens Rüßmann

Toalety, jsou umístěné do suterénu, kde je ponechaný již beton doplněný keramickými obklady.

Toalety, jsou umístěné do suterénu, kde je ponechaný již beton doplněný keramickými obklady.

FOTO: Oskar Dariz, Jens Rüßmann

Architekti v interiéru využili dvou základních materiálů. Pro místnosti určené hostům zvolili smrkové dřevo. Zejména v části restaurace je na stropech a stěnách ponechané odhalené dřevěné žebroví, jež tvoří konstrukci stavby. V částech vyhrazených především pro zaměstnance a v suterénu je na stěnách ponechán přiznaný beton.

Půdorys - suterén: 1 - Pánské toalety, 2 - dámské toalety, 3 - místnost pro personál, 4 - sklad, 5 - technická místnost

Půdorys – suterén: 1 – pánské toalety, 2 – dámské toalety, 3 – místnost pro personál, 4 – sklad, 5 – technická místnost

Půdorys - přízemí: 1 - vstup, 2 - bar, 3 - kuchyň, 4 - sklad, 5 - restaurace, 6 - krb/hala, 7 - salonek, 8 - venkovní bar

Půdorys – přízemí: 1 – vstup, 2 – bar, 3 – kuchyň, 4 – sklad, 5 – restaurace, 6 – krb/hala, 7 – salonek, 8 – venkovní bar