Hlavní obsah

Rodina přestavbou chaty získala pěkný domek k celoročnímu užívání

Novinky, nes

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chatku z poloviny 70. let minulého století si nechala přestavět čtyřčlenná rodina na malý rodinný domek. Společně se stavením měla projít zásadní proměnou i zahrada, na níž chatka stála. O návrh projektu majitelé požádali studio Prajaga pod vedením architekta Martina Poldaufa. Výsledkem je roztomilý domek shlížející do zahrady, z níž dýchá pohoda a klid.

Foto: Jiří Ernest

Přestavbou malé chatky vznikl příjemný rodinný dům pro čtyřčlennou rodinu.

Článek

Dům stojí v pražské Holyni, v oblasti, kam zasahuje chráněné území Přírodní park Prokopské a Dalejské údolí. Architekt se proto snažil přizpůsobit charakteru této unikátní lokality.

Foto: Jiří Ernest

Zastaralý bazén nahradilo přírodní jezírko, které je na pohled mnohem hezčí a rodina se v něm může rovněž tak koupat.

Foto: Jiří Ernest

Dům je vyzděn a obložen modřínovým dřevem.

Z původního objektu zachoval sklep a některé obvodové stěny. Nově postavený dům je zděný, na pozemku zabírá plochu 70 čtverečních metrů. Svým majitelům nabízí užitnou plochu 91 čtverečních metrů.

Foto: Jiří Ernest

Část zahrady nejblíže ulici může někomu připomínat asijský typ zahrad.

Foto: Jiří Ernest

Do dřevěné terasy před domem je zabudována vířivka.

Vlastní stavba má podobu jednoduše řešeného domku se sedlovou střechou. V přízemí je hlavní společenská místnost s kuchyňským koutem a krbem. Její okna směřují na jih a tedy zároveň i do zahrady.

V podkroví lze objevit dva pokoje, koupelnu a ložnici rodičů s vlastní koupelnou.

Foto: Jiří Ernest

Kuchyňská linka je ve vysokém bílém lesku. Doplňky jsou v černé barvě a detaily v oživující žluté.

Foto: Jiří Ernest

Dům má zděnou konstrukci, jeho fasády jsou ovšem obloženy dřevem ze sibiřského modřínu. Ten se používá nejenom kvůli své vysoké odolnosti vůči povětrnostním vlivům, ale i schopnosti hezky „zestárnout“ do stříbrošedého odstínu. Stavbu uzavírá sedlová střecha krytá titanzinkovým plechem.

Podkrovní místnosti prosvětlují střešní dřevěná okna, v přízemí jsou použita plastová. Dům je vytápěn elektrickým kotlem a také krbem v obývacím pokoji.

Foto: Jiří Ernest

Srdcem obývacího pokoje je krb.

Foto: Jiří Ernest
Foto: Jiří Ernest

Obývací pokoj je msěrován na jižní stranu do zahrady, s níž je propojen.

Interiér je zařízen především v bílé barvě, kterou doplňují černé a šedé prvky. Oživující barvou základní palety je žlutá. Velké množství barev nebylo zvolenou náhodou. Kromě prosvětlení interiéru napomáhá opticky zvětšovat prostor.

Foto: Jiří Ernest

Proměnou prošla rovněž parcela, na níž dům stojí. Autorkou jejího návrhu je zahradní architektka Jana Midlochová. Původní dominantou zahrady byl bazén. Ten nahradilo přírodní jezírko, k němuž vede dřevěná terasa. V jezírku se čtyřčlenná rodina může koupat. Jinou možností je využít vířivku, která je zapuštěna do terasy přímo před domem.

Foto: Prajaga

Půdorys přízemí

Foto: Prajaga

Půdorys podkroví

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám