Hlavní obsah

Přístavba k rodinnému domu má nezvyklý tvar a živě oranžové okolí vchodu

Novinky, nes

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čtyřčlenná rodina z norského Trondeheimu chtěla rozšířit svůj dům. Obrátila se proto s žádostí o návrh na architekty ze studia TYIN tegnestue Architects. Realizace zabrala tři roky a jejím výsledkem je dům rozšířený o nový útvar, který se nesnaží tvářit jako jeho původní součást, zvláštním způsobem však se stylem domu ladí.

Foto: Pasi Aalto

Rodina potřebovala zvětšit svůj dům. Architekti navrhli přístavbu, která dům navíc i ozvláštnila.

Článek

Do domu se nově vstupuje v místě přístavby. Prostor kolem dveří je zastřešen a navíc ze dvou stran příjemně chráněn. Zajímavým detailem je volba barvy na stěnách okolo dveří - je jí netradiční živá oranžová.

Zbytek fasád přístavby je pak již zcela v severském duchu - architekti je nechali obložit přírodně ošetřeným borovým dřevem.

Foto: Pasi Aalto

Přístavba nekopíruje sloh původního domu. Slouží naopak jako jeho ozvláštňující prvek.

Uvnitř přístavby, nalevo od vstupu, návštěvník nalezne nejenom nově vytvořenou koupelnu, ale také prádelnu. Zbytek přízemí zabírá dvojice ložnic a garáž.

Foto: Pasi Aalto

Zdi přístavby jsou obložené přírodně ošetřenými prkny z borového dřeva.

Foto: Pasi Aalto

Rodina žijící v domě v norském Trondheimu potřebovala svůj domov rozšířit, aby měla více místa

V prvním patře získala rodina díky přístavbě velkou společenskou místnost s vysokým stropem, kterou může využívat k různým účelům. Výšku stropu navíc architekti využili pro loft. Tím přibyla další užitná plocha v domě. Majitelé ji vyhradili dětem, coby hernu.

Foto: Pasi Aalto

Přístavba má atypický tvar, který vzbudil v okolí jak pozitivní, tak rozpačité reakce.

Další místností prvního podlaží je kuchyň, jež je pouze částečně propojena s velkým obývacím pokojem rozkládajícím se nad garáží. I na tomto podlaží je ložnice.

Foto: Pasi Aalto

V prvním patře přístavby vznikla nová společenská místnost, kterou doplňuje ještě loft.

Foto: Pasi Aalto

Architekti se na projektu podíleli nejenom vytvořením návrhu,a le dávali pozor na každý krok jeho realizace.

Interiér přístavby je kompletně obložen překližkou norského původu z březového dřeva se záměrně ponechanými viditelnými šrouby a dalším spojovacím materiálem.

V severském prostředí samozřejmě hrála klíčovou roli izolace nově přistavěné části.  Zdi jsou proto tlusté 30 centimetrů, střecha pak půl metru.

Foto: Pasi Aalto

Interiér přístavby je obložen překližkou z lipového dřeva.

Jak architekti poznamenávají, právě horní podlaží přístavby významně mění nejenom vzhled, ale především vnitřní uspořádání domu, které se u staveb tohoto typu v Norsku traduje bez velkých změn už od 50. let minulého století.

Foto: Pasi Aalto

Přiznaný spojovací materiál osvěžuje vzhled obložení interiéru.

Projekt byl proto v jistém smyslu zkouškou toho, co je v rezidenční části norského města ještě akceptovatelné, a co už ne. Ohlasy ze sousedství pokrývají prý celou škálu možných názorů. Od nadšeného přijetí až po značný skepticismus.

Foto: Pasi Aalto

Úložné prostory u stěny místnosti slouží zároveň jako lavice. Dokonce jsou pochozí, právě z nich se vystupuje na schodiště a odtud pak na loft.

Foto: Pasi Aalto
Foto: Pasi Aalto

Nejvyšší úroveň přístavby majitelé vyčlenili jako hernu pro své děti.

Foto: TYIN tegnestue Architects

Přízemí: 1 - ložnice, 2 - garáž, 3 - koupelna, 4 - chodba, 5 - vstup, 6 - koupelna.

Foto: TYIN tegnestue Architects

Patro: 1 - kuchyň, 2 - obývák, 3 - ložnice, 4 - obývák.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám