Hlavní obsah

Malý byt v historickém domě charakterizují střídmé linie i romantické detaily

Právo, Karolina Černá

Malý dvoupokojový byt se nachází v opravené neorenesanční stavbě v Jilské ulici v historickém centru Prahy. Charakterizuje ho zařízení jednoduchých linií a moderní technologie.

Foto: Petr Horník, Právo

Menší byt opticky rozšíří světlé teplé barvy a také bílá. Kuchyň kopíruje roh místnosti, takže vzniká prostor pro jídelní stůl.

Článek

Menší luxusní byt 2+kk o výměře 54 m2 podněcuje fantazii k oživení běžného interiéru. Není třeba bát se velkých útrat – některé designové nápady naštěstí prostupují napříč značkami i cenovým spektrem.

Světlo a střídmé linie

Optickému zvětšení menšího bytu prospívají hřejivé světlé přírodní barvy, převaha bílé a kontrasty tmavých a světlých tónů u dominantních prvků interiéru.

Centrem bytu je kuchyň propojená s obývací částí. Kuchyňská linka kopíruje jeden roh místnosti. Vyrobili ji moravští truhláři na zakázku z teakového dřeva, ošetřeného speciálními laky v provedení vysoký lesk.

Foto: Petr Horník, Právo

Designová odkládací stěna s kubistickými věšáky architekta Josefa Gočára.

Pracovní deska je z velmi odolného umělého kamene corian. Ačkoli má kuchyňská linka bílou barvu, díky neporéznímu hladkému povrchu se snadno udržuje v čistotě. Nezasahuje do prostoru, takže bylo možné v její blízkosti umístit jídelní stůl i židle.

Foto: Petr Horník, Právo

Místo pro potraviny i kuchyňské náčiní nabízí velmi nenápadná bílá skříň mezi dveřmi. Dvířka se otevírají jemným tlakem.

Koberec na dřevěné podlaze a tmavý dominantní policový díl na stěně jsou v jedné optické linii, oddělují tak kuchyňskou část od obývací. Soukromí obývacího pokoje chrání smetanová pohovka, jejíž umístění umožňuje volný průchod k oknu mezi stěnou a obývací částí pokoje.

Jako na zámku 

Skutečnost, že se byt nachází v památkově chráněné stavbě, se odrazila v zachování historizujících detailů. Interiéru dodávají romantický punc, ať už jde o vysoké stropy s renovovaným štukováním, hebké dlouhé závěsy nebo měkké světlo lamp a svícnů v obývacím pokoji i v ložnici.

Foto: Petr Horník, Právo

Obývací část je umístěná blíže k oknům. Bílou z vedlejší kuchyně střídají hřejivé přírodní tóny.

V ložnici není zbytečný nábytek, dominují jí dvoulůžko a nadčasová tapeta na stěně v jeho záhlaví. Odraz celé místnosti v zrcadle nad lůžkem vnímáme již při vstupu do ložnice, takže se zdá být větší, než ve skutečnosti je.

Výrazné svítidlo vhodné do interiéru s vysokými stropy je zavěšeno blíže k nohám nocležníků, aby neoslňovalo. Tvarem připomíná vlny, jimiž vnáší do ložnice pohyblivý prvek.

Foto: Petr Horník, Právo

Zrcadlo nad postelí opticky zvětšuje prostor a odráží světlo stínidla do místnosti. Koberec s jemným dlouhým vlasem je příjemný na bosá chodidla.

Před ložnicí a koupelnou je malá předsíňka, prozatím slouží jako klidová zóna s odkládací stěnou z teakového dřeva. Župany či domácí oděv je možné zavěsit na kubistické věšáky navržené architektem Josefem Gočárem.

Foto: Petr Horník, Právo

Koupelna zlatohnědých barev má v zrcadle vestavnou televizi. Místnost opticky zvětšují zrcadla i velkoformátová dlažba.

Užší a delší koupelna má prosklený sprchový kout ve střízlivém provedení tak, aby jednotlivé prvky nerušily volný prostor. Na optickém zvětšení koupelny se podílejí velkoformátová dlažba jedné barvy a zrcadla.

Skryté technologie

Podsvícené koupelnové zrcadlo patří mezi tzv. multifunkční zrcadla, má vestavnou voděodolnou LCD televizi. Nejenže při sprchování umožňuje sledovat třeba zprávy, ale spolupracuje i s vnějším zdrojem – DVD či blu-ray přehrávačem, počítačem, set-top boxem apod.

V obývací části pokoje je na stěně nenápadný panel, zařízení Smart Home System, umožňující ovládání všech elektrických součástí bytu. Jeho obyvatelé mohou regulovat vytápění, klimatizaci, světla, žaluzie, televizi, hudbu a nastavit bezpečnostní systém, aniž by museli být fyzicky přítomni.

Jak oživit historii

Obnova neorenesanční rezidence v Jilské ulici na Starém Městě v Praze proběhla pod záštitou památkářů. Je projektem developerské společnosti CCP, specializující se na rekonstrukce historických budov v centru Prahy, v nichž nabízí hi-tech technologie pro rezidenční segment.

Foto: Petr Horník, Právo

Neorenesanční dům, který dnes nabízí rezidenční bydlení, navrhli v roce 1889 významný rakouský architekt Antonín Wiehl a český výtvarník Mikoláš Aleš.

V domě je 13 bytů včetně exkluzivního apartmánu s rozlohou více než 400 m2. Nechybějí podzemní parkovací místa ve speciálních kójích, o které se stará elektronický systém.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Oprava historického objektu a jeho proměna v rezidenční bydlení má navrátit do starého centra Prahy běžný život, který se v posledních letech stěhuje spíše na její okraj.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám